jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Witam chciałbym prosić o ocenę stanu zębatek - kasety. Jest to MF-HG22 czyli z danych z internetu wynika że to kaseta 6 rzędowa z 2005r Wg mnie wyglądają bardzo dobrze ale wolę się spytać kolegów ekspertów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jak ci łańcuch nie przeskakuje to działa, czytaj stan - użyteczny, można zajeżdżać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Ja tej kasety nie używam. Ja chce ją zamontować do piasty Shimano Exage HB-RM50 ponieważ mam koło z tą piastą a kaseta szkoda aby się kurzyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 1. To nie jest żadna kaseta tylko zwykły wolnobieg. 2. Z takiej odległości ciężko jest coś powiedzieć o tym wolnobiegu. Jeśli nie masz do niej łańcucha nowy może się nie przyjąć 3. Ta piasta co piszesz jest na kaseta, niema szans zamontować tam tego wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety-Shimano.php tu pisze że to kaseta a więc ? Jest na niej napisane MF-HG22 SIS YZ-28T albo YZ-287 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php To powinno rozwiać wszelaką wątpliwość, tak to co podałeś to kasety, do HG 30 nizej są wolnobiegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 To skoro to wolnobieg to dlaczego posiadam nakrętkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Może dla ozdoby? To ze zdjęcia to 6 rzędowy wolnobieg, poznać to chociażby po tym naciętym pierścieniu który służy to jego rozbierania. 6 rzędowe kasety, fakt były kiedyś ... dawno temu, teraz są legenda, mitem o którym jeno garstka słyszała a chyba nikt nie widział wiec ten fakt by potwierdzał ze to nie jest kaseta jednak. Kolejnym faktem jest ze 6 rzędów jest węższe od 7 ktoro było standardem przez wiele lat a teraz standardem jest 8,9,10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Ja tam żadnej nakrętki nie widzę. Kasetę można rozpoznać po nakrętce: Wolnobieg nie ma takiej nakrętki tylko wpust na klucz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Należy dodać ze kaseta nałożona na piaste tworzy wolnobieg, a wlonobieg jest wolnobiegiem w samym sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Tak to dziwne bo dorwałem jeszcze jedne zębatki i jestem pewien że to kaseta ponieważ nałożyłem ją na bębenek niestety zgubiłem nakrętkem i jedną zębatkę . KAseta 6 rzędowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Nie upieraj się, że to kaseta, skoro oznaczenia (MF-coś_tam) jednoznacznie mówią, że to wolnobieg. Nie masz tam żadnego bębenka. Jeśli rozkręciłeś ten wolnobieg i zdjąłeś zębatki, masz tam jedynie korpus mechanizmu wolnobiegowego, na który są nałożone. Ale jest to element nie piasty, a właśnie wolnobiegu. Domyślam się, że dalej będziesz się kłócił, to uprości sprawę: klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Fenthin W poprzedmin poście mówiłem o innej kasecie CZY TO JEST WG. CIEBIE WOLNOBIEG ? DLA MNIE TO KASETA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Przeczytaj jeszcze raz, co napisałeś. I teraz powiedz, jak my mieliśmy się domyślić, że nagle schodzisz na temat kompletnie innej części? A zdjęcia może jednak nie pod światło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dobra moja wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Tak, to jest kaseta. To, co pokazywałeś jako pierwsze, wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 ok masz + . a wiesz może gdzie dostanę koronki do tej kasety ? Na najwiekszej zębatce pisze E-AC-28T UA4 a na 5 koronce ac af 15T TE2 Lecz potrzebuję jeszcze dwie koronki bo to 7 rzędowa prawdopodobnie Jak oceniasz stan tej kasety ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jeśli mam zgadywać, co to jest, stawiabzm na CS-HG30-I Coś takiego: klik Możesz szukać koronek, Cyklotur coś tam miał z pewnością. Do tego nakrętka i wyniesie Cię to pewnie 30-40zł. Nowa taka kaseta to około 40zł. Rachunek jest, jak dla mnie prosty. Żeby ocenić stan koronek, potrzebne są lepsze zdjęcia, trochę światła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 to w takim razie czy ta kaseta będzie ok ? KASETA SHIMANO HG41 7rzędów 11-28DEORE TIAGRASORA TIAGRA 212g - Sklep rowerowy rowery Merida Scott Kellys serwis rowerowy serwis Shimano Mavic Rock Shox Shimano, części Shimano rowerowe Stara kaseta była 7 rzędowa a ta jest 8 rzędowa. Czy może dopłacić te 9zł do tej wersji kasety KASETA SHIMANO HG41 8 rzędów 11-32 Alivio11-28DEORE TIAGRASORA TIAGRA 212g - Sklep rowerowy rowery Merida Scott Kellys serwis rowerowy serwis Shimano Mavic Rock Shox Shimano, części Shimano rowerowe Co uzyskam mając 4 zęby więcej na największej zębatce ? Lecz zastanawiam się także nad http://bikeserwis.pl/4603,kaseta-shimano-hg31-8-rzedow-11-32.html http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore-cs-hg50-11-32t-9-rzedowa-i2320231125.html tę hg50 9 rzędową mogę mieć nówkę za 35zł tylko czy zmieści mi się na bębenku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Musisz zobaczyć, jaki masz bębenek. Jeśli UG, żadna z tych kaset nie będzie pasowała. Jeśli HG, ale 7rzędowy, tylko 7rzędowe kasety wchodzą w grę. I jest jeszcze HG dla kaset 8,9,10rzędowych. Tu 7rzędową zamocujesz, potrzebujesz jednak jakiegoś dystansu. Dalej, jaką masz manetkę, tj. ile rzędów obsługuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Bębenek ma długość(od szprych do krawędzi bębenku) ok . 3cm-3.3cm . Jak sprawdzić jakiej serii mam bębenek? Piasta tylna to prawdopodbnie Shimano Exage HB-RM50 Koło jest dość stare ponieważ jest ono orginalne od Treka Antelope 830 które było seryjnie montowane a więc podejrzewam 92-94r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Nawet niekoniecznie czytaj, ale obejrzyj: klik I nie napisałeś, co z tymi manetkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Mam HyperGlide To chyba wezmę HG http://bikeserwis.pl/4604,kaseta-shimano-hg41-7rzedow-11-28-acera.html 7-rzędową. Manetki mam 6 biegowe ale z tego co czytałem to będą współpracować z kasetą 7 rzędową lecz jedna zębatka nie będzie wchodzić , zresztą i tak używam tylko najmniejszych dwóch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.