Skocz do zawartości

[kaseta] Ocena stanu zębatek

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

1. To nie jest żadna kaseta tylko zwykły wolnobieg.

2. Z takiej odległości ciężko jest coś powiedzieć o tym wolnobiegu. Jeśli nie masz do niej łańcucha nowy może się nie przyjąć

3. Ta piasta co piszesz jest na kaseta, niema szans zamontować tam tego wolnobiegu.

• Mod Team

Może dla ozdoby? To ze zdjęcia to 6 rzędowy wolnobieg, poznać to chociażby po tym naciętym pierścieniu który służy to jego rozbierania. 6 rzędowe kasety, fakt były kiedyś ... dawno temu, teraz są legenda, mitem o którym jeno garstka słyszała a chyba nikt nie widział wiec ten fakt by potwierdzał ze to nie jest kaseta jednak. Kolejnym faktem jest ze 6 rzędów jest węższe od 7 ktoro było standardem przez wiele lat a teraz standardem jest 8,9,10.

Nie upieraj się, że to kaseta, skoro oznaczenia (MF-coś_tam) jednoznacznie mówią, że to wolnobieg. Nie masz tam żadnego bębenka. Jeśli rozkręciłeś ten wolnobieg i zdjąłeś zębatki, masz tam jedynie korpus mechanizmu wolnobiegowego, na który są nałożone. Ale jest to element nie piasty, a właśnie wolnobiegu.

Domyślam się, że dalej będziesz się kłócił, to uprości sprawę: klik

Jeśli mam zgadywać, co to jest, stawiabzm na CS-HG30-I Coś takiego: klik

Możesz szukać koronek, Cyklotur coś tam miał z pewnością. Do tego nakrętka i wyniesie Cię to pewnie 30-40zł. Nowa taka kaseta to około 40zł. Rachunek jest, jak dla mnie prosty.

Żeby ocenić stan koronek, potrzebne są lepsze zdjęcia, trochę światła.

Musisz zobaczyć, jaki masz bębenek. Jeśli UG, żadna z tych kaset nie będzie pasowała. Jeśli HG, ale 7rzędowy, tylko 7rzędowe kasety wchodzą w grę. I jest jeszcze HG dla kaset 8,9,10rzędowych. Tu 7rzędową zamocujesz, potrzebujesz jednak jakiegoś dystansu.

Dalej, jaką masz manetkę, tj. ile rzędów obsługuje?

Bębenek ma długość(od szprych do krawędzi bębenku) ok . 3cm-3.3cm . Jak sprawdzić jakiej serii mam bębenek? Piasta tylna to prawdopodbnie Shimano Exage HB-RM50

Koło jest dość stare ponieważ jest ono orginalne od Treka Antelope 830 które było seryjnie montowane a więc podejrzewam 92-94r.

Mam HyperGlide

To chyba wezmę HG http://bikeserwis.pl/4604,kaseta-shimano-hg41-7rzedow-11-28-acera.html 7-rzędową.

Manetki mam 6 biegowe ale z tego co czytałem to będą współpracować z kasetą 7 rzędową lecz jedna zębatka nie będzie wchodzić , zresztą i tak używam tylko najmniejszych dwóch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...