Marcin1212127 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Witam, dwa sezony temu kupiłem komplet avidów j4, i od dłuższego czasu przedni hamulec stał się co najwyżej spowalniaczem. Jadąc przy małej prędkości nie ma szans na zrobienie stoppie nawet gdy podnoszę tył roweru. Przy pełnym wciśnięciu klamki jestem w stanie jechać na lekkiej przerzutce (z tyłu nie mam żadnych problemów i jestem z niego zadowolony). Hamulce są odpowietrzone, tarcze i klocki odtłuszczone, stan klocków jest jeszcze bardzo dobry, lecz ostatnio zauważyłem że tłoczek z boku jest lekko ukruszony (tak z 1-2 mm) czy to może być powód że hamulec tak działa ? I czy jeżeli będę musiał wymienić przód to jaki MOCNY hamulec polecacie? (najlepiej z avidów żeby pasował do tylnego) Z góry dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Z avidów polecę ci, tak jak pewnie wiele innych osób, shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212127 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Właśnie słyszałem dużo o hamulcach shimano ale czy nie będzie to głupio wyglądało ? jedna klamka od avida a druga shimano. Jak byście mogli to chciałbym abyście polecili mi kilka modeli hamulców z różnych pólek cenowych, i czy moje avidy nadają sie już tylko do wymiany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Spróbuj zagadać do Andrew, jest on specem od napraw hamulców Avida. Pewnie przywróci je do stanu używalności. Poszukaj na forum profilu i się z nim skontaktuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Tłoczki można wymieniać, odtłuszczanie klocków to lipa, jak się czym zatłuściły to pełną poprawę przynosi tylko ich wymiana. Możesz zmienić na shimano Deore lub SLX i będzie grało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212127 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 A jaką różnice w działaniu wyczuje między slx a deore ? opłaca się dopłacić ? I czy jak są wykonane w systemie PM 160 to można do nich założyć tarcze 180 z adapterem ? (sorry za takie pytania ale nie nie znam się za bardzo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Głównie waga i wygląd - przynajmniej najnowszy model. Tak można zamontować z tarczą 180mm dodając adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Mam SLX' y (komplet) i jestem z nich bardzo zadowolony. Przód mogę podnieść używając jednego palca, na długich zjazdach (Beskid Żywiecki) też można hamować jednym palcem. Dodam jeszcze, że mam klocki półmetaliczne Jagwire i tarcze 160mm (ważę 45- 50kg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.