Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Avid juicy four problem

Marcin1212127

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dwa sezony temu kupiłem komplet avidów j4, i od dłuższego czasu przedni hamulec stał się co najwyżej spowalniaczem. Jadąc przy małej prędkości nie ma szans na zrobienie stoppie nawet gdy podnoszę tył roweru. Przy pełnym wciśnięciu klamki jestem w stanie jechać na lekkiej przerzutce (z tyłu nie mam żadnych problemów i jestem z niego zadowolony). Hamulce są odpowietrzone, tarcze i klocki odtłuszczone, stan klocków jest jeszcze bardzo dobry, lecz ostatnio zauważyłem że tłoczek z boku jest lekko ukruszony (tak z 1-2 mm) czy to może być powód że hamulec tak działa ? I czy jeżeli będę musiał wymienić przód to jaki MOCNY hamulec polecacie? (najlepiej z avidów żeby pasował do tylnego) Z góry dzięki i pozdrawiam :D

Właśnie słyszałem dużo o hamulcach shimano ale czy nie będzie to głupio wyglądało ? jedna klamka od avida a druga shimano. Jak byście mogli to chciałbym abyście polecili mi kilka modeli hamulców z różnych pólek cenowych, i czy moje avidy nadają sie już tylko do wymiany ?

Mam SLX' y (komplet) i jestem z nich bardzo zadowolony. Przód mogę podnieść używając jednego palca, na długich zjazdach (Beskid Żywiecki) też można hamować jednym palcem. Dodam jeszcze, że mam klocki półmetaliczne Jagwire i tarcze 160mm (ważę 45- 50kg).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...