Skocz do zawartości

[pomoc/rower] mtb/cross do 1500

tjowek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio naszła mnie ogromna ochota na jazdę na rowerze. Największy problem z tym, że nie posiadam owego :) Dlatego też założyłem konto na forum i chciałem zasięgnąć rady odnośnie zakupu. Tutaj mam dylemat ogromny, praktycznie idzie osiwieć, bo nie wiem co mam wybrać.

Po pierwsze czy jest sens kupienia używanego czy lepiej od razu rzucić się na nowy.

Kilka faktów:

mam 190 cm wzrostu jakieś 83 kg

Do dyspozycji mam hmm i tu jest kłopot mógłbym nawet wydać(tak w moim przypadku to nawet :) około 1500zł.

Tylko nie wiem właśnie czy jest sens wydawania tyle kasy na rower i dlatego piszę tego posta. Wolałbym zaoszczędzić trochę $, ale jeżeli miałbym kupić coś tańszego i jeździłbym z musu to nie ma sensu.

Odnośnie roweru to chciałbym, żeby był uniwersalny jakiś cross albo mtb, tylko żeby nie sprawiał ogromnych kłopotów na asfalcie, bo będzie to raczej docelowa nawierzchnia. Zdarzy się pewnie nie raz wstąpić do lasu czy coś w tym stylu, dlatego też wolałbym nie reperować go po 1 wizycie w lesie.

Trochę sobie poczytałem na temat rowerów ostatnimi czasy, ale wolałbym, aby ktoś bardziej ogarnięty pomógł mi w tym temacie.

Tutaj mam kilka propozycji, mam pytanie czy są w ogóle warte rozpatrzenia itp

Używane:

http://allegro.pl/ro...2344970725.html

http://allegro.pl/gi...2354501213.html

http://allegro.pl/ro...2351487400.html

Czy coś z tego by się nadawało, bardzo ważny jest dla mnie stosunek ceny do jakości.

I jakieś propozycje odnośnie nowych rowerów, bo tyle opinii się naczytałem, że już sam nie wiem co o tym sądzić.

PS. sorry za podwójnego posta, ale jakoś nie spojrzałem na to jak powinno to wyglądać :) ten wcześniejszy można do kosza

Tamten post został usunięty(z mojej winy :D), więc ponawiam pytanie:

Lepiej spróbować coś z typu Kands albo Lazaro Integral V

czy może dorzucić ze 200 stówy na:

Unibike flash

albo coś podobnego pokroju i czy ten z Unibike dobrze prezentuje się w stosunku ceny do jakości

Napisano

Skoro się radzisz,więc nie znasz się na rowerach.To w takim razie kupując rower używany,jak chcesz oddzielić ziarno od plew?

Z nowych można polecić Unibike Mission(~ 1200 zł),Unibike Fizion(~ 1450 zł).Modele na 2012 rok.Rowery solidne na dobrym osprzęcie.To rowery mtb.Na drogi asfaltowe możesz założyć opony do tego przeznaczone,np.Schwalbe Huricane.

Napisano

Odnośnie w/w modeli Unibike, to jest znacząca różnica między tymi modelami?

Jestem zupełnie zielony odnośnie rowerów i na pierwszą poważniejszą zabawę, który byłby godniejszy polecenia? Oczywiście zwracając uwagę także na cenę(zawsze 250zł do przodu), chyba że różnica jest spora to da radę przełknąć te 250 stówy.

Napisano

Z pewnością jeżeli chodzi o stosunek osprzęt/cena najlepszy stosunek mają rodzime marki. Kross/Unibike. Jakościowo też jest nieźle. Czasami Kross'owi zdarza się puścić bąka w towarzystwie - typu kiepskie zgrzanie na obręczach (Trans Alp 2011), więc trzeba rower dobrze sprawdzić przy zakupie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...