Skocz do zawartości

[manetka] Kontaktybilność shimano dyna-sys

Krzysiora

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czy manetka shimano slx 9 biegowa może współpracować z przerzutka tylnią slx 10rz. z dyna-sys czy nie? Za cholere nie mnoge tego wyregulować. 1, 2 ,3 wskakują dobrze a reszta co 2 biegi. Oddałem do serwisu i kombinują tydzień z tym.

P.S. Kasete mam 8 rz shimano i z acerą wszystko działało (ale wpadała w szprychy :sweat:)

Mam rower na bazie krossa sign fr2 i nie jeżdze nim po asfalcie więc nie chodzi mi o ilość tylko wytrzymałość. Wnioskuje stąd ze 10rz. jest słabszy bo kaseta 10rz. ma chyba taka sama szerokość co 8rz. i łancuch musi być węższy. Mam racje?

Ale szukałem i znalazłem przerzutke slx od 7 do 9 rz. Oto link Allegro I czy pójdzie to na 8rz. kasecie i 9.rz manetkach slx?

Mam kasetę 8rz, wspomnianą przez Ciebie przerzutkę, ale manetki mam 8rzędowe Altusa/Acerę i chodzi to świetnie. Nie bardzo widzę jak manetki 9rz mają biegać po kasecie 8 rzędowej.

manetki 9 rzędowe NIE są kompatybilne z kasetą 8 rzędową.

szerokość kasety 8 i 9 rzędowej jest taka sama, różni się odległością między kolejnymi zębatkami, dlatego przerzutka 8 rzędowa = przerzutka 9 rzędowa (technicznie są idealnie takie same), natomiast manetka musi mieć tyle rzędów ile kaseta. jedyne odstępstwo od tej zasady to manetka 7 i 8 rzędowa, które mogą być stosowanie zamiennie (tyle że masz odpowiednio jeden bieg mniej, lub jeden bieg "pusty")

Jeśli serwis spędza tydzień czasu nad takim "problemem" (bo nie jest to problem tylko głupota pracowników) to zdecydowanie proponuję zrezygnować zupełnie z usług takiego serwisu. To może też świadczyć o wyjątkowej pazerności, skoro za wszelką cenę chcą zarobić te naście zł.

Mam rower na bazie krossa sign fr2 i nie jeżdze nim po asfalcie więc nie chodzi mi o ilość tylko wytrzymałość. Wnioskuje stąd ze 10rz. jest słabszy bo kaseta 10rz. ma chyba taka sama szerokość co 8rz. i łancuch musi być węższy. Mam racje?

Nie wiem jaką masz kombinację napędu z przodu, jeśli masz tylko blat z napinaczem to zakładając komponenty grup dyna-sys (podobnie jak sramowskie na 10sp) możesz zamontować kasetę do 36 zębów, co w przypadku małej ilości biegów może mieć znaczenie. Z praktycznych korzyści to wydaje mi się być jedyna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...