Krzysiora Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Cześć. Czy manetka shimano slx 9 biegowa może współpracować z przerzutka tylnią slx 10rz. z dyna-sys czy nie? Za cholere nie mnoge tego wyregulować. 1, 2 ,3 wskakują dobrze a reszta co 2 biegi. Oddałem do serwisu i kombinują tydzień z tym. P.S. Kasete mam 8 rz shimano i z acerą wszystko działało (ale wpadała w szprychy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Nie współpracuje. Nie są kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 fajny masz serwis, co tydzien siedzi nad ustawienie 10 biegowej przerzutki, zeby wraz z 9 biegową manetką działała z 8 biegową kasetą do kompletu brakuje tylko łańcucha 7-rzędowego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiora Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Serwis pierwsza klasa Tak naprawde to jest sklep rowerowy z częściami i serwisem. Ciekawe jak poradzą sobie w hamplach z wymianą uszczelek w slx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Po pierwsze 9s jest w 2:1, dyna sys jest w bliżej mi nie określonym przełożeniu (blisko 1:1 ale jednak nie), poza tym 9 i 10 roznią sie skokiem, wiec no nie ma takiej opcji żeby to działało poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiora Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Serwis nic nie zrobił bo gość nie umie Skracał łancuch przedłuzał pancerz i nic Mysle ze manetka z dyna sys pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Niby w czym? Kaseta 10b ma inne rozstawy zębatek. Musiałbyś jeszcze kasetę zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiora Napisano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 To akurat nie wchodzi w gre bo rower jest górski a 10rz. osłabi łancuch. Ale szukałem i znalazłem przerzutke slx od 7 do 9 rz. Oto link http://allegro.pl/shimano-slx-przerzutka-tylna-rd-m662-gs-ctbike-i2343515158.html I czy pójdzie to na 8rz. kasecie i 9.rz manetkach slx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Jakby ominęło Cię co nie co to w zasadzie wszystkie nowe rowery górskie są 10b. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiora Napisano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Mam rower na bazie krossa sign fr2 i nie jeżdze nim po asfalcie więc nie chodzi mi o ilość tylko wytrzymałość. Wnioskuje stąd ze 10rz. jest słabszy bo kaseta 10rz. ma chyba taka sama szerokość co 8rz. i łancuch musi być węższy. Mam racje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 ...nie jeżdze nim po asfalcie... Faktycznie rower górski przecież służy do jeżdżenia po asfalcie. Enduro, AM również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Ale szukałem i znalazłem przerzutke slx od 7 do 9 rz. Oto link Allegro I czy pójdzie to na 8rz. kasecie i 9.rz manetkach slx? Mam kasetę 8rz, wspomnianą przez Ciebie przerzutkę, ale manetki mam 8rzędowe Altusa/Acerę i chodzi to świetnie. Nie bardzo widzę jak manetki 9rz mają biegać po kasecie 8 rzędowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 manetki 9 rzędowe NIE są kompatybilne z kasetą 8 rzędową. szerokość kasety 8 i 9 rzędowej jest taka sama, różni się odległością między kolejnymi zębatkami, dlatego przerzutka 8 rzędowa = przerzutka 9 rzędowa (technicznie są idealnie takie same), natomiast manetka musi mieć tyle rzędów ile kaseta. jedyne odstępstwo od tej zasady to manetka 7 i 8 rzędowa, które mogą być stosowanie zamiennie (tyle że masz odpowiednio jeden bieg mniej, lub jeden bieg "pusty") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destro603 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Nie no kolesiowi się nie dziwię bo nie trzeba wiedzieć wszystkiego ale serwis mnie rozbroił że rzeźbi takie cuda żeby chociaż dwa podzespoły miały taką samą wartość Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jeśli serwis spędza tydzień czasu nad takim "problemem" (bo nie jest to problem tylko głupota pracowników) to zdecydowanie proponuję zrezygnować zupełnie z usług takiego serwisu. To może też świadczyć o wyjątkowej pazerności, skoro za wszelką cenę chcą zarobić te naście zł. Mam rower na bazie krossa sign fr2 i nie jeżdze nim po asfalcie więc nie chodzi mi o ilość tylko wytrzymałość. Wnioskuje stąd ze 10rz. jest słabszy bo kaseta 10rz. ma chyba taka sama szerokość co 8rz. i łancuch musi być węższy. Mam racje? Nie wiem jaką masz kombinację napędu z przodu, jeśli masz tylko blat z napinaczem to zakładając komponenty grup dyna-sys (podobnie jak sramowskie na 10sp) możesz zamontować kasetę do 36 zębów, co w przypadku małej ilości biegów może mieć znaczenie. Z praktycznych korzyści to wydaje mi się być jedyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.