Matzel Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Oprócz kolarstwa uprawiam jeszcze Parkour (gdyby ktoś nie wiedział co to pisać na PW to wytłumacze i podam link do ciekawych stronek, albo filmików) w, którym muszę miec bardzo dobrze rozwinięte wszystkie partie ciała. Dlatego trenuje brzuch, ręce, plecy i klate. Co się z tym wiąże to oczywiście wzrost masy. I teraz moje pytanie: czy reszta ciała (poza nogami) przyda mi się w jakiś sposób w XC? Mam 167cm i waże 60kg (waga raz pokazuje 59 a raz troche powyzej 60= srednia 60 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Jeśli będziesz trenował pod kątem wytrzymałości i częściowo siły, a nie masy mięśni to nie powinno przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 pozdro dla parkourowcow. swietny sport. podziwiam. gorne partie miesni przydaja sie jak nic w XC. wyrobione miesnie rak, klata oraz szczegolnie m. plecow pomagaja podczas jazdy w terenie. Przyjzyj sie jak intensywnie pracuja niektore partie miesni podczas jazdy a wtedy zrozumiesz. Na wlasnym przykladzie: trenuje niestandardowo (50-60% mtb), na silownie raczej nie chodze a gorne partie miesni mam mocno rozwiniete. Na szosie to co innego, bo pozycja jest statyczna nie ma zadnych gwaltownych ruchow, nie trzeba omijac przeszkod, pracowac rekami itp. a co do wagi to moja pokazuje nawet do 3-4 kilo roznicy (po obiedzie/po ostrym treningu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 19 Marca 2006 Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 jakis czas uprawialem parkour mysle ze najwazniejsza wspolna cecha dla wszystkich sportow jest potrzeba dobrej wydolnosci tlenowej organizmu. w jej wyrobieniu parkour z cala pewnoscia pomaga. ponadto silne miesnie plecow eliminuja bóle. co do innych miesni- jesli beda silne to raczej pomoze, a na pewno nie przeszkodzi a PK roll moze sie przydac przy wywrotkach pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matzel Napisano 19 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 widze ze tu sporo trenujących ja juz trenuje od 1 wrzesnia (przerwa w zimie) Trenuje dla siły, ale miesnie sie tak czy siak robią, a na pewno warzą więcej niz tłuszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.