Skocz do zawartości

[Trening] Ręce, brzuch...

Matzel

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz kolarstwa uprawiam jeszcze Parkour (gdyby ktoś nie wiedział co to pisać na PW to wytłumacze i podam link do ciekawych stronek, albo filmików) w, którym muszę miec bardzo dobrze rozwinięte wszystkie partie ciała. Dlatego trenuje brzuch, ręce, plecy i klate. Co się z tym wiąże to oczywiście wzrost masy.

I teraz moje pytanie:

czy reszta ciała (poza nogami) przyda mi się w jakiś sposób w XC?

Mam 167cm i waże 60kg (waga raz pokazuje 59 a raz troche powyzej 60= srednia 60 :huh:)

pozdro dla parkourowcow. swietny sport. podziwiam. gorne partie miesni przydaja sie jak nic w XC. wyrobione miesnie rak, klata oraz szczegolnie m. plecow pomagaja podczas jazdy w terenie. Przyjzyj sie jak intensywnie pracuja niektore partie miesni podczas jazdy a wtedy zrozumiesz. Na wlasnym przykladzie: trenuje niestandardowo (50-60% mtb), na silownie raczej nie chodze a gorne partie miesni mam mocno rozwiniete. Na szosie to co innego, bo pozycja jest statyczna nie ma zadnych gwaltownych ruchow, nie trzeba omijac przeszkod, pracowac rekami itp. a co do wagi to moja pokazuje nawet do 3-4 kilo roznicy (po obiedzie/po ostrym treningu)

jakis czas uprawialem parkour :o

mysle ze najwazniejsza wspolna cecha dla wszystkich sportow jest potrzeba dobrej wydolnosci tlenowej organizmu. w jej wyrobieniu parkour z cala pewnoscia pomaga. ponadto silne miesnie plecow eliminuja bóle. co do innych miesni- jesli beda silne to raczej pomoze, a na pewno nie przeszkodzi :D a PK roll moze sie przydac przy wywrotkach :D

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...