Skocz do zawartości

[napęd] Nacisk - skrzypienie w okolicach korby

bigstuff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W rowerach siedzę już od jakiegoś czasu i problem pewnie rozwiązałbym sam, gdyby nie fakt, że wszystkie swoje pomysły już wyczerpałem. Otóż podczas "kręcenia" w okolicach mechanizmu korbowego/suportu słychać metaliczne skrzypienie. Wykluczyłem już łańcuch, dokręcałem blaty na korbie, pokusiłem się nawet o posmarowanie gwintów przed dokręceniem. Ciężko określi mi co to jest, gdyż skrzypienie nie występuje przez cały czas, kiedy pedałuje, a gdy nie ma nacisku, wszystko działa, jak należy. Korba Deore, suport stockowy Shimano ze zintegrowanymi łożyskami. Proszę o pomoc, bo odgłos strasznie drażni, a nie wiem już jak to ugryźć.

Pozdrawiam ;)

Napisano

Zakładamy, że korby do osi dokręciłeś.

Odkręcałeś je może były brudne przed założeniem i coś się dostało na połączenie?

Jakie masz pedały?

Odkręcałeś je i smarowałeś delikatnie gwinty?

Może to same pedały? Miałem taki problem a SPD M520 - pomogło rozebranie pedałów w drobny mak i malutki serwis :)

Napisano

Zanim zaczniesz rozbierać suport wyjmij siodełko razem z rura i zaciskiem i przejedz sie kawałek bez niego i sprawdz zacisk tylnego koła. U mnie było to samo skrzypienie przy mocniejszym naciskaniu pedałow, wyczyściłem sztyce, mocowanie siodełka. Troche pomogło. Koniec końców wyszło na to że miałem tylne koło za słabo dokręcone, teraz jest cisza i spokoj.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli tak miałeś to chyba tylko dlatego ze zakładając ramiona korby dobrze dokeciłeś. Skrzypienie, takie ewidentne skrzypienie powodowane jest obluzowana korba. pedały mogą strzalć, terkotać nawet podobnie suport, lecz skrzypieć będą tylko ramiona.

Skrzypieć Bedzie również sztyca ale nie zależnie czy deptamy po pedałach czy nie. Sprawdzać na stojąco.

Napisano

Właśnie próbowałem wszystkiego. Dokręcałem korby, smarowałem. Padło na suport. Może kolega ma inny przypadek.

Najlepiej zacząć od podstawowych rzeczy. Tak jak wyżej koledzy piszą :thumbsup:

Napisano

No mi sie to wczoraj przydarzylo podczas jazdy niesamowite trzeszczenie, wykluczylem takze suport gdyz ostatnio robilem przeglada roweru I wlasciwie jego calkowita rozbiorke. Winny to lewy pedal 520 dzis podokrecalem bloki ale widze ze chyba bedzie trzeba zainwestowac w lepsze pedaly gdyz te po sezonie zaczynaja sie sypac szczegolnie widac to po lewym.

Czy wogole oplacalne jest robienie serwisu 520 zwarzywszy na fakt dziwnego klucza potrzebnego do rozebrania tego ?

Napisano

Miałem podobny problem. Jeżeli jeździłeś ostatnio w terenie to piasek mógł dostać się do łożysk co powoduje skrzypienie.

Rozkręć i wypłucz wszystko w ropie/benzynie następnie dokładnie wytrzyj i nasmaruj jakimś stałym smarem. Dokręć z odpowiednią siłą suport.

Możliwe jest również skrzypiące siodełko tak jak pisali powyżej lub piasek w piaście (tylnej/przedniej) bądź tylnej przerzutce.

Napisano

Witam

Dzis siw wyszalalwmi jest jakby ciszej ale to masz racje lewy pedal skrzypi, a po powrocie czuc juz lekki luz na nim od strony blatu, musze sie zastanowic czy by nie bardziej ekonomiczne bedzie kupno nowych, gdyz nie posiadam klucza by to rozebrac, a ostanio pogoda byla dosyc kaprysna i kilka razy wracalem w towarzystwie wody i piasku.

Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Ważne w opisywaniu dolegliwości na forum jest nazewnictwo. Inny dźwięk wydaje korba a inne pedały, suport przemawia podobnie do pedałów. Im trafniej sie określi tym łatwiej znaleźć usterkę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Z powodu braku czasu dopiero kilka dni temu zabrałem się za rozebranie i dokładne wyczyszczenie okolic suportu. Pełen entuzjazmu złożyłem wszystko do kupy, ale niestety wiele to nie dało, skrzypienie słychać w dalszym ciągu. Jeśli jestem pewien, że to nie pedały/sztyca/niedokręcone tylne koło, od razu zabrać się do kupna suportu?

• Mod Team
Napisano

Suport ty zostaw w spokoju tylko daj zdjecie wielowypustu czy tez prędzej bym obstawiał kwadrat, Wg mnie jest wyrobiony.

Napisano

Wypróbowanym sposobem na takie bolączki jest WD-40. Prosta metoda i skuteczna. Skrzypienie i wszelkie odgłosy powstają na skutek tarcia. Jeśli nie wiem skąd dochodzą, metodą prób i eliminacji, zawężam krąg poszukiwań. Porządnie smaruję, kolejne, podejrzane miejsca i sprawdzam, czy skrzypienie ustało. Zaletą tej metody jest to, że nie trzeba niczego rozbierać. NO, może korby trzeba odkręcić i oczyścić. Ich mocowania, raczej nie polecałbym niczym smarować, bo to zawsze sprzyja powstawaniu luzów. Smar w sprayu wejdzie wszędzie. Nawet przez wąską szczelinę w zespolonym suporcie, dostanie się do panewek łożysk. W tym wypadku, do sprawdzenia są łożyska w pedałach, mocowanie korb, łożyska suportu. Nie można też wykluczyć ocierania łańcucha o szynę przerzutki, lub jego współpracy z korbą.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli skrzypienie a takie metaliczne w okolicach korby to prawie na pewno ramiona to rada godna naprawdę jest idealna ;) Sam bym tego lepiej nie wykombinował ;)

Napisano

Dla świętego spokoju wrzucam zdjęcie wielowypustu, który nie nosi śladów użytkowania :)

Wazaa, wd-40 w tym wypadku niestety odpada, źródło odgłosu, jak już było mówione jest w okolicach suportu, a tego zapryskać smarowymywaczem nie zamierzam :).

imgp9466.jpg

imgp9470.jpg

edyta.

Wydaje mi się, że "łączenie" można wykluczyć. Właśnie z ciekawości nacisnąłem dość mocno na prawe ramie korby i było słychać ten sam dźwięk, mimo tego, że lewe ramie leży spokojnie na stole.

Napisano

Problem rozwiązany, źródłem dźwięku był "suchy" gwint pedału, strzelanie występowało niezależnie od siły z jaką był wkręcony, to samo działo się, gdy wkręciłem inne pedały dlatego błędnie wykluczyłem je na samym początku. Trochę smaru i po problemie ;).

Pozdrawiam :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...