mateusz0595 Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Kupiłem używane koła z portalu allegro.pl i wg. mnie są one uszkodzone ponieważ w obu piastach coś szumi, przeskakuje, nie będę wspominał jakie one są "proste".. Koła miały byc idealne , ładnie się kręcic , no i idealnie proste (http://allegro.pl/kola-mtb-i2330870791.html) a tu się okazuje że są krzywe i wg mnie uszkodzone. Co wy o tym myślicie?
Dromik Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Jeżeli jest tak jak piszesz to koło ewidentnie nie zgodne z opisem. Ja bym je zwrócił i oczywiście również upomniał się o zwrot kosztów wysyłki.
mateusz0595 Napisano 17 Maja 2012 Autor Napisano 17 Maja 2012 No i właśnie chcem to zrobic tylko sprzedający uparł się że od 25lat siedzi w rowerach i koła są w idealnym stanie. Do tego nie odpowiada na e-maile.
Mod Team Puklus Napisano 17 Maja 2012 Mod Team Napisano 17 Maja 2012 To mu napisze ze kiedyś wg niektórych ludzi ziemia była płaska i też długo w tym siedzieli, ale nie oznacza to ze tak faktycznie jest. Towar niezgodny z opisem i juz. jak nie chce pisz do allegro i postrasz troche jak go zablokują to zmięknie.
mateusz0595 Napisano 18 Maja 2012 Autor Napisano 18 Maja 2012 tak szybko nie zablokują, jeżeli nie odp do niedzieli to stosowne pisom wysle poleconym z ZPO, może to cos da
drezyna Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 idź do sensownego serwisu( jeśli sam nie chcesz rozkręcać) żeby zaglądnęli do piast, fakt dodatkowy koszt ale w razie gdyby odkryli gruz to niech walną kilka fotek i po temacie.
Wazaa Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Kupowanie używanych rzeczy, to zawsze ryzyko, a już przez Internet, to ryzyko podwójne. Ja bym sobie dał spokój z dochodzeniem racji. Jeśli kółko trzeba tylko wycentrować i wymienić łożysko, to nie jest duży kosz i chyba wyjdzie taniej, niż wszelkie ekspertyzy w serwisie i wysyłka z powrotem do sprzedawcy. Takie świadectwo jest niezbędne w sporze, a nie masz pewności, że gość je uzna. Zawsze może powiedzieć, że koło wysłał dobre, a ty je na pierwszej przejażdżce pokrzywiłeś i popsułeś. I co wtedy? Chyba tylko sprawa w sądzie i z 50 zł (tyle wydałbyś na łożyska i centrowanie), zrobi się kilka stów, jak nie kilkanaście. Sądownictwo, to droga zabawa, a wynik odległy i niepewny. Musisz ocenić, co Ci się bardziej opłaca. Nie Ty pierwszy i nie ostatni dałeś się oszukać. Teraz będziesz bardziej cwany.
PawelG Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Serwis tych piast jest prosty jak drut. Może są za mocno skątrowane łożyska dlatego tak szumią. Trzeba zajrzeć do środka bo jeśli faktycznie są za mocna skątrowane i ktoś długo na tym śmigał to konusy mogą być już wywalone.
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2012 Mod Team Napisano 18 Maja 2012 Oczywiście ze serwis jest banalny ale jak sie okaże ze szale (miski) sa wyżarte itd (bo to głownie powodujesz szumienie) to ewidentnie trzeba sprzet oddac nie wspominając o idealnie prostej nie równości
mateusz0595 Napisano 18 Maja 2012 Autor Napisano 18 Maja 2012 Do serwisu w jedną stronę mam około 30 km a nie mam na to czasu żeby jeździc i załatwiac. Samo centrowanie wyniesie 60zł (u mnie biorą 30zł od koła) do tego naprawa piast itd. dojazdy tam minimum 2 razy bo od ręki tego nie zrobią a czekac i tracic dzień to nie ma sensu. I wyjdzie ponad 150zł wszystko razem więc gdzie tu sens coś robic, dałem za nie 210zł z wysyłką (były to same koła-nie tak jak w opisie kaseta koła i opony). Wyślę do gościa pismo reklamacyjne poleconym za potwierdzeniem odbioru i zobaczymy..w sądzie mam duże szanse na wygranie ale to długa droga z tym.
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2012 Mod Team Napisano 18 Maja 2012 Jezeli nie dostałeś opon i kasety to juz jest po prostu nie drobna nieścisłość opisu tylko oszustwo nawet kradzież w pewnym sensie. Nie ma sie co bawic tylko odrazu do gościa niech doprowadza koła do stanu z opisu albo zwrot kasy
mateusz0595 Napisano 18 Maja 2012 Autor Napisano 18 Maja 2012 No jak na razie od 5 dni nic nie odpisuje a napisałem już minimum z 6 e-maili do niego. Może jak dostanie to na papieże to coś zrobi, jak na razie trzeba czekać. Może ma ktoś jakieś propozycje jak sformułować takie pisemko o zwrocie?
dejtrejder Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 O jakim piśmie reklamacyjnym mówisz? Przecież kupiłeś od osoby prywatnej. W takim wypadku nie mają zastosowania przepisy konsument-firma. Zostaje tylko dobra wola i uczciwość sprzedającego albo sąd. Niestety takie są fakty.
mateusz0595 Napisano 19 Maja 2012 Autor Napisano 19 Maja 2012 Tak tak wiem o tym , ale myślę jak bym napisał mu coś w stylu takiego pisma i(a w piśmie wyznaczył termin do którego ma zwrócić pieniądze a w przypadku jak nie odda zgłoszę sprawę do sądu) Wydaje mi się, że po takim piśmie by uległ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.