Skocz do zawartości

[rower] Merida, Unibike czy Giant ?

Haney02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Potrzebuje roweru w wiekszości do jazdy po mieście, od czasu do czasu po lesie :) Kobieta 173cm, 65kg

Nie mogę się zdecydować Chce przeznaczyc max 1450zł

Potrzebuje fachowej porady :)

Podoba mi się coś takiego:

Rower crossowy Merida Crossway 40-V 2010 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower crossowy Merida Crossway 10-V 2012 + MIX GRATISÓW | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower crossowy Unibike Flash GTS 2012 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Rower Giant CYPRESS CLASSIC 2012 - Ceneo.pl GIANT CYPRESS

przymierzałam w sklepie meridę v-5, idealna rama to chyba 48 cm

Na Cyprysie troszkę za sztywno się siedzi :)

Co sądzicie

może ktoś ma porównanie i podpowie, co zamówić

z góry dziękuję za pomoc

jeśli macie inne propozycje, np. link do niebywałej wyprzedaży porządnych rowerków, chętnie poczytam :)

Napisano

uni

jak dla mnie

Wizualnie unibike bardzo mi się podoba, niestety nie miałam okazji się do niego przymierzyć :(

uzyskałam informację ze jak dla mnie powinna być 19' ale aktualnie nie ma dostępnej takiej wielkości ramy

chociaż nie wiem czy właściwsza nie byłaby 21'

dlaczego akurat unibike a nie merida?

Napisano

Unibike nie produkuje ram damskich w rozmiarze większym niż 17"

MOGĘ MIEĆ MĘSKĄ RAMĘ , NIE ZALEŻY MI NA TYM JAKA BĘDZIE RAMA W ROWERZE MĘSKA CZY DAMSKA :)

Napisano

Ogólnie to najlepsza byłaby Merida 40-V ale jak widać jest już niedostępna.

Zostaje Uni bo merida 10-V już trochę odstaje osprzętowi od Uni. Ewentualnie jak byś się źle czuła na Unibiku (tzn zła geometria) to weź meridę. Ogólnie różnice między tymi modelami są widoczne (na korzyść unibike), ale nie są aż tak wielkie by kupować go nie zważając na geometrię. Sprawdź te dwa, przymierz i wybierz wygodniejszy.

Ogólnie odczujesz pracę amortyzatora (merida ma słabszy, nie działa rewelacyjnie).

Ewentualnie mogę polecić ten rower (kands maestro):

http://allegro.pl/kands-maestro-alu-treking-alivio-28-amor-z-blokada-i2326605071.html

http://allegro.pl/damka-kands-maestro-alu-trekking-alivio-28-nowosc-i2342922696.html

Wiele osób jest z niego zadowolonych, dobry osprzęt i cena, na akcesoria zostanie trochę kasy :).

PS. 21" chyba przegięcie na twój wzrost.

Pozdrawiam

Napisano

Bardzo dziękuję za podpowiedź.

przymierzałam się do Meridy 5-v , bo z 10-V nie było rozmiaru :( jest do sprowadzenia - podobno 48 cm

co do 40-v z 2010 to znalazłam dostepną w serisach internetowych i wizualnie mi się strasznie spodobała :)

niestety z unibike maja tylko 21' i nie ma dostępnych mniejszych , więc za bardzo nie mam jak się do niego przymierzyc:(

Jeszcze raz dziękuję i Pozdrawiam

Napisano

Witam, jestem nowy na forum. Po wielu latach abstynencji wróciłem do jazdy na rowerku. Póki co na odcinku metro wilanowska -> rondo wiatraczna, do pracy i z powrotem.

Do tego właśnie celu zakupiłem dość taniego Unibike Flash i mogę spokojnie polecić go wszystkim amatorom kręcenia pedałami :)

Bardzo sympatyczne kółka, dość lekki i fajnie się prowadzi.

Ciekawi mnie tylko jak z wytrzymałością jego komponentów.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...