Skocz do zawartości

[miska] problem z włozeniem miski do koła

Feldark

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z rowerem, może ktoś wie jak włożyć miskę do koła ?

Jedna z kulek się chyba poluzowała, rozwaliła miskę, półośkę i ta zawleczkę zabezpieczające żeby kulki z łożyska się nie wysypały.

http://www.youtube.com/watch?v=TYz8pAILY4E

Miska jest taka jak ta druga, nie mogę włożyć ją przez takie zabezpieczenie ?

Może ktoś wie jak to zdjąć ?

Za jakoś fotek i filmiku przepraszam ale światło było do bani i się odbijało :/

Dodam, że to jest od strony wolno biegu.

post-153447-0-30592700-1337274684_thumb.jpg

post-153447-0-88895300-1337274692_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Wg mnie to nic nie wyszło zbita, miski sie wprasowuje, i od tego czy sie to zrobi dobrze zalezy czy koło będzie sprawne odchył rzedu 0.5mm zniszczy łzoyko w przeciągu kilkudziesieciu do kilki set km. Wydaje mi sie ze możesz sie rozglądać za nową piastą.

Ale tez napisze ci jak to zrobić. potrzebujesz 2 grubych podkładek średnicy większej niż kołnierz, długiej śruby, można użyć oś z koła. Tego przyrządu użyjesz jako prasy. prosto, wkładasz miskę dajesz podkładkę nr 1 oś, nakrętkę (np konus jeżeli to oś z kołą), to samo robisz z drugiej strony, podkładkę opierasz na kołnierzu piasty i kręcisz. Proste, jak ci sie uda to zrobić prosto to będzie ok jak nie to sam wiesz.

Napisano

Czyli muszę ją tam wcisnąć ???

Ewentualnie mogę ten kolniesz fleksem uciąć ale boje się, że całkiem sprawę zwale :/

Dobra dzięki wielkie za odpowiedź coś tam, zrobię, i tak pół koła mam nowe bo mi się stare części rozwaliły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...