Skocz do zawartości

[smar] Finish line

Gość Roberto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ok omen, więc testuj tego finish line'a i czekam na jakieś info bo sam mam zamiar spróbować tego smaru, bo obecnie używam teflon plus ale nie jestem z tego całkiem zadowolony i po skończeniu buteleczki chcę spróbować czegoś innego.

Napisano

hm. po 80 km łańcuch sie nie odzywa, w ogóle go nie słysze podczas jazdy. Dzisiaj według wskazówek kumpla przetarłem go i jeszcze raz nasmarowałem. Podobno ma starczyć na jakieś 200-300km. a jak bedzie to sie zobaczy. O łapaniu brudu nie moge nic powiedzieć bo nie mam porównania co do innych finishów. Zrobie fotke po kolejnych 100 km i wrzuce na forum. pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

wiec kolejna czesc sprawozdania z uzytkowania finish line pro road.;]

W piatek wyszysciłem łańcuch i ponownie zalałem w/w olejem syntetycznym.;] W sobote nad ranem przetarłem i jedziemy.;] Był to akurat wypad na Żar. Z katowice do żywca pociagiem a potem powrót o własnych siłach. prkatycznie cały czas asfalt. Po tym smarowaniu zrobiłem już prawie 180km. Łańcucha nie słychać prawie w ogóle ( nie piszczy i nie wydaje tym podobnych dzwięków, słychać tylko olej jak sie lepi - niewiem jak to dokładnie określić). Jeżeli chodzi o czystość to jest w miare czysty. niestety nie mam porównania do cc i wet.;] Ogólnie polecam.;] pozdrawiam.;]

Napisano

Nawiązując do smarów od pił łańcuchowych jest jedno ale.

W piłach smar jest podawany cały czas i cały czas się go uzupełnia, więc napędu nie powinno się go stosować.

Chyba, że będzie stale podawany na łańcuch.

Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie olej silnikowy.

Wcześniej używałem gista w sprayu i jest kiepski. Mam teraz pedrosa zielonego i świetnie sobie radzi tylko cena jest taka sobie, ok 20zł za 60ml. Następnie kupuję olej silnikowy.

Napisano

Witam Wszystkich!

Stwierdzilem ze ten sezon rozpoczne ze smarowaniem FL ProRoad. Wlasnie wrocilem z kolejnej trasy(50km) po lesnych dróżkach. Wpakowalem sie w dosc mocny piach wiec lancuch dostal swoja porcje syfu. Na chwile obecna na jednym smarowaniu mam ok 130km w suchych, zapiaszczonych warunkach i co moge na szybko powiedziec to ze lancucha nie slychac czego sie spodziewalem po nowym FL. Ale milo mnie zaskoczylo ze do lancucha nic sie nie lepi. Rower, golenie amora i damper wszystko w kurzu i piachu, a lancuch ledwo przybrudzony.

Porownujac do Brunoxa TopKet któego stosowalem w zeszlym roku to ProRoad jest znacznie mniej lepiacy i dzieki innemu dozownikowi(brunox jest w sprayu) mam wrazenie ze bedzie wydajniejszy. Jak na chwile obecna jestem bardzo zadowolony!

Napisano

Marcin a masz może porównanie tego nowego FL ProRoad do fl cross country? który lepszy. ja używam zielonego fl nawet się sprawdza tylko mógłby mniej brudu łapać ;)

Napisano
Marcin a masz może porównanie tego nowego FL ProRoad do fl cross country? który lepszy. ja używam zielonego fl nawet się sprawdza tylko mógłby mniej brudu łapać ;)

kumpel ma porównanie do pozostałych finishów i gadał ze prawie jak niebo a ziemia. dziś dokreciłem jeszcze 30km i dalej nic. coraz bardziej mi sie to podoba.;] niby 4 czy 5 zł różnicy ale warto.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jako, że przyszło ocieplenie to i więcej pyłu na naszych ścieżkach/drogach :) i mój dotychczasowy Pedros Syn Lube sie nie sprawdza. Więc pytanie do drogich forumowiczów - który smar od Pedrosa będzie lepszy na suche, zapylone warunki? Ice Wax czy Extra Dry?

Napisano

ja po syn lube bede testowal teraz rohloffa. z przumusu i pewnej ciekawosci przesmarowalem kilka razy naped vexolem i... troche lipa. bardzo lapie brud, ale smaruje calkiem calkiem. jednak wole zaplacic raz na jakis czas ~25 zloty.

Napisano

Witam!

Chcialem podzielic sie moimi najnowszymi spostrzezeniami dot. FL - chodzi konkretnie o Teflon Plus. Wraz z zakupem nowej buteleczki oleju i po paru jazdach cos mnie zaczelo niepokoic. Przy sterej wersji lancuch dawal o sobie znac dopiero po jakis 100km, teraz po ok. 25km juz jest tak samo. Porownalem gestosci obydwu buteleczek i wyszlo, ze stara wersja jest gestsza :|

Finish chyba sobie w kulki leci - wyrobiona marka, to z jakosc mozna sobie juz odpuscic?

stara wersja wyglada tak:

http://pedalmoraine.com/images/library/lar...lus4oz_05_m.jpg

"nowa" wersja natomiast tak:

http://citybikes.com/images/library/small/..._dry_4_07_s.jpg

Jezeli tez macie takie "przygody" to piszcie.

Napisano

Hmmm... a używa\używał ktoś może kiedyś olej ProGold ProLink? Albo nowego produktu SRAM-a PIT STOP Dry Chain Lube (tutaj obawia mnie to że jest w aerozolu)? Bo jak na razie korzystam z zielonego FL-a jest dobry, ba! Nawet bardzo dobry, ale myślę czy nie spróbować czegoś innego. Mam też czerwonego FL-a ale jak patrzę na jego konsystencję i trwałość to jedynie do czego go używam to do pancerzy.

Napisano

Paviarotti mam obecnie ice wax i muszę przyznać że jest to bardzo ciekawy preparat.

Nie łapie brudu łańcuch jest całkowicie czysty i lśniący.

Bardzo ważny jest sposób w jaki się go nakłada, ponieważ najpierw dajesz warstwę "smarującą", czekasz 10 min i następnie warstwę "ochronną". Dużo osób tego nie robi i z tego powodu na niego narzeka.

Po ok 30 km łańcuch zaczyna być słyszalny :rolleyes:

Więc mogę powiedzieć, ze jest to idealny preparat na krótkie wycieczki, po których nie mamy ochoty czyścić łańcucha, tylko nakładamy kolejną warstwę i śmigamy dalej.

Muszę przetestować połączenie : jakiś normalny olej + dwie warstwy ice wax

Napisano

Do suportu wystarczy zwykły smar łożyskowy np łt4-s3 - nie ma problemu z późniejszym odkręceniem pakietu.

Napisano
Katsumoto a probowales smaru do lancucha Rohloffa?

On też jest w kolejce do sprawdzenia :) Kupię chyba olej ProGolda i będe testował ;)

Napisano
Witam!

Chcialem podzielic sie moimi najnowszymi spostrzezeniami dot. FL - chodzi konkretnie o Teflon Plus. Wraz z zakupem nowej buteleczki oleju i po paru jazdach cos mnie zaczelo niepokoic. Przy sterej wersji lancuch dawal o sobie znac dopiero po jakis 100km, teraz po ok. 25km juz jest tak samo.

U mnie jest podobnie. Ponieważ jeżdżę trekingowo zdecydowałem się na Teflon Plus. Niestety ale w zasadzie jeden wyjazd (ok.30-40 km) i łańcuch trzeba ponownie smarować, a jak ostatnio dostał trochę wody to od razu napęd zrobił się głośny. Dlatego jutro kupuję Cross Country i zobaczę jak będzie.

Napisano

No to jak ten Ice Wax starcza na 30 km to jest tragedia. Trzeba by 2-4 razy podczas jazdy smarować ;)

Co polecicie na szosę/troszkę terenu na suche warunki i spore zapylenie?

• 5 tygodni później...
Napisano

@łysol69, z czystym sumieniem mogę Ci polecić FL Pro Road, jedno smarowanie wystarcza mi średnio na jakieś 250 km jazdy w różnych warunkach. Nie wypłukuje go woda jak czerwonego FL, i łapie o wiele mniej syfu niż zielony. Jeżeli chodzi o smary finish line'a to Pro Road jest moim zdaniem bezkonkurencyjny - do czerwonego, na którym wcześniej jeździłem na pewno już nie wrócę.

pozdrawiam

Napisano

opłaca sie dopłacić do ProRoad według mnie. sam używam i jestem zadowolony.;]

rzk też robie włąsnie takie przebiegi na nim.;] według mnie odkrycie sezonu w kwesti konserwacji roweru.;]

Napisano

Ja właśnie mam zamiar kupić tego Pro Road, głównie planowałem go kupic bo to pierwszy "szosowy" olej, a do tego takie dobre opinie ma, które teraz tu przeczytałem. A nie chcę oszczędzać na moim napędzie 105, bo trochę to może byc nieopłacalne przy wymianie przedwczesnej :D Jak na MTB 250 to całkiem nieźle, myśle że na szosie wytrzyma koło tysiąca. I tak nic nie przebije fabrycznych smarów z nowym łancuchem. Sram na MTB wytrzymał 1000 km, a Shimano w szosie przy 2 jazdach w deszczu ale dosyć krókich ma teraz trochę ponad 2600 km i nadal jest OK, ale sumienie mi nie pozwala nie smarować :D

Napisano
kupel na 1 smarowaniu na szosie zrobił 900km wiec dasz rade moze i tysiac zrobić.

Jak sie postarasz to i 2000 zrobisz... i więcej też, tylko co na to powie twój sprzęt...

Żeby nie było OT powiem ze tez mam Pro Road i jestem zadowolony, własnie dlatego, że nie łapie brudu tak bardzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...