Skocz do zawartości

[Amortyzator]SUNTOUR NCX luzy blokadzie skoku.

Rekomendowane odpowiedzi

Po zakupieniu nowego amortyzatora zauważyłem luzy na niebieskim suwaku blokady skoku. Po zdjęciu suwaka okazuje się że luz jest na elemencie stalowym który jest wprawiany w obrót suwakiem, a sam element stalowy jest jakby nie patrzył częścią tłumika.

Czy odesłać amortyzator do sprzedawcy, czy jest to kwestia prostej regulacji?

post-153471-0-15216400-1337263508_thumb.jpeg

Mały luz się zawsze gdzieś pojawi. Mój znajomy w tym amortyzatorze miał to samo i z tego co słyszę problemu z tym nie ma :) Ale niech ktoś jeszcze się wypowie, kto się bardziej na tym zna.

Mały luz się zawsze gdzieś pojawi. Mój znajomy w tym amortyzatorze miał to samo i z tego co słyszę problemu z tym nie ma :) Ale niech ktoś jeszcze się wypowie, kto się bardziej na tym zna.

Ten luz nie jest taki mały. Stalowa zębatka pod suwakiem kręci się bezwładnie w prawo i lewo o jakieś 5-7 mm. Nie jest też stabilna ośka na której ją osadzono.

• 3 tygodnie później...

ktoś ostatnio opisywał jak to naprawić w XCR chyba, i niejest to skomplikowany zabieg, poszperaj zanim pozbędziesz się amorka na miesiąc...

No i pozbyłem się amoprka na miesiąć. 12- 15 czerwca powinien wrócić. Reklamacja nie została uwzględniona. Stalowa zębatka pod pokrętłem blokady skoku ma prawo mieć luzy w granicach 5- 7 mm w każdą stronę. (Pokrętło blokady skoku obraca się o jakieś 2 cm). Również ośka na której umieszczono zębatkę też została tak zaprojektowana by chwiała się w granicach do 3 mm. Jest to standard przy amortyzatorach w cenie 300 zł.

A ja swój rower sprzedałem. Jest zbyt przekombinowany. Zbyt wiele części może się zepsuć. I nie chcę topić pieniędzy w markowe produkty które są złożone z jeszcze większej ilości części. Zostawiłem sobie tylko zabrzpieczenie Trelocka. Teraz jeżdżę Uralem z roku 1987. Jest nowy, nie używany, i jak dobrze mu się przyjżałem to doszedłem do wniosku że został zaprojektowany tak by długo służyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...