Skocz do zawartości

[ stery ] zintegrowane stery vp

Ogór

Rekomendowane odpowiedzi

No należało by najpierw nabić bieżnie pod łożyska, a to trzeba zrobić na wcisk i z wyczuciem umieścić miski w główce ramy. Potem działa sie tak samo jak w przypadku normalnych sterów (tzn wszystkie czynności w sumie wyglądają tak samo - tylko inne są miski :) )

Jezeli nie masz pewności jak to zrobić, to najlepiej za pierwszym razem iść z tym do serwisu, a potem to już będziesz wiedział :D

Pozdrawiam

Nabijasz rurą wiekszą od średnicy rury sterowej bieżnie na amora. Potem nabijasz miski od łożysk do ramy - nakładasz, na wyczucie umieszczasz je, potem kładzie na desceczce od dołu, deseczke na góre i młotkiem zeby byly równo z ramą.

Potem montujesz amorka, odmierzasz ile przyciąc rure, przycinasz rure, montujesz szyszke, wkladasz to wszystko i dalej to juz proste :)

CEP-Zbudowany z dwóch kijów, długiego i krótkiego, połączonych rzemiennym przegubem (gązwa lub gacek). Zboże młócono trzymając cep za dłuższą część (dzierżak) i uderzając krótszą (bijakiem) w rozłożone na ubitej ziemi (klepisko) lub innej płaskiej powierzchni, kłosy.

800pxdreschflegel1ze.th.jpg

Patrzac na nazwy to wydaje mi sie ze ta budowa cepa nie taka prosta :D

A tak serio to rzeczywisicie po opisie pavarotti to wyglada na czynnosc dosc prosta- o ile wczesneij montowales juz "klasyczne" stery a-head ;].

Kilka wskazówek dotyczących powyższego postu:

- miski (2 i 3) mogą (choć nie muszą) wchodzić lekko w główkę ramy. Mają kołnierz ograniczajacy więc wciśnij je (daj troche smaru) do samego kołnierza. Jak nie będą chciały poproś je młotkiem i deską :) (delikatnie B) )

- gwiazdkę (7) najłatwiej wbić poprzez wkręconą w nią śrubę (10) (tak jakbyś wbijał gwóźdź :P ). Najtrudniej zacząć, potem wchodzi dość łatwo. Postaraj się jedynie wbić ją prosto i nie za głęboko!! IMO 15-20mm max (wszystko zależy od długości śruby (10) sterowej - włóż ją w element 9, przyłóż go do rury i przymierz jak głęboko sięga śruba do wnętrza rury).

Reszta idealnie zgodna z opisem powyżej ;)

Ja mam te same stery co na zdjeciu i jedno pytanko:

Nabiłem bieżnie na amorka, miski w rame i po nalozeniu amorka w rame nie nachodzil do konca. Troche pokombinowałem i nie nachodzil do konca juz tylko ok 3 mm, załozylem wszystko i zaczęło skrzypieć przy skręcaniu. Rozebrałem i nasmarowałem dobrze smarem bieżnie, złozylem i nie skrzypi. Troche pojezdzilem i odleglosc miedzy ramą a koroną amorka wynosi juz tylko ok 1,5 mm. To chyba juz dobrze jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...