Skocz do zawartości

[Rama] Gwintowanie pod koszyk na bidon

Gość Hatim

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hatim
Napisano

Witam,mam dość nietypową ramę w rowerze i miejsce mocowania koszyka na bidon jest również nietypowe i ostatnio wpadłem na pomysł, że mógłbym nagwintować ramę w innym miejscu. Tutaj pojawią się moje pytanie, czy nagwintowanie jej w innym miejscu nie osłabi jej i czy będzie to bezpieczne?

Napisano

Musiałbyś wspawać tulejki które są gwintowane. Przyjrzyj się i zobaczysz że to nie rama jest gwintowana. Jednym słowem, zapomnij. ;)

Gość Hatim
Napisano

A przewiercenie ramy na wylot i przykręcenie normalnie śrubami? Czy to już kompletnie zły pomysł ? :laugh:

Dodam jeszcze, że rama jest stalowa, ale nie wiem czy to coś zmienia :laugh:

Napisano

Jeśli już chcesz zrobić nowe mocowania to zrób to profesjonalnie przy użyciu nitonakrętek.

A żeby nie kupować specjalnej nitownicy,która nie jest tania,skorzystaj z warsztatu samochodowego-powinni mieć takie narzędzie i zrobią to na miejscu.

http://www.sariv.pl/...og/nitonakretki

http://www.youtube.com/watch?v=MgF38xlG9_w

Wiercisz otwór pod dany nit np. 5mm , następnie wsadzasz nit nitując go.

Zwróć uwagę, że rama roweru jest cienka jak wydmuszka więc problemem jest zrobić w niej gwint większy niż dwa zwoje,a to nie gwarantuje sztywności mocowania.Używając nitonakrętki niedość że wzmacniasz przewiercone miejsce w ramie to jeszcze zyskujesz około 10mm gwint.

Napisano

Pomysł z nitonakrętkami jest o wiele lepszy niż z gwintowaniem. Chociaż nie wiem po co. Jeśli to ma być mocowanie na stałe to równie dobre są zwykłe nity. Ręczna nitownica to wydatek ok 25 zł, dwa nity (4,8mm) to ok 50gr. Zapytałeś czy rama przez to nie zostanie osłabiona.

O ile zamierzasz nawiercić otwory w rurze dolnej (czyli najbardziej tradycyjnie) to nic złego stać się nie może. Śmiało nawiercaj otwory 5mm. Rama nie ma prawa się odkształcić. W rurze dolnej nie występują żadne niebezpieczne naprężenia dla takich otworków. Jeśli chodzi o inne miejsce wiercenia to musisz się zastanowić. O ile nie działa na to miejsce jakaś siła gnąca to otwory mogą tam być.

Napisano

Zwykłymi nitami to można sobie przynitować tabliczkę na drzwiach wejściowych z nazwiskiem. :thumbsup:

Do ramy raczej tylko nitonakrętki,bo po pierwsze nie ma problemu z zmianą koszyka na inny(a nie bawienie się w rozwiercanie nitów i ponowne nitowanie),a po drugie tak jak Obes wspomniał ....... .

Zresztą wielu producentów w ten właśnie sposób nawierca otwory w ramie stosując nitonakrętki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...