Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] 29er Kross B6 - XT version

Konr4d

Pytanie

Witajcie :)

Miesiąc planowania, sprawdzania dostępności części, pytań na forum, podliczania budżetu i oto zaczynam, składanie 29er'a na bazie ramy Kross B6 - 2012

Dla tych którzy nie widzieli jeszcze roweru w wersji standardowej

Level B6 (29er) | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Gdy pierwszy raz go zobaczyłem stwierdziłem, że to będzie mój następny rower. Ten kształt, ta geometria, ten kolor! Niestety dość szybko się okazało, że jego osprzęt nie jest przewidziany pod bikera 92-95 kg oraz osprzęt planowałem co najmniej oczko wyżej. Zacząłem rozglądać się za czymś innym jednak nie mogłem znaleźć nic co by wywarło na mnie taki efekt jak czarny mat w krossie.

Podjąłem decyzję

Kupuję rower dla ramy. Tak dobrze słyszeliście :) Czekam aż w Krossie złożą kolejną partię rowerów w rozmiarze L i jak tylko do mnie dotrze to go... rozmontuję :) Trochę to szalone jednak mam zamiar sprzedać z roweru co się da, ewentualnie rzeczy które zostaną będą częściami zapasowymi do roweru mojego lub dziewczyny.

Lista zakupów

W między czasie oczekiwania na rower zadbałem o to aby w dniu kiedy do mnie dotrze mieć już wszystko gotowe i tak oto

1. W miejsce amorka Rock Shox XC 28 Mg TK (skok 100mm, Poploc) wkładam Rock Shox Reba 29er Black RL (skok 100mm, Poplock) - 1650g

2. Koła ZTR Arch EX 29er / Novatec Black 711/712

3. Hamulce XT m785 o ile uda mi się znaleźć czarną wersje - wszędzie są ale tylko srebrne :(

4. Jeśli uda mi się znaleźć czarne hample to do kompletu lecą manetki XT z mocowaniem I-spec

5. Przerzutki XT - przekładka z obecnego bike'a

Ponieważ chciałbym zachować "klimat" Krossa zostawiam standardowe rurki, pewnie nie będą super lekkie ale to nie o to chodzi :)

Część rzeczy już mam ale jest ciemno więc zdjęcia jutro!

Co wy na to? :thanks:

Rekomendowane odpowiedzi

To ja z tradycyjnym pytaniem :) czyli: jak wyszło wagowo?

Mam wszystkie części poważone osobno i dzisiaj zrobię ostateczne podliczenie.

Próbowałem zważyć całość na wadze łazienkowej metodą ja z rowerem - ja = waga roweru ale co ważenie to inny wynik wychodzi. Jakaś chińska tania

Super lekko jednak nie będzie, obstawiam ~11.2kg jak stoi

Wrażenia opiszę trochę później bo właśnie odczuwam skutki jeżdżenia 3 godziny w tym słońcu :/

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Rower po podliczeniu wagi części z excela waży.... 11105g

Jedno tylko ale, powyższa waga uwzględnia zaciski kół dartmoor bolt, a nie te novateca. Założe je na dniach. Dodatkowo na 100% waga hamulców jest u mnie zawyżona dlatego że mam wagę sprzed skrócenia przewodów.

Kilka dni nie miałem czasu zajrzeć na forum, pogoda w ostatnich dniach ciężka w dodatku spodenki z LIDL'a rozdarły mi się na tyłku (na szczęście w domu) i nie mam w czym jeździć :(

W jakimś prawdziwym terenie już go objeździłeś ? jak wrażenia - podjazdy, zjazdy zakręty ?

Opiszę wrażenia za kilka dni gdy poddam go bardziej agresywnym testom (jak na możliwości warszawskich okolic)

Mam pytanko nieco z innej beczki. Jaka jest długość tylnego przewodu hamulcowego?

Obecnego od XT czy standardowego m445?

Nie jeździłeś bo ci się spodenki rozdarły? :blink: A w zwykłych to się już jeździć nie da? :D

Wierz mi, że gdybyś spróbował w tych co mam "gruby materiał" to byś zrozumiał :) nawet na siodełko ciężko wejść

i dzięki za posta :thanks:

Wierz mi, że gdybyś spróbował w tych co mam "gruby materiał" to byś zrozumiał :) nawet na siodełko ciężko wejść

i dzięki za posta :thanks:

Nie wiem co sie dzieje ale u mnie od nowosci jest w tym krossie problem z tylnym kolem robi osemki....Przejechalem juz 100km i niby opona powinna sie juz ulozyc....Dzis odebralem rower z serwisu spucili powietrze i posmarowali jakims plynem rant i napompowali na maksa opone zeby llatwiej sie mogla ulozyc...Niestety teraz to ona obciera o rame....Czemu ten tylny widelec to taka padaka....Jak spuscic troche powietrze z opony?? Bo mi cala rame porysuje....Jak to wyglada u ciebie??

@szynas222

Mam wymienione koła i inne opony dlatego moja sytuacja może być trochę inna, a wręcz nawet gorsza bo mam szersze obręcze przez co opona jest szersza

Wątek o moich przejściach

http://www.forumrowerowe.org/topic/113525-obrecz-problem-z-zalozeniem-opony-na-ztr-arch-ex-29er

Jeżeli obręcz jest u Ciebie prosta i to opona faluje (łatwo sprawdzić czy przy kręceniu pasek na styku opony z obręczą nie zmienia "grubości") to:

1. zdejmij koła i spuść powietrze do 1 bara

2. weź wody z mydłem na jakąś szczotkę lub gąbkę i zmocz krawędzie

3. dopompuj do 3-3.5 barów, nie więcej co rozerwiesz dętkę lub co gorsza obręcz

4. lekko popukaj, powyginaj oponę na boki w 1 i w 2 stronę

5. zostaw na trochę, u mnie po 5 minutach samo się ułożyło, gdy poszedłem do pokoju usłyszałem z łazienki mały strzał. To opona wskoczyła na miejsce

6. gdy opona jest prosta spuść powietrze do 2-2.5 bara

do tego procesu musiałem kupić lepszą pompkę

http://rowertak.pl/product-pol-212-Pompka-serwisowa-BETO-11-Bar-z-manometrem-.html

gdy używałem wcześniej mniejszej ręcznej pompki powyższa metoda nie odnosiła sukcesu

Zamówiłem 2 zaciski Dartmoor Bolt. Chciałem dodać rowerowi drobnych akcentów kolorystycznych dlatego wybrałem wersję czerwoną. Tak jak naklejki na obręczach i amortyzatorze.

Okazało się, że przyszedł tylko tylny i rzeczywistości w jakimś śliwkowym kolorze, szkoda słów :(

DSCN0306.JPG

DSCN0308.JPG

Może i lepiej, że CI tylko jeden przyszedł.. Ja jak zamówiłem dwa to przyszedł mi jeden czerwony drugi bordowy w ogóle inne odcienie czerwieni... W dodatku tylni po 3 zakręceniu pękł :bye2:

Na co go wymieniłeś? Szukałem czegoś za większą kasę z nadzieją na lepszą jakość ale nic nie mogłem znaleźć. Zacisków to jest masa, ale takich na imbus to już tylko kilka firm robi, w tym czerwone to udało mi się znaleźć tylko dartmoory

Dzisiaj korzystając z fajnej chłodniejszej aury testowałem rower z miejskiej dżungli

Po ~ 50km zaobserwowałem drętwienie dłoni, muszę poprawić pozycję. Wydaje mi się że za bardzo leżę na rowerze. Do regulacji jest również przedni hamulec bo potrafi przytrzeć jak prowadzę rower, przy okazji trochę piszcząc.

Kupiłem spodenki endury z wkładką po tym jak te z lidla się podarły po 2 miesiącach i o ile w lidlowych po 50km mój tyłek mówił że czas wracać to dzisiaj rewelacja. Następny wyjazd będzie dłuższy i mogę powoli spróbować dołączyć do tych hardcore'ów (w pozytywnym znaczeniu :) ) co jadą do Kampinosu i pod koniec dnia mają po 130km na liczniku ;-)

ps. skoro mowa o liczniku to muszę jakiś kupić :)

@Konr4d,

czy także odnosisz wrażenie, że przedni hamulec jest nieznacznie słabszy niż tylny [szczególnie przy delikatnym naciśnięciu klamki]?

mój tylny [bR-M785/ SM-RT86 160] jest szatanem/demonem, koło blokuję bez najmniejszego problemu małym palcem przy +45 km/h. z kolei przedni [bR-M785/ SM-RT86 180] bezproblemowo stawia rower na przednim kole przy ok. 43 km/h [przy większych prędkościach jakoś nie mam odwagi] przy użyciu tylko palca wskazującego. niemniej jednak, subiektywnie odnoszę wrażenie, że przedni wymaga nieco więcej siły [pewnie jest minimalnie zapowietrzony].

@meszrum

nie zauważyłem specjalnych różnic w sile potrzebnej do zablokowania koła, jedyny problem to zbyt ciasno ułożone klocki w stanie "spoczynku" przez co minimalnie w 1 miejscu obcierają. Ale już zaopatrzyłem się w kubełek do odpowietrzania i poprawię to co niedokładnie zrobiłem skracając przewody.

ps. wiem że kubełek nie jest potrzebny i można wlewać od dołu. Tak też właśnie robiłem jednak wtedy zostaje trochę powietrza w manetce. Dzięki kubełkowi wleję "do pełna" :)

@tobo

na opakowaniu było napisane "czerwony", ale w rzeczywistości jest to śliwka, jest gorzej niż na zdjęciach (przekłamania aparatu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...