Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] 29er Kross B6 - XT version

Konr4d

Pytanie

Witajcie :)

Miesiąc planowania, sprawdzania dostępności części, pytań na forum, podliczania budżetu i oto zaczynam, składanie 29er'a na bazie ramy Kross B6 - 2012

Dla tych którzy nie widzieli jeszcze roweru w wersji standardowej

Level B6 (29er) | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Gdy pierwszy raz go zobaczyłem stwierdziłem, że to będzie mój następny rower. Ten kształt, ta geometria, ten kolor! Niestety dość szybko się okazało, że jego osprzęt nie jest przewidziany pod bikera 92-95 kg oraz osprzęt planowałem co najmniej oczko wyżej. Zacząłem rozglądać się za czymś innym jednak nie mogłem znaleźć nic co by wywarło na mnie taki efekt jak czarny mat w krossie.

Podjąłem decyzję

Kupuję rower dla ramy. Tak dobrze słyszeliście :) Czekam aż w Krossie złożą kolejną partię rowerów w rozmiarze L i jak tylko do mnie dotrze to go... rozmontuję :) Trochę to szalone jednak mam zamiar sprzedać z roweru co się da, ewentualnie rzeczy które zostaną będą częściami zapasowymi do roweru mojego lub dziewczyny.

Lista zakupów

W między czasie oczekiwania na rower zadbałem o to aby w dniu kiedy do mnie dotrze mieć już wszystko gotowe i tak oto

1. W miejsce amorka Rock Shox XC 28 Mg TK (skok 100mm, Poploc) wkładam Rock Shox Reba 29er Black RL (skok 100mm, Poplock) - 1650g

2. Koła ZTR Arch EX 29er / Novatec Black 711/712

3. Hamulce XT m785 o ile uda mi się znaleźć czarną wersje - wszędzie są ale tylko srebrne :(

4. Jeśli uda mi się znaleźć czarne hample to do kompletu lecą manetki XT z mocowaniem I-spec

5. Przerzutki XT - przekładka z obecnego bike'a

Ponieważ chciałbym zachować "klimat" Krossa zostawiam standardowe rurki, pewnie nie będą super lekkie ale to nie o to chodzi :)

Część rzeczy już mam ale jest ciemno więc zdjęcia jutro!

Co wy na to? :thanks:

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekaj na karbonowego Krossa 29er , to już niedługo ... ;) trzeba poczekać aż krajowi nabiorą trochę doświadczenia niestety ... jak sam zauważyłeś warto czytać testy, zawsze czegoś można się dowiedzieć, niestety czasem trzeba czytać między wierszami ...

Ja już bardzo dawno nie kupowałem gotowca, wszystkie rowery w mojej rodzinie to składaki, jednak nie zawsze z zakupu ramy byłem zadowolony, jednego jestem pewny, warto dopłacić za sprawdzone chwalone konstrukcje firm z pewnym doświadczeniem.

Budowa własnego roweru od podstaw jest naturalną konsekwencją dużej ilości przejechanych kilometrów. W zasadzie nie zdarza się, by osoba kupująca pierwszy rower sama go zbudowała. Jeżdżąc wiele zaczynamy określać swoje potrzeby i wymagania, których zazwyczaj gotowe konstrukcje nie oferują.

Odnoszę wrażenie, że to pewna prawidłowość, nad którą osoby budujące własne rowery się nie zastanawiają - pojawia się pomysł, że chcę nowy rower, to zaczynam szukać części nie patrząc na gotowce...

Odpowiadając na pytanie: budować samodzielnie pod warunkiem, że wiemy co robimy.

Myślę, że nie jest to do końca takie czarno-białe. Składając otrzymujemy rower idealnie dopasowany do wymagań, jedyny w swoim rodzaju. Gotowców jeździ cała masa. Ale i gotowy rower może mieć ramę i osprzęt praktycznie pokrywający się z wymaganiami potencjalnego klienta. I zdarza się, że zakup takiego sprzętu i wymiana niektórych części jest bardziej opłacalna. A rower i tak staje się inny niż wszystkie.

Problem w tym, że np. właściciel roweru który zestarzał się "moralnie" ale ma powsadzany nowy osprzęt z wyższych grup nie chce się przesiadać na nowy rower z osprzętem niższej klasy a później bawić w przekładanie sprzedawanie i inne duperele, kupuje nową wymarzoną ramę i np. nowy amor a resztę przekłada .

No właśnie, ja składam drugi rower do jazdy typowo XC od początku, w zasadzie to tylko miałem opony

I wydaje mi się że pomimo iż kupowałem części osobno i tak udało się dostać niezły rower za nieco poniżej 7k.

Nie znalazłem nic gotowego w tej cenie z podobnym osprzętem i wagą. Z excela wychodzi mi 11,1kg przy zostawionych rurkach krossa

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

A co w przypadku osób myślących o całkowicie nowym sprzęcie?

Mało kto składa całkowicie nowy rower, a jeśli składa nowy, to może kupić rower na raty bez zapożyczania się, kupuje po kolei elementy w miarę przypływu gotówki, "konr4d" jest jednym z nielicznych a i tak jest zadowolony z uzyskanych efektów.

Mój był składany jako nowy z nowych części. Jest idealnie dopasowany i był dużo droższy niż seryjny model ale jest też w lepszej specyfikacji ;) Jedynie frameset udało się kupić taniej dokładnie taki jak miał być. Jestem bardzo z roweru zadowolony.

postępów chwilowo nie ma bo kończę jedno zlecenie żeby mieć za co kupić napęd ;)

Trochę brakuje roweru, crossowy leży w częściach które miały być tymczasowo przeniesione do 29era, okazało się jednak że nie pasują

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Decyzja zapadła i zamówiłem brakujące elementy do mojego tytułowego 'XT version'

- korbę 40x28 czarną

- obie przerzutki, czarne :)

- manetki z mocowaniem I-spec

Do wyboru zostały uwaga ... pancerze :D

Polecicie coś do tej ramy? Fajnie by było mieć całą linkę w pancerzu, ale prowadzenia w ramie tego nie przewidują a nie chcę mieć pancerzy "na zipy"

Oj źle napisałem, poprzez pancerze miałem na myśli pancerze, linki i jakieś uszczelniacze może

Chociaż widziałem gotowe zestawy xtr w granicach 80-120zł, z różnic widziałem różne opakowania. Nie miałem możliwości porównania zawartości.

Ewentualnie coś alternatywnego w granicach ~ 100zł za kpl do przerzutek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...