Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] 29er Kross B6 - XT version

Konr4d

Pytanie

Witajcie :)

Miesiąc planowania, sprawdzania dostępności części, pytań na forum, podliczania budżetu i oto zaczynam, składanie 29er'a na bazie ramy Kross B6 - 2012

Dla tych którzy nie widzieli jeszcze roweru w wersji standardowej

Level B6 (29er) | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Gdy pierwszy raz go zobaczyłem stwierdziłem, że to będzie mój następny rower. Ten kształt, ta geometria, ten kolor! Niestety dość szybko się okazało, że jego osprzęt nie jest przewidziany pod bikera 92-95 kg oraz osprzęt planowałem co najmniej oczko wyżej. Zacząłem rozglądać się za czymś innym jednak nie mogłem znaleźć nic co by wywarło na mnie taki efekt jak czarny mat w krossie.

Podjąłem decyzję

Kupuję rower dla ramy. Tak dobrze słyszeliście :) Czekam aż w Krossie złożą kolejną partię rowerów w rozmiarze L i jak tylko do mnie dotrze to go... rozmontuję :) Trochę to szalone jednak mam zamiar sprzedać z roweru co się da, ewentualnie rzeczy które zostaną będą częściami zapasowymi do roweru mojego lub dziewczyny.

Lista zakupów

W między czasie oczekiwania na rower zadbałem o to aby w dniu kiedy do mnie dotrze mieć już wszystko gotowe i tak oto

1. W miejsce amorka Rock Shox XC 28 Mg TK (skok 100mm, Poploc) wkładam Rock Shox Reba 29er Black RL (skok 100mm, Poplock) - 1650g

2. Koła ZTR Arch EX 29er / Novatec Black 711/712

3. Hamulce XT m785 o ile uda mi się znaleźć czarną wersje - wszędzie są ale tylko srebrne :(

4. Jeśli uda mi się znaleźć czarne hample to do kompletu lecą manetki XT z mocowaniem I-spec

5. Przerzutki XT - przekładka z obecnego bike'a

Ponieważ chciałbym zachować "klimat" Krossa zostawiam standardowe rurki, pewnie nie będą super lekkie ale to nie o to chodzi :)

Część rzeczy już mam ale jest ciemno więc zdjęcia jutro!

Co wy na to? :thanks:

Rekomendowane odpowiedzi

rany boskie...czy ty masz swiadomosc, ze taki przeswit dla opony w tylnych widelkach jest niedopuszczalny? nawet z ralfem 2.1 byloby jak dla mnie zbyt niebezpiecznie, a to juz swiadczy o ramie

determinacje podziwiam, acz nie rozumiem, szczegolnie w kontekscie ostatnich fotek

Ale w velonews testowany jest rower jeszcze przed wprowadzeniem do produkcji seryjnej, a w kolejnym tescie autor jakby powielal ustalenia z velo nie sprawdzając samemu. Jak odbiore rowerek z serwisu to wstawie fotki problemu którego nie ma :)

Też mi się wydaje że nie wypuścili by takiego bubla, zwłaszcza że takie coś łatwo zauważyć i łatwo wyeleminować :)

Jeżeli problem obcierajacej przerzutki nie istnieje to nie muszę być skazany na 2 blatowe korby

Decyzje czy 2 czy 3 blaty podejmę w ciągu kilku dni, coś w tym jest że i tak w obecnej korbie jeżdżę tylko na blacie 38T (korba 26/38/48), więc 28/40 wydaje się dobra do kadencyjnej jazdy

jak myślicie?

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

W innym wątku znalazłem świetne poparcie moich przypuszczeń w postaci kalkulatora

Maksymalna prędkość przy kadencji 100 dla

- Korby 24/32/42 = 52.6km/h

- Korby 28/40 = 50.2km/h

Myślę, że przeżyje te TEORETYCZNE 2km/h :)

Powyższe wyliczenia podchodzą z kalkulatora przełożeń

Korba 3 blaty: http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html?R0=24&R1=32&R2=42&C0=11&C1=12&C2=14&C3=16&C4=18&C5=20&C6=22&C7=25&C8=28&C9=32&C10=999&CAS=0&WI=32&CR=175&RT=1&ST=1&RPM=100&SRT=1&lRPM=80&hRMP=100&G=show&S=no&TITLE=&HL=1

Korba 2 blaty: http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html?R0=28&R1=40&R2=999&C0=11&C1=12&C2=14&C3=16&C4=18&C5=20&C6=22&C7=25&C8=28&C9=32&C10=999&CAS=0&WI=32&CR=175&RT=1&ST=1&RPM=100&SRT=1&lRPM=80&hRMP=100&G=show&S=no&TITLE=&HL=1

Problem w tym, że przy większej tarczy trzeba trzeba mocniej kręcić ponieważ przełożenie jest bardziej twarde, skoro zależy Ci na szybkości dlaczego nie jeździsz na blacie 48 ?

Do szybkiej jazdy mam rower crossowy którym będę jeździł tylko po mieście, w nim mam blat 48.

Powyższe wyliczenia są mocno teoretyczne bo tak naprawdę jeszcze bardzo długo (jak nie nigdy) nie dam rady ciągle jechać 50km/h po leśnych drogach i bezdrożach :) Jednak były konieczne bo nie chciałbym obudzić się w sytuacji gdzie aby jechać 40-45 muszę mieć kadencję 140 (chyba nie wykonalne)

Obstawiam że najczęściej używać będę przełożeń 40/16-18-20 dla prędkości do 40km/h co powinno pozytywnie wpłynąć na żywotność kasety i aluminiowego bębenka (te zębatki są już na pająku)

Zastanawiam się czy przerzutka w wersji GS z krótkim wózkiem da radę obsłużyć kasetę 11-32T? Z kalkulatora dostałem informację że przy zastosowaniu korby 2 blatowej z przodu będzie pasować.

Argumenty za GS

- krótszy wózek, mniejsza szansa na zawadzenie o coś

- 2g lżejsza :P

Argumenty za SGS

- łatwiej ewentualnie sprzedać

- w przypadku zmiany kasety na większą nie będzie problemów z przerzutką

Chyba sam sobie odpowiedziałem którą wersję wziąć :)

Relacja na żywo:

Dostałem potwierdzenie od pracownika sklepu że rower jest taki jaki miał być :) czyli rozmiar L, moje obawy że dostanę 15kg ziemniaków nieaktualne ;)

Jeszcze dzisiaj wrzucę zdjęcia z demontażu, na szczęście nie będę musiał tego robić u siebie w domu tylko mogę w sklepie rowerowym

Kurde liczyłem że dłużej będzie trwało zgadywanie :P

@rzymo wygrałeś :)

Waga pokazała 1850g ale ze sterami i śrubami więc wychodzi +/- 1800g dla rozmiaru L

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Gdyby nie fakt, że jest 1sza w nocy to bym go teraz składał ;)

DSCN0071.JPG

zdjcie0078c.jpg

Ja swojego odebrałem z serwisu i tak jak obiecalem wklejam zdjęcie odległości między przednią przerzutką a opona, przy najniższym przelożeniu w najwęższym miejscu wychodzi 10mm luzu, więc jak dla mnie problem nie istnieje, tym bardziej że w niektórych 29er widziałem tą odległość mniejszą. Poza tym udało mi się dokladnie zważyć rower w serwisie i wychodzi w rozmiarze L, z pedalami m540 i nakładkami, mocowaniem gps - 13,4kg.

Więc Konr4d gratuluje zakupu pięknej ramy i czekam z niecierpliwością na końcowy efekt pracy :thumbsup:

Udało mi się policzyć dokładnie wagę ramy poprzez wykręcenie śrub bidonów (-14g) oraz policzeniu ile dokładnie ważą stery w ramie.

W ramie są stery VP-A41AC, które wg realnej wagi ważą 133g, ponieważ mogłem zważyć tylko top cap (9g), śrubę (8g) plus średnia waga samej gwiazdki (10g) wiem że części które są zamontowane w ramie powinny ważyć 106g

Podsumowując

1852g

- 14g (śruby bidonu x4)

- 106g stery

= 1732g

Waga 1732g dla aluminiowej ramy od 29er'a w rozmiarze L to naprawdę super wynik :teehee: :teehee: :teehee:

Stan prac na 2:20 w nocy :P

Idzie powoli ale staram się wszystko dokładnie robić, reszta składania jutro.

DSCN0173.JPG

DSCN0174.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...