Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] 29er Kross B6 - XT version

Konr4d

Pytanie

Witajcie :)

Miesiąc planowania, sprawdzania dostępności części, pytań na forum, podliczania budżetu i oto zaczynam, składanie 29er'a na bazie ramy Kross B6 - 2012

Dla tych którzy nie widzieli jeszcze roweru w wersji standardowej

Level B6 (29er) | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Gdy pierwszy raz go zobaczyłem stwierdziłem, że to będzie mój następny rower. Ten kształt, ta geometria, ten kolor! Niestety dość szybko się okazało, że jego osprzęt nie jest przewidziany pod bikera 92-95 kg oraz osprzęt planowałem co najmniej oczko wyżej. Zacząłem rozglądać się za czymś innym jednak nie mogłem znaleźć nic co by wywarło na mnie taki efekt jak czarny mat w krossie.

Podjąłem decyzję

Kupuję rower dla ramy. Tak dobrze słyszeliście :) Czekam aż w Krossie złożą kolejną partię rowerów w rozmiarze L i jak tylko do mnie dotrze to go... rozmontuję :) Trochę to szalone jednak mam zamiar sprzedać z roweru co się da, ewentualnie rzeczy które zostaną będą częściami zapasowymi do roweru mojego lub dziewczyny.

Lista zakupów

W między czasie oczekiwania na rower zadbałem o to aby w dniu kiedy do mnie dotrze mieć już wszystko gotowe i tak oto

1. W miejsce amorka Rock Shox XC 28 Mg TK (skok 100mm, Poploc) wkładam Rock Shox Reba 29er Black RL (skok 100mm, Poplock) - 1650g

2. Koła ZTR Arch EX 29er / Novatec Black 711/712

3. Hamulce XT m785 o ile uda mi się znaleźć czarną wersje - wszędzie są ale tylko srebrne :(

4. Jeśli uda mi się znaleźć czarne hample to do kompletu lecą manetki XT z mocowaniem I-spec

5. Przerzutki XT - przekładka z obecnego bike'a

Ponieważ chciałbym zachować "klimat" Krossa zostawiam standardowe rurki, pewnie nie będą super lekkie ale to nie o to chodzi :)

Część rzeczy już mam ale jest ciemno więc zdjęcia jutro!

Co wy na to? :thanks:

Rekomendowane odpowiedzi

Tak robiłem, jednak ogólnie opona nie układa się tak jak na starej obręczy. Kilka razy pompowalem i spuszczalem powietrze. Powiedzmy że mam akceptowalny stan i liczę że gdy już założę koła i trochę pojezdze to się ułoży i rozciągnie do końca.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Mały spojler :)

Koła i hamulce zamontowane do starej ramy. Czekanie na ramę od B6 zaczyna być coraz cięższe, tak to chociaż pojeżdzę sobie przez kilka dni na starej z całkiem rozwaloną geometrią!:)

Przełożenie kół i zamontowanie hamulców zajeło plus minus 3 godziny

2012-06-01_10-00-56_592.jpg

2012-06-01_10-00-29_51.jpg

Stała się rzecz niewiarygodna!

Kross B6 rozmiar L jest już w drodze do sklepu i w piątek/sobotę będę go mógł odebrać

Po 2 miesiącach już traciłem nadzieję, nawet szukałem innej ramy. Dobrze, że ostatecznie się udało

Relacja będzie na pewno bardzo dokładna wraz z ważeniem całego oryginalnego roweru co do śrubki :)

Mam nadzieje że nikt się nie rąbnął z tą nagłą dostępnością i nie wyślą mi B6 w innym rozmiarze lub rozmiar ok ale model np. B3 ...

liczę że gdy już założę koła i trochę pojezdze to się ułoży i rozciągnie do końca.

Nie liczyłbym na to.

Kiedy spuścisz powietrze nasmaruj wewnętrzna krawędź opony (ta która styka się z obręczą) Ludwikiem, dokładnie i na całym obwodzie, nie żałuj go.

Potem napompuj oponę ile wlezie i jak Ci się wtedy nie ułoży to nie ułoży się już nigdy.

@SantaaCruz

Z oponami problem rozwiązałem poprzez kupienie lepszej pompki, po podłączeniu pod manometr okazał się że jeżdziłem na 1.5 bara :D a moja podręczna pompka już ledwo dawała radę. Opona wydawała się twarda i jeździło się ok.

W każdym razie zrobiłem tak jak radzisz, woda z mydłem, do wanny i napompowałem 3,5 bara. Chwilę odczekałem i się sama ułożyła przy okazji wydając przyjemne strzały.

Pompka konkretnie ta http://rowertak.pl/product-pol-212-Pompka-serwisowa-BETO-11-Bar-z-manometrem-.html zdecydowanie warta tych 50zł

Strasznie tani, bałbym się że się szybko zepsuje, a jeżeli chodzi o wysiłek to każdy jest mile widziany bo na przyszły rok chcę schudnąć do poziomu umożliwiającego mi starty i osiąganie w miarę dobrych wyników w amatorskich maratonach :)

W pewnym teście napisali, że przy oponach 2,25 w Krossie B6 prowadnik tylnej przerzutki SLX M663 jest niebezpiecznie blisko opony, po złożeniu napisz jak to jest u Ciebie ...

Też gdzieś to czytałem, ale chyba chodziło o przednią na najmniejszej zębatce?

To może się wtrące a'propos przedniej przerzutki i B6, nie wiem skąd ten test i opinie ale u mnie nie istnieje problem braku miejsca między przerzutka a oponą nawet na najniższym biegu. Nie pojawił się problem obcierania o oponę nawet na długich podjazdach, np skandii w gdańsku. Jedyny problem z jakim się spotkałem w B6 to fabrycznie źle wyregulowana przerzutka przednia i na największym przełożeniu potrafił w najmniej odpowiednim momencie spaść lańcuch i zaklinować się na suporcie. Mam wrażenie że ten test pisał ktoś kto nie jeździł rowerem a musiał coś napisać do gazety.

No chyba jednak tylko trochę... czytałem ten test ale zdjecia ze zbliżeniem problemu o którym pisal nie widziałem, po prostu powielił znawca coś o czym wcześniej gdzies przeczytał. W piatek zrobie zdjęcie jak to wygląda w moim B6 i niech kazdy sobie zobaczy.

Pobieżnie przeczytałem na telefonie i przeoczyłem to zdanie

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Czekając na ramę postanowiłem po raz ostatni skontrolować koła czy szprychy są równo naciągnięte i czy nie bije gdzieś.

Okazało się że przednie koło "ułożyło się" do tego stopnia że wszystkie szprychy wyginały się o 0.5cm :woot:

Tylne lepiej z naciągiem ale opona obcierała w jednym miejscu o ramę. O ile ze starymi obręczami opony 2.25 sobie radziły to przy ZTR'ach ewidentnie wszystko jest co do milimetra.

2012-06-07_12-56-07_821.jpg

2012-06-07_12-56-13_339.jpg

2012-06-07_12-56-34_548.jpg

Zastanawiam się nad chwytami które też są "sygnowane" Krossem.

Gdyby jednak mi nie przypadły do gustu kupiłem na wszelki wypadek chwyty piankowe za dosłownie 9zł, ich waga to uwaga... 15g kpl!

galeria z foto testem https://plus.google.com/photos/114997465791213403444/albums/5751310970689411585

No to jest właśnie pytanie

Czy chwyty po 10zł i wymieniać co 3 miesiące czy droższe za 50-70zł i wymieniać rzadziej*

*samemu nie testowałem żadnych droższych pianek więc nawet nie wiem ile to może wytrzymać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...