Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] 29er Kross B6 - XT version

Konr4d

Pytanie

Witajcie :)

Miesiąc planowania, sprawdzania dostępności części, pytań na forum, podliczania budżetu i oto zaczynam, składanie 29er'a na bazie ramy Kross B6 - 2012

Dla tych którzy nie widzieli jeszcze roweru w wersji standardowej

Level B6 (29er) | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Gdy pierwszy raz go zobaczyłem stwierdziłem, że to będzie mój następny rower. Ten kształt, ta geometria, ten kolor! Niestety dość szybko się okazało, że jego osprzęt nie jest przewidziany pod bikera 92-95 kg oraz osprzęt planowałem co najmniej oczko wyżej. Zacząłem rozglądać się za czymś innym jednak nie mogłem znaleźć nic co by wywarło na mnie taki efekt jak czarny mat w krossie.

Podjąłem decyzję

Kupuję rower dla ramy. Tak dobrze słyszeliście :) Czekam aż w Krossie złożą kolejną partię rowerów w rozmiarze L i jak tylko do mnie dotrze to go... rozmontuję :) Trochę to szalone jednak mam zamiar sprzedać z roweru co się da, ewentualnie rzeczy które zostaną będą częściami zapasowymi do roweru mojego lub dziewczyny.

Lista zakupów

W między czasie oczekiwania na rower zadbałem o to aby w dniu kiedy do mnie dotrze mieć już wszystko gotowe i tak oto

1. W miejsce amorka Rock Shox XC 28 Mg TK (skok 100mm, Poploc) wkładam Rock Shox Reba 29er Black RL (skok 100mm, Poplock) - 1650g

2. Koła ZTR Arch EX 29er / Novatec Black 711/712

3. Hamulce XT m785 o ile uda mi się znaleźć czarną wersje - wszędzie są ale tylko srebrne :(

4. Jeśli uda mi się znaleźć czarne hample to do kompletu lecą manetki XT z mocowaniem I-spec

5. Przerzutki XT - przekładka z obecnego bike'a

Ponieważ chciałbym zachować "klimat" Krossa zostawiam standardowe rurki, pewnie nie będą super lekkie ale to nie o to chodzi :)

Część rzeczy już mam ale jest ciemno więc zdjęcia jutro!

Co wy na to? :thanks:

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, blok latał w każdą stronę przez co nie można było wypiąć buta.

Ostatecznie pomógł śrubokręt włożony gdzieś pomiędzy blok, pedał i podeszwę co go na chwilę zablokowało i mogłem przekręcając but o 90stopni go wypiąć

Czasami tak bywa na szlaku, ale nie przejmuj się ;) To się może zdarzyć. W każdym razie staraj się sprawdzać przed każdym wyjazdem czy wszystko jest ok. Co dwa tygodnie, bądź miesiąc(ja co miesiąc +/- sprawdzam :D) sprawdzaj kluczem dokręcenie bloków. Co miesiąc zdarza mi się dokręcić blok i to dość sporo nie mniej nasuwa mi się pytanie, jak mogłem tak jeździć, śrubę mocującą blok mogłem stracić w każdej chwili. Ale mimo wszystko wożę zapasowe śruby do bloków jbc :D

Także nie zrażaj się i ciupaj dalej ;)

pozdrower!;]

Jeśli mnie wzrok nie myli, to masz pedały m770, a nie m780.

Dobre oko :) wiedziałem o tym już przy ich odbieraniu, niestety pokusa "już pojeżdżenia" wygrała i nie chciałem czekać kilku dni na M780. Jednak składam powoli drugi rower crossowy (mam wszystkie części trzeba tylko złożyć) na dojazdy do pracy i tam też będę pewnie potrzebował SPD to najwyżej zrobię przekładkę, a póki co cieszę się z tego co mam.

Piękny Jakie koszta całości? GRATULACJE!!!

Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie tutaj bo narzeczona jeszcze trafi i będzie afera czemu 2 wypłaty wydałem na rower ;-)

Trochę na południe od powsina, jechałem z zachodu na wschód aż trafiłem na bramę ogrodu botanicznego, skręciłem na północ w ciasną ścieżkę biegnącą przy płocie i w pewnym momencie taki zjazd, ale można przed nim odbić w lewo i jest łagodniej a też ciekawie.

Niestety nie udało mi się wrzucić linku do google mapy

Jesteśmy po 1'szym miesiąca czyli wracamy do tematu zmian ;), a tak na serio pojawił się problem z przełożeniami w moim B6

Zacząłem dostrzegać wady rozwiązania korby 40/28 i kasety 32/11. Po prostu nie daję rady podjechać pod niektóre warszawskie górki. Przeliczając moje przełożenie na 3 blatowy blat to tak jak by próbować podjechać na korbie 22T i kasecie 26T + koła 29" i duży 2.25 balon.

Sam nie wiem, czy ja nie mam siły czy po prostu kaseta 32T to za mało z 2 blatami i 29erem?

Na dużo większą moc w nogach w tym sezonie nie mam co już liczyć, zacząłem jeździć w terenie dopiero w czerwcu.

Najszybszym rozwiązaniem będzie chyba zmiana tej kasety. Szkoda, że w momencie składania roweru pokusiłem się na mniejszą wagę oraz miałem przekonanie, że 32 to i tak dużo. Owszem sporo, ale przy korbie 22/24, a nie 28

@cobraMC omijanie górek nie wchodzi w grę! :) to największa radość

Dorwałem Levela B6 w swoje łapki i powiem Wam, że mam mieszane uczucia co do geometrii tej ramy. Będę go miał jeszcze przez kilka dni, więc może jeszcze zmienie zdanie, ale krótka górna rama wymusza dość pionową pozycję na rowerze. Na zjazdach jest to... smutne :/ Rower super podjeżdża, to trzeba mu przyznać, ale na zjazdach kontrola przedniego koła jest taka sobie (mostek w negatyw, bez podkładek). Przyznaję, że to pierwszy 29er, na którym jeździłem, ale przyszłym nabywcom radzę na to zwrócić uwagę.

@Konr4d sorry, że piszę w Twoim temacie, ale chyba jest najpopularniejszym wątkiem o B6

Dorwałem Levela B6 w swoje łapki i powiem Wam, że mam mieszane uczucia co do geometrii tej ramy. Będę go miał jeszcze przez kilka dni, więc może jeszcze zmienie zdanie, ale krótka górna rama wymusza dość pionową pozycję na rowerze.

Napisz jeszcze ile masz wzrostu i jaki jest rozmiar ramy dla pełnego obrazu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...