Tofi Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 Dodaj do tematu w nawiasach [wyprawa wakacje 2014] i poproś administratorów o przypięcie. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka
pawelLUB Napisano 30 Listopada 2013 Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli Sądecki i jedna baza to polecam to miejsce : http://www.jaworki-noclegi.eu, tylko nie róbcie tak jak ten człenio http://www.youtube.com/watch?v=DufE_JQrtFA&feature=youtu.be bo szefowa skasuje was na 150 plnów Edytowane 30 Listopada 2013 przez pawelLUB
pawelLUB Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 no ładne zaspy, ale ja chyba bym wybrał szuranie na nartach bekkantry
marekgda Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Witam w Nowym 2014 Roku !W nawiązaniu do postu nr 185 przedstawiam stan "przygotowań" na początku 2014 r.TerminNie ulega zmianie - pomiędzy 26.05 a 17/24.06.2014 r.Parę dni wolnego zarezerwowane.Dokładny termin wyprawy będzie ustalony ok. 10/15.03.2014Czas trwaniaNie ulega zmianie - 5-8/9 dni.Rodzaj Bazy [RB]Dwie bazy - przyjeżdżamy do bazy nr 1, jeździmy po okolicy 2-3 dni, przenosimy się do bazy nr 2, jeździmy po okolicy 2-3 dni, powrót do domu.Rejon Rowerowania [RR] - w trakcie wyboru.Posiedziałem sobie nad mapami , pożeglowałem po Internecie i dylemat mam, bo wszystkie niżej podane lokalizacje kuszą bardzo. No , ale zobaczę jak to wyjdzie logistycznie.Na dzień dzisiejszy (06.01.2014) moje preferencje są takie :A - Beskid Śląski & Żywiecki baza nr1 Wisła Głębce lub inna Wisła w pobliżu - wypady w Beskid Śląski baza nr2 Rajcza/Ujsoły - wypady w Beskid Żywiecki/Worek RaczańskiB - Karkonosze & Izery baza nr1 Przesieka - wypady w kierunku Karpacz, Kowary, Szklarska Poręba baza nr2 Szklarska Poręba, Świeradów lub coś po środku - wypady w Izery, Harachov, SmrkC - Beskid Sądecki , Gorce baza nr1 Rytro lub Piwniczna Zdrój - wypady w pasmo Radziejowej , skok na dzień/dwa do Szczawnicy lub Krościenka (wypad w Pieniny) baza nr2 Nowy Targ lub Rzeki - wypady na Turbacz i okoliceStopień trudnościBez zmian - dla każdego coś się znajdzie. I dla tych co lubią po korzeniach i kamieniach wielkości RTV/AGD, i dla tych mniej szalonych.Noclegi i wyżywienieNoclegi - agroturystyka, kwatery prywatne.Wyżywienie - może w agroturystyce [łóżko & śniadanie i obiadokolacje] i we własnym zakresie czyli sklepy, bary, knajpki, pizzerie ... KosztyDojazd - ?Kwatery - trzeba liczyć 40-50 zł. za noclegWyżywienie - w zależności od pojemności brzucha i wybranej diety, myślę że ok. 40 zł/dzieńUczestnicyRowery - wskazane 29er, ale bez podziałów klasowych.Rowerzyści - o odpowiednim podejściu do rowerowania. To nie będą wyścigi ani popisy umiejętności.Ma być rowerowo , więc opilstwa nie przewiduję.PozdrawiamMarek
marekgda Napisano 7 Stycznia 2014 Napisano 7 Stycznia 2014 Tofi Dodaj do tematu w nawiasach [wyprawa wakacje 2014] i poproś administratorów o przypięcie. Tak też uczynię - licząc na przychylność adminów - ale dopiero w marcu jak będzie wiadomo co i jak. Pozdrawiam Marek
marekgda Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 WitamRealizując zamysł pojeżdżenia po górach (w nawiązaniu do postów nr 185 i 205) informuję że :Decyzje zapadły koniec gadania - czas na konkrety.Rejon rowerowania :Beskid Śląski i Żywiecki.Czas trwania :Nie ulega zmianie - od 5 do 8/9 dniTerminWyjazd w góry 26/27.05 - przyjazd do bazy nr1 27.05 lub 28.05Powrót do domu 05.06 lub 06.06Baza nr1 - Wisła Głębce lub inna Wisła (4/5 noclegów) 27/28.05 - 31.05/01.06Baza nr2 - Rajcza lub Ujsoły (4 noclegi) 01/06.06Noclegi w agroturystyce/kwaterach prywatnych w miarę możliwości oferujących wyżywienie (jeśli ceny będą do przyjęcia).I co najważniejsze - tam gdzie rowerzyści i rowery (ich przechowanie i zabezpieczenie) nie będą problemem.Plan jest taki :Na początek szeroko pojęte okolice Wisły/Ustronia/Brennej czyli do przejechania Czantoria , Równica-Czupel , Wisła-Barania Góra , Błatnia-Salmopol.Potem przebazowanie do Rajczy/Ujsoł czyli do przejechania Rycerzowa , Przegibek , Wielka Racza , Rysianka , Trzy Kopce (i może Pilsko) , Krawców Wierch.W kwietniu (najpóźniej do 15.04) będę rezerwował noclegi.Jeżeli wśród Forumowiczów na 29er - ach są osoby chcące przyłączyć się do górskiego rowerowania - zapraszam.Ewentualny kontakt najlepiej na priva.Aha - w założeniu jest to wypad rowerowy a nie barowy (no chyba że pogoda będzie mocno barowa). Może tak być (i pewnie będzie) że ... "jak pięknie wstać skoro świt".PozdrawiamPSJeżeli będzie poważniejsze zainteresowanie poproszę Adminów o podpięcie tematu.
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Kłaniam, A taka sobie klubówka I pytanie za czapkę śliwek i zdeptanego petonga: Co odwalił ten dżentelmen ? Szacunek... I.
artoor Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 W dół wjechał i przefrunął nad kierownikiem?
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Yes Sir Szacunek... I.
Mod Team adamos Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Hehe, dobrze że jedynki zostały na miejscu. Ivan, a Ci sherpowie na drugim planie, to co tam robili?
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Jedynki spoko, bo lądowanie twarząwprzód prosto w 30cm błota... A szerpowie jak to po Peak District... Wałęsali się i przeszkadzali bajkerom Szacunek... I.
marekgda Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 Ivan tymi fotkami ożywił chciejstwo i wyobraźnię ... Tak upnę post nr 207 coby temat nieco odkurzyć. Do 15-16.04 chcę zamawiać kwatery. Jeśli zapadły jakieś decyzje co do przybycia w Beskid Śląski i Żywiecki proszę o info w celu określenia liczby łóżek. Pozdrawiam
skwarek2 Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Otwarcie sezonu, czyli spalmy sobie łydki, zmielmy się do cna... Szlak czarny Wejcherowo - Gdynia Dane: Mapa: Śmiałków było dwóch - Stalowy Skwar Jamis Dragon 85kg i Karol SpecEpic XL - 112kg wagi Więc wysuszeni nie jesteśmy. Po standardowej pół godzinnej walce z dziura w dętce - wyparowały 2 kleje, 1 łatka nie złapała, 2 też nie i w końcu kupiliśmy nową dętkę. A więc ruszylim - i się zgubilim jeszcze w Wejcherowie. Pomógł genialny program Locus Free. Im głębiej w las tym lepiej. Ale po chwili się zaczęło, podjazdy po 2 km, koleiny po leśnikach 1,5m, gałęzie i ślizganie opon na liściach. W Rumi już się cieszyłem po czym zaczęły się wąskie podjazdy 2km w górę, 2 w dół x4...myślę sobie jadę do Rumii i SKM. Ale uratowały mnie serpentyny całkiem przyjemne. Po czym wpadliśmy na piaszczysta drogę stratowaną przez konie. Podprowadzilim... Dalej już było przyjemnie bagienne tereny wzdłuż jakiegoś strumyka, moczenie gity w nim i popas w Koleczkowie. I ostatnie 20km do Gdyni było już spoko. Meta przy starej wieży widokowej na Witominie nad Rivierą. Dziękuje Karolowi za towarzystwo i motywację, bo był to najcięższy szlak jaki zrobiłem ever. Polecam. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez skwarek2
marekgda Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Z dużym opóźnieniem ale jednak ... Wypad w Beskid Śląski 25-30.05.2014 Troszkę więcej zdjęć do obejrzenia pod tym odnośnikiem: https://picasaweb.google.com/109499522104275032083/20140530BeskidSlaski02?noredirect=1 Generalnie było extra. Termin idealny do spokojnego rowerowania po beskidzkich szlakach. Sprzęt oraz różne teorie i opinie z Forum zostały empirycznie sprawdzone na własnej skórze, tyłku, nogach itd. Podsumowując - szkoda że tak krótko. Niestety planów w 100% nie udało się zrealizować, ale jeszcze tam wrócimy ... Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez marekgda
skwarek2 Napisano 8 Sierpnia 2014 Napisano 8 Sierpnia 2014 A może jakiś opis? Ekipa? Kilometraż? Zrzuty GPSu? Koszty? Ciekawi mnie to wielce.
marekgda Napisano 8 Sierpnia 2014 Napisano 8 Sierpnia 2014 Raczej coś a'la księgowy Prezentowane zdjęcia to podsumowanie pewnej propozycji złożonej Forumowiczom pod koniec 2013 r. i parę razy przypominanej na początku 2014 r. Żeby nie było - nagadał, nawymyślał i nigdzie nie pojechał. A tak nagadał, nawymyślał i pojechał. ŁO !!! Wszystkie dane techniczno - organizacyjne to temat raczej na priva (a jakby co to może i do piwa/przy piwie Skwarku Mariuszu) Jeżeli kto ciekawy to oczywiście się podzielę danymi technicznymi, topograficznymi itp. Pozdrawiam
Tomek21001 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Temat wydaje się odpowiedni dla takiego pytania. Katuję 29' 100/100 po trasach,gdzie prawie brak trekkingu,a przeważa frirajd. (Z szacunku dla ojca-założyciela wątku markę ramy przemilczę). Dla widła 100mm jest 70,5 stopnia główki i 331mm wysokości suportu - konsekwencje wiadome. Do rzeczy : Wstawiać standardowe 120mm,czy może 120mm i szukać z większym offsetem (dodałoby życia na kierze dodatkowo) ??? Co za,co przeciw ? A może gra świeczki nie warta i zamiast się oszukiwać,że będzie lepiej od razu zamówic Bronsona i dobre buty na wypychy.... Pozdrawiam. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Tomek21001
Mod Team adamos Napisano 9 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2014 Skoro przeważa frirajd i prawie brak trekkingu, to ja bym zamawiał Bronsona.
Tomek21001 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Tania alternatywa w stosunku do widła......
Mod Team adamos Napisano 9 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2014 No... Ale w mojej opinii chyba najfajniejszy rower do tego typu zastosowań z tego co obecnie na rynku.
skwarek2 Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 ...biurokrata. Co to jest freerajd na rowerze? Jeździsz jak chłopaki z Where the trial ends? Czy mówimy o Ęduro? A może Trial? Czy AllMontajn? Ja bym pytał raczej na forum EMTB czy ĘduroTrophy, bo u Nas chyba więcej TwardychZadów (HT) niż PełnychPieluch (FS) prawie brak trekkingu,a przeważa frirajd. Panie Artoor czill ałt - co do wyprawy Marka - dziwię się bo zawsze była pełna relacja, a nie 3 zdjęcia i 2 zdania. Ale na piwo się umówilim i swoje się dowiem.
Tomek21001 Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Skwarek,w tytule wątku założyciel dokładnie opisał styl jazdy i z grubsza rodzaj roweru (duża kicha,mały skok i ostrzejsza jazda),z mojego postu też to wynika. Pytanie jest o sens i opcje takiej modyfikacji.........
skwarek2 Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Luz, luz. Przecież napisałem gdzie masz pytać taka moja rada. A nie śmieje się z Ciebie tylko z producentów rowerów, którzy robią nam wodę z mózgu. Jeśli jeździsz bez skakania to 100/100 dla mnie było by maksem co bym w rower włożył najlepiej z blokadą(Spec Camber) mówiąc o 29erze. Więcej skoku to większe bujanie i gorsze podjeżdżanie i najważniejsze zmarnowany potencjał roweru. Mam to na co dzień, gdzie widzę rower 140-160mm tył/przód w 3mieście... Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez skwarek2
Rekomendowane odpowiedzi