Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Brak Braina, zero info na stronie Speca, zero tabel z geo, a tak po zatem jak by nikt nie napisał pewnie człowiek nie zorientował by się, że to model na 650b-taki podobny do tych większych i mniejszych braci. Ciekawe co następne? Zapewne enduro 29 i 26 zniknie na korzyść jednego koła, co zrobią z Demo? jak u sztywniaków, a przede wszystkim u kobiet - czy nadal będą twierdzić, że da się każdą kobitkę wrzucić na drabinę ;)

Wiesz Socjologu - to że zapycha się każdą możliwą dziurę to jedno ale jak raz się mówi tak, a rok później zupełnie inaczej to mi przypomina  nasze rodzime podwórko i pewne polskie ugrupowanie (w sumie nie wiadomo które bo wszystkie takie same hehe), no zobaczymy, zobaczymy.  
Ciekawe jak wyglądało to od podwórka - policzyli ile mają jeszcze 29 calowców w produkcji, na ile starczy, kiedy zaczną znikać z magazynów i kiedy warto wyjść z 650b? 

• Mod Team

Nowy Santa Cruz Nomad. Tym razem, nie w kolorach "tenisowej żółci", ale dość kontowersyjnej "fuksji". Dla mniej męskich, przyszłych posiadaczy, na szczęscie jest też wersja "Stealth". ;)

http://www.bikerumor.com/2014/04/01/exclusive-first-photos-of-the-new-santa-nomad-plus-weigh-in/
http://singletrackworld.com/2014/04/new-nomad-santa-cruz-update-an-old-favourite/

http://dirtragmag.com/no-joke-santa-cruz-debuts-redesigned-27-5-nomad/

2014_SCB_Nomad_C_3-4_BLU.jpg
Its-Not-Pink-Its-Magenta-Nomad-Shirt-600

2014_SCB_Nomad_C_3-4_BLK.jpg

• Mod Team

czterysta trzydzieści pięć ogona - w końcu Spec ujawnił geo stumpów 650b:)
http://www.specialized.com/us/en/bikes/mountain/stumpjumper-fsr/stumpjumper-fsr-expert-carbon-evo-650b#geometry
Naturalnie wersje evo są trochę podrasowane więc kąty mniej ostre (jeśli można tu mówić o ostrości), suport przyzwoicie "nisko". A wspomniany na początku wymiar trochę mnie zaskoczył. Myślałem, że w 430 się zamkną....Gdzie te legendy o krótkich ogonach?

• Mod Team

...wiesz Adamos ja też przecieram oczęta ze zdumienia (rąbkiem chustki ocierając łzę). Szczególnie, że 26" wersja przy 420 skręca ślicznie, że wypuścili enduro 29 z krótszym ogonem niż ta sześcset pięćdziesiątka! Pozostaje wierzyć, że wiedzą co robią. Co jak co ale geo spec na ogół ma dopracowane.

Może i perfecto. De gustibus...

Dla mnie pewnym wyznacznikiem jest SC, który w Solo daje 68. Mój brat ma chyba 68,5 w leciwym FSR XC Pro przy 120mm.

Przy skoku 150-160mm daje się obecnie 66-67 stopni, więc 68 wygląda niewspółcześnie. Znając Speca poprawi ogon i główkę w kolejnej wersji i ogłosi odkrycie ameryki. Jakby zrobili od razu wszystko dobrze, to nie byłoby co poprawiać.

• Mod Team

Ale to nie kwestia smaku, skoro rower świetnie sprawdza się na zjazdach np z Fimberpasa, w Komovi, włoskiej Ligurii itd itd o polskich górach nie wspomnę (a bynajmniej nie jestem zjazdowcem). Skoro rower prowadzi pięknie i intuicyjnie po wszelakich zjazdach i górach to co ma być "nie tak". To nie jest ani mój pierwszy rower ani pierwszy full  ani pierwsze 10 lat jazdy, żeby opinia była wydumana z chmur. No i nie zapominaj Marcienie, że:
- Stump to podobnie jak Twój Trance rower do raczej wysokogórskiej włóczęgi niż szaleńczych pogoni w dół po sklepie RTV AGD (od lekkiej i cięższej rąbanki jest Enduro z 66,5* na dziobie)
- to kąt przy uwzględnionym SAGu i dla fulla, w sztywny rowerze gdzie tył nie nie zapracuje i nie przejmie części uderzenia rzeczywiście 68,5 i 150mm .. hmm W sumie nie wiem..

A co znaczy "nie wpółczesność" czy "obecnie" jak to piszesz? :) to takie .. umowne ;) Obecnie modne jest 1xcoś tam ale czy to sprawdzi się w kilkudnastodniowej wyrypie w Górach z garbem? Śmiem twierdzić, że kompletnie nie. Od lat modne jest camelbackowanie -ale czy wożenie wody na plecach w Górach przy upale i wyrypie to najsensowniejsza rzecz gdzie człowiek bywa totalnie wyrypany? Mam inne zdanie. Obecnie systemy bezdętkowe są w mocnym ataku! Ale ten tylko kto przeciął szeroko i gwałtownie takiego tubulesa  na skałach podczas zjazdu wie, że od pęknięcia do ucieczki całkowitego powietrza jest zbyt mało czasu by się normalnie zatrzymać (ja nadal stosuję w górach dętki) itd itd Czy zaryzykowałbyś w innym miejscy Europy lub Świata, czasem w odległości od sklepów rowerowych jazdę na tubusach bez zapasowej (przestarzałej umówmy się) dętki?
Nie interesuje mnie "obecność", interesują mnie rzeczy które się sprawdzają bez względu na lata w jakich były zrobione.

Piszesz o 5010 i jego 68* (dla nie wtajemniczonych - chodzi o SOLO SC). Czy 2,5cm skoku na przedzie (bo z tyłu nadal jest 120) i 0,5* różnicy to wielka różnica? Jak bardzo? 0,5* raptem 1cm średnicy  na przednim kole, ciśnienia w oponach, kwestii dobranego SAGU, przesunięcia ciężaru na rowerze przód, tył itd itd...

ot takie nasze gdybania ;) osoby poboczne przepraszam za OT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A zupełnie w temacie - w końcu Nomad 27,5 (i ogólnie SC) przestał wyglądać jak sr..jący pies z podkulonym garbem :D

• Mod Team

Także tego....odnoszę wrażenie,że cały świat od kilku miesięcy wstrzymywał oddech w oczekiwaniu na Szpeca i teraz niektórzy zamiast oddychać się lekko zapowietrzyli....w sumie nie pokazali nic nowego.

A propos geo- jako laik zapytam- kąt główki jest przy rowerze obciążonym czy też nie obciążonym? 

IMO katy są podawane na "pusto", więc przy założeniu SAGu na poziomie 25% ( czyli 30 mm) kat główki wypłaszczy się do ok. 67 stopni. 

Dla mnie pomyłką jest wkładanie tłumika o E2E 195 i 51 mm skoku przy zakładanym skoku ramy 150 mm . 

Konkludując- zero podniety. Nic a nic. 

• Mod Team

MądryKocie :) 
Jak wideł się zapada to kąt się wyostrza a nie wypłaszcza, ale to też dla HT z amorem, bo trzeba pamiętać, ze fule zapadają się z i przodu i z tyłu, a czasem nawet równocześnie i tu i tu.
Pisząc o specu pisze jako o ciekawostce, może bliższej z racji rowerów w domowej stajni, ale głównie podśmieCHUJąc się z ich pseudopokerowej zagrywki, że niby 650b nigdy a przenigdy.

Co do tego ogona jeszcze - w sumie jak się spojrzy na wersję 26 i 29 to te 435 dla 650b jest oczywistą oczywistością ;)
(ps: ja i tak pewnie na nowego stumpa bym się nie rzucał, jest brzydki, po prostu brzydki....)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...