Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Rulez: najpierw piszesz o "obciążeniu rąk po obniżeniu amora" a po chwili o "wysokości widelca i innym prowadzeniu". Zdecyduj się. Rama jest projektowana pod amory o różnym skoku, co za tym idzie proste że zmieni się położenie rąk na kierce, prowadzenie, kąty... Prowadzenie optymalne - co kto lubuje, nieprawdaż?

p.s.: bardzo niebezpiecznie podobuje mie się ten Eccentric  :icon_confused:

p.s.p.s: Rambolbambol i Anarchy - 79er - dokładnie tak! Ja jednak bym poszedł w 130 na froncie  :whistling:

POZDRo-:ver

• Mod Team

Rozwiązanie jakie zastosowałem, to założenie specjalnie wykonanej podkładki między koroną a miską sterową (podniesienie Blacka 120 mm do ramy 140 mm), jednak do tego trzeba mieć wystarczającą długość sterówki ...

no właśnie a można prościej i bezpieczniej: http://www.canecreek.com/products/headsets/angleset

Jak rower będzie jeździł, to można sprawdzić tylko praktycznie, zaglądanie w tabelki i automatyczne uznanie, że kąt jakiś tam też jest do przyjęcia, to delikatnie pisząc "daleko posunięty optymizm".

Łaskawie zauważ, że musiałem podnieść widelec, ponieważ rower prowadził się kulawo :bye2:

• 2 tygodnie później...

WItam cześć.

Posiadam Scott Spark CARBON 2010. 

Zastanawiam się nad zmianą kół na 650B z poniższych zdjęć i linku do innego forum wynika że teka zmiana wyszła na dobre.!

Brak problemów a właściciel jest wniebowzięty z właściwosci jezdnych nowego setu.

Proszę was o opinię na temat takiej zmiany.

oto link do opisu

http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=116819

d45n.jpg

zndc.jpg

sk0y.jpg

Jeśli pierwsza fota to rower "do przeróbek" to do FOX'a koło 650b wejdzie z nienajgorszym zapasem...gdzieś tutaj wrzucałem foty Prophet'a z liskiem na przedzie i pacało to-to bezproblemowo ;)

O proszę, na obręczy Halo Vapour, opona Pacenti NeoMoto 2.35":

DSCN0084.JPG

POZDRo-:ver

• Mod Team

RaRa 2.25

a  RaRa2,25 to żadna tam szeroka i wysoka opona :D Przytaczany przez Rzymo RaceKing już (prawdopodobnie) ocierała by o koronkę.
Pytanie czy jest sens ryzykować, czy nie odczekać, sprzedać i przebranżowić się (a producenci już zacierają rączki z uciechy)

a  RaRa2,25 to żadna tam szeroka i wysoka opona :D Przytaczany przez Rzymo RaceKing już (prawdopodobnie) ocierała by o koronkę.

Eee, przecież Ralph nie jest mniejszy od Race Kinga.

Wysokość obu właściwie ta sama, Ralph nieznacznie szerszy, dzięki bocznym klockom.

Chyba że to specyfika posiadanych przeze mnie egzemplarzy opon i/lub wpływ obręczy.

• Mod Team

@Rzymo - to może być kwestia obręczy. RaRa ma 54mm, ale koło miało  niecałe 700 mm z tego co pamiętam po średnicy (przy 30psi?). RaceKing -jak piszesz- ma 70,5. Różnica ŻADNA. Ino jak patrzę na zdjęcie foxa i ten luz to czuję, że te 2,5-3mm różnicy robi BARDZO DUŻO.
Pytanie oczywiście - kto i jak często dobija do "ostatniej kreski" amora :)

@Durnykocie -skądże znowu, ja tylko gdybam sobie, że dziś gdy koła, obręcze, widelce itd zaczynają się mnożyć i pełznąć lepiej sprzedać w diabły cały rower i poskładać nowy pod 650b (sam to przeszedłem kombinując jak koń pod górę), a bo to BB, a bo to prześwit, a opona ociera itd itd... 

No to mój Ralph 56mm z klockami i 70cm średnicy (niecałe 40psi).

Te parę mm faktycznie ma spore znaczenie w tym przypadku. Jakby to był mój amor to do środka by powędrował dystans (guma/tworzywo). Strata skoku minimalna, a zabezpieczenie pewne.

Tyle że dla mnie 80mm skoku to już jest sporo, a najbardziej lubię skok zerowy ;)

To dla małej odmiany z 650b do 29er.

Na zdjęciu model Trance 27.5 z RaRa 2.25 29er.

Problemy mogą się pojawić w błocie jak oblepimy oponę i braknie miejsca w widelcu. Niestety w tylnym wahaczu miejsca brak. Koło zapniemy ale już nie obrócimy, przynajmniej nie z tą oponką.

c3b38cc6830c5fbem.jpg

49302017f93a8450m.jpg

Bez problemu mieszczą się za to koła z AnyRoad lub Revolta i robi nam się przełaj ze skokiem 140mm :).

• Mod Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...