Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

A dla mnie era fajnych i tanich Unibike'ów się skończyła na tym jak jeszcze Evolution kosztował ok. 1200 zł, bodajże 2006 rok. Rzeczywiście była to cena świetna w związku z tym można było się na taką połasić. Teraz cena jest wywalona w kosmos, podobnie zresztą jak z rowerami Krossa. Szkoda...

Czy ktoś obeznany w tematyce sprzętu rowerowego mógłby ocenić tą maszynkę: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2014/gorskie/fullsuspension/xc-marathon-27-5/tyke-10#.UtbKZ7QqhLM

Nie ukrywam, że strasznie mi się spodobał ten model ale nie jestem do końca przekonany (cena). W ostateczności mógłbym dać tyle za rower ale mam pewne dylematy i szukam pomocy ;) I tak przy okazji - przedni amor da się zablokować a jak jest z tylnym? Czasem chciałbym sobie pośmigać szybciej po asfalcie a na bujającym rowerze to chyba dość ciężkie wyzwanie? :) Rozmiar 27,5 strasznie mi odpowiada - taki złoty środek pomiędzy 26' a 29er

Czy ktoś obeznany w tematyce sprzętu rowerowego mógłby ocenić tą maszynkę: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2014/gorskie/fullsuspension/xc-marathon-27-5/tyke-10#.UtbKZ7QqhLM

Nie ukrywam, że strasznie mi się spodobał ten model ale nie jestem do końca przekonany (cena). W ostateczności mógłbym dać tyle za rower ale mam pewne dylematy i szukam pomocy ;) I tak przy okazji - przedni amor da się zablokować a jak jest z tylnym? Czasem chciałbym sobie pośmigać szybciej po asfalcie a na bujającym rowerze to chyba dość ciężkie wyzwanie? :) Rozmiar 27,5 strasznie mi odpowiada - taki złoty środek pomiędzy 26' a 29er

Już o tym było, prosty jednozawias, z mało sztywną bocznie ramą i słabym osprzętem.

Bo zdjęcia zapewne się pojawią w momencie, gdy pojawią się rowery :thumbsup:

Już jedna fotka jest :) No i tak jak myślałem  wygląda że geometria  sporo inna niż w 26" i 29". Choć projekt ramy wizualnie ten sam.

Pixon ,  policz sobie inflację od 2006,  dziś te 1200 jest warte ok 2000. Do tego policz że WSZYSCY producenci osprzętu podnieśli ostatnio bardzo mocno ceny.  I masz  wytłumaczenie dlaczego dziś evolution kosztuje 2,5kzł . Nie jest też  przecież problemem wytargować 10-15% rabatu ;)

fusion_disc_m.jpg

• Mod Team

Eccentric z NS Bikes.

Co mnie się podoba:

- cena

- stalowa stal

- geo

- krótki ogon

- polska

- biało-czarny jest OK

- pod zwykły suport

Co mnie się nie podoba:

- brak główki taper

- nie widze prowadzenia pod sztycę mykmyk

Miałem jeszce, jako wadę, wytknąć brak mocowania PM ,ale chyba dobrze ,że go nie dali.

Chyba mam plan na ten rok..... Żona będzie szczęśliwa...

• Mod Team

@Durnykocie  :thumbsup: 
Ale co do sterówki - na stronie NS piszą, że to 44mm a tu chyba można wpakować tapera? (ja tam się nie znam na tych "nowoczesnych bajerach")
(osobiście miałem mieszane uczucia co do Eccentrica odnoście "designu" ale jak zobaczyłem go w akcji... oj coś czuję, że rodzi nam się przebój sezonu)

• Mod Team

Anarchy, w specyfikacji stoi,że:

"fits all forks with standard 1-1/8” steertubes (forks with taper 1.5 – 1-1/8” steertubes can fit ZS44/44 headtube using special headsets with external lower cup (FSA Orbit ITA-A, ITA-B, Cane Creek XX44)"

u mnie z engliszem średnio,ale wychodzi,że główka pod zwykłe stery z możliwoscia adaptacji pod taper. W sumie to żadna wada....

Oby ten przebój nie skończył jak Stalowy Romet.

• Mod Team

Rafału - gdzie?
Bo na stronie NSa stoi: "Frame: NS 100% Cromoly, custom butted 4130 cromoly, 142x12mm axle included, ZS44 headtube"
Zresztą moje piękne zaropiałe oczy też widzą co innego niż 1 1/8, no look:
s6-698.jpg

LO'rdzie, podziękował za wytłumaczenie bo jak widzę te wszystkie dzisiejsze standardy.... (25 różnych typów to nadal standardy? :D )
Moim zdaniem chłopaki z NSa kapnęli się w ostatniej chwili z tą sterówką i zmienili na 44, a "stare" opisy pokutują w necie..
Dobrze jest, dobrze a jak jeszcze waga każe się prawdziwa to biją na pysk Salsy, Gienki czy Singulary :)

• Mod Team

Rafał, no a to: (?) 
http://www.ns-bikes.com/eccentric,698,pl.htm
zakładka: Bike Specs.
awet NS nie potrafi mieć porządku? 
Tak, rama teoretycznie jest pod 140mm ,ale kąt sterówki wyjściowy 67,5*, jak zejdzie do 68,5-69* nadal będzie bosko (kwestię niższego BB przemilczę :D )
A np.ten haczyk dający możliwość przesunięcia ogona o 5mm.. drobnostka a cieszy.

• Mod Team

podobno tak (ja bym spokojnie poczekał jeszcze chwilę), podobno 2,4kg i 1500zł
Taaaaa 79erwiec jak w pysk strzelił!

(a co do malowania prywatnie to jest ciekawe ale szybko się znudzi, ja bym tu widział klasykę, jeden kolor (jak np u .. ROSa9), te biało-czarne, biało-czerwone to mnie się niestety z accentami kojarzą)

Zakładam,ze geo jest dla 140 mm.. zakładając 120mm dalej będzie milusio...

Nie do końca, niby kąty ok, itd itp, jednak obciążenie rąk po obniżeniu amora o 20 mm odczuwalnie się zmienia i jazda nie jest już "tak samo przyjemna" jak z amorem do którego rama została zaprojektowana.

Sprawdzone na kilku rowerach przy pomocy Blacka oraz Minute z systemem IT ...

• Mod Team

Oby ten przebój nie skończył jak Stalowy Romet.

NS tym rowerem i tak pewnie sobie sukces zagwarantuje...ale za granicą. I to nie tylko dzięki cenie. Szkoda, że pozostali producenci w Polsce nie myślą w ten sposób. Trochę się dziwię, że Romet sprzedał rdzawego Romka co do sztuki i nadal nic do myślenia im to nie dało. :no:

• Mod Team

Nie do końca, niby kąty ok, itd itp, jednak obciążenie rąk po obniżeniu amora o 20 mm odczuwalnie się zmienia i jazda nie jest już "tak samo przyjemna" jak z amorem do którego rama została zaprojektowana.

jasne, bo tylko ociemniały nie wykorzysta podkładek, kąta mostka i długości pad swoje widzimisię, Rulez...

• Mod Team

Idzie kupić ją samodzielnie?

Na rowerowy.com już są do zamówienia - termin realizacji nie jest podany.

Summa summarum rama fajna, daje sporo możliwości setupu i ,jak na razie, to najlepsze co Polscy producenci wymyślili w ciągu ostatnich dwóch-trzech lat ( mając na względzie  cenę, materiał, geo i itd)

jasne, bo tylko ociemniały nie wykorzysta podkładek, kąta mostka i długości pad swoje widzimisię, Rulez...

Podkładkami nie zmieni wysokości widelca, a rower z niższym amorem oprócz obciążenia rąk inaczej się prowadzi, i jest to odczuwalne.

Niestety załażenie niższego widelca wpływa na jazdę bardziej "destrukcyjnie" niż założenie wyższego.

Rozwiązanie jakie zastosowałem, to założenie specjalnie wykonanej podkładki między koroną a miską sterową (podniesienie Blacka 120 mm do ramy 140 mm), jednak do tego trzeba mieć wystarczającą długość sterówki ...

• Mod Team

Rulez, jako człek siedzący na RVLu ze zmiennym skokiem, bawiąc się widelcami i ramami, geo itd wiem co komu daje kąt a co daje niżej kiera. Jak pewnie większość tutaj z nas obecnych-wiemy to. Jeżeli ktoś chce 120 mm i ostrzejszy kąt to jedno (a może zechce 120mm i ten sam kąt sterówki - da się? da się) a jeżeli chce pozycję na rowerze jak dla 140 mm to druga para kaloszy - proszę - nie drążmy tu oczywistych oczywistości (to chyba nie ten .. "target" ;) ), a już szczególnie nie mówmy o optymalności :D (bo jak się ma w takim razie info NSa, że ramę można też stosować z kołem 26")

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...