Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

MarcinGoluch, kapturki na wentylki są zaj.....ste. Dziwi mnie troche pewna niekonsekwencja- zwykla sztyca, kiepskie hamulce i napinacz.

Zamiast napinki wolałbym sztyce mykmyk lub hamulce na poziomie SLX. Co mi po napince,jak się nie będę mógł zatrzymać?

Akurat kapturki uznalem za jeden z lepszych elementow kolorystycznych :).

Co do napinacza moim zdaniem nie okresla poziomu wyposazenia tylko przeznaczenie zabawki. Hamulce hmmm 3sezony temu na Shimano bym nie spojrzal, obecnie uwazam ze w swoich kategoriach sa naprawde przyzwoite. Jesli chodzi o zmiane hebli to bedzie albo elixir 7 trail albo heble ktore mnie powalily sainty na 4tloczkach.

Sztyca mykmyk Giantowska na bank z poczatkiem marca.

Ehhh i przyszła pierwsza konkretna partia 2014 z Gianta.

A wśród nich i ten mój jedyny :).

Zdecydowałeś się ostatecznie na L czy jednak wybrałeś za mały? :P

Ja macałem już najbiedniejszą wersję "4". Wygląda rewelacyjnie, ale napęd i damper przesadnie budżetowy.

Przymierzałem rozmiar L i już wiem, że wybiorę XL. Masz możliwość zapodać foto czerwonej XLki?

Piękne foty "dwójki" można znaleźć na jednym z forów enduro, ale nie wiem czy można linkować.

Mam 190cm i dość długie nogi. Jakieś 92-93cm (różnie pomiar wychodzi).

L ma jakieś 48-48,5cm podsiodłówki - osobiście choć na szybko mierzyłem. XL będzie miał około 52-52,5cm. Na przymiarce miałem oryginalną sztycę (375mm). Dla mnie Lka jest nie do uratowania sztycą o standardowej, rozsądnej długości.

Poza tym czułem że rower jest przykrótkawy. L ma 620mm długości i 70mm mostek. XL 645 i 90mm mostek. To z kolei będzie pewnie za dużo, ale z mostkiem 70mm powinno być ok.

@Teodoryk

Może specyfikacja i ceny Unibike 27.5 już są, ale te rowery nie istnieją.

Niedawno specjalnie podjechałem sobie na Przemysłową w Bydoszczy, żeby zobaczyć co w 2014 roku będzie Unibike oferował i zdziwienie ... 26 i 29. Nie ma fizycznie na stanie nic pomiędzy.

Chińskie ramy pod średnią kiszkę wykupili już więksi gracze na rynku (Kross, Kellys, Giant) i jak trochę rynek ochłonie to pewnie i Unibike się doprosi dostawy dla siebie. Jak na razie 27.5 w Unibike to projekt ... nie produkt.

Kolekcja Unibike na 2014 rok zostanie zaprezentowana 13 stycznia na stronie internetowej.

adamos, wiesz coś więcej na temat Radona Slide Carbon 650B ? Z twojego postu ze strony 27 wynika, że go składałeś.

Możesz coś więcej powiedzieć na temat tej ramy?

Jak ze sztywnością?

Geo jest bardzo różne od Slide AM 140?

Gwinty Post Mount mają jakieś inserty stalowe?

Ile gwarancji na rower/ramę ?

W sieci są dość ogólne informacje.

• Mod Team

@cynamon

Hehe, odniosłeś mylne wrażenie Kolego, czytając mojego posta. Niestety nie ja przy nim grzebałem, a tylko "relcjonowałem" składanie tego roweru przez mechaników Radon'a.
Nie napiszę Ci nic więcej poza tym co znajdziesz w sieci. Język niemiecki delikatnie mówiąc, średnio pamiętam ze szkoły średniej, więc tutaj też nie będę pomocny, ale może przydatne będą Ci poniższe linki:
http://www.mtb-news.de/news/2013/10/11/roc-dazur-2013-schnelltest-radon-slide-160-carbon-650b/
http://www.mtb-news.de/forum/t/radon-slide-160-carbon-650.650091/ (zapewne z jakimś dobrym tłumaczem znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania w komentarzach, a jeśli nie, to zawsze można napisac bezpośrednio do Radon'a)

Zdecydowałeś się ostatecznie na L czy jednak wybrałeś za mały? :P

Ja macałem już najbiedniejszą wersję "4". Wygląda rewelacyjnie, ale napęd i damper przesadnie budżetowy.

Przymierzałem rozmiar L i już wiem, że wybiorę XL. Masz możliwość zapodać foto czerwonej XLki?

Piękne foty "dwójki" można znaleźć na jednym z forów enduro, ale nie wiem czy można linkować.

Ahoy,

Finalnie wybrałem Mkę która przy seryjnej sztycy z offsetem bardziej mi odpowiadała. Na Lce czułem się mocno wyciągnięty co mi nie do końca pasuje.

XL mam na pewno Anthema 27.5 2 ale Trance XL jeszcze chyba w kartonie leży.

Foto podlinkowanego Trance 27.5 2 pochodzi od kolegi KrBiker z zaprzyjaźnionego forum. Zresztą też jest pracownikiem jednego z salonów Gianta tyle, że w Krakowie więc na drugim końcu Polski do mnie :). KrBiker zaaplikował widelec z golenią 34mm i delikatny update chociażby w hamulcach. Jak stwierdził jako użytkownik kolejnego bikea z maestro zdecydowanie najlepiej zachowująca się zawiecha z wszystkich dotychczas używanych.

Ja myślę, że będę mógł potwierdzić po pierwszych testach terenowych w przyszłym tygodniu. Co do update'u w moim to pierwsza zmiana będzie w postaci sztycy Switch Gianta. Kolejnych z racji budżetu na razie nie przewiduję ale nie czuję też obecnie potrzeby.

Co do kół to wyglądają tak samo od 2 do 4. Z tym, że w stosunku do kół np w XTC 29er z 2013 są znacznie lżejsze i nie obciążają całości konstrukcji jak obawiałem się wcześniej.

Waga 27.5 2 Mki to równe 13kg więc nie jest źle. Myślę, że osiągnięcie 12kg nie stanowi większego problemu.

W razie pytań zapraszam na pw.

Pozdrawiam

Marcin

Oferta ... ofertą, ale jak w centrali nie ma RAM, to oferty zrobić się nie da.

BARDZO chciałbym być pozytywnie zaskoczony, jak pojadę następnym razem na fabryczną, ale jeśli kolekcja pojawi się za kilka miesięcy to rynek średnią kiszką już się nasyci i nie wróżę Unibikowi obrotu w tym rozmiarze w tym roku.

Pozatym mam takie wrażenie, że te 650B z Unibike to będzie Scott 7xx, tak jak dotychczas Scott Scale = Unibike 29er.

Bo zdjęcia zapewne się pojawią w momencie, gdy pojawią się rowery :thumbsup:

Na ramy z ChRL się czeka a jesli inny producent zamówił już swoją partię wcześniej, to na swoje czeka sie długo.

Ja tam kibicuje UNIBIKE w myśl lokalnego patriotyzmu ale nie wróżę sukcesu z takim podejściem (pełna masówka z fajnej manufaktury). Przykład: W roku 2013 warto było kupić Unibike 29er po to, żeby sprzedać ramę na allego i zrobić np. Accent Peak na szpejcie z Unibike ... smutne, ale prawdziwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...