Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Było już pisane o A-Gang Patriot

patriot_3.0_f.jpg

Informacje są takie :

- w sprzedaży będą dwie wersje ,różniące się wyposażeniem- droższa -3.0 i nieco tańsza-2.0.

http://www.agang.cz/2014/fsx-trail-enduro-27.5/patriot-3.0.htm#!specifikace

- będzie też frameset ( braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawo) w cenie ok. 4200 pln ( przelicznik z ceny czeskiej).

Geometria mi pasi, cena niezła......ma ktoś telefon do Providenta?

Rowerek ciekawy. Śledziłem informacje o nim. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, bo rozmiarówka kończy się na 483mm podsiodłówki.

Sugerują że to do 205cm wzrostu a on dla mnie jest za mały (190cm) :voodoo:

Za to na zbójcecki procent chętnie pożyczę pieniądze. Nie trzeba od razu do providenta dzwonić ;)

• Mod Team

Mnie się widzi,ze ta podsiodłówka to efekt projektowania ekstra pod sztycę mykmyk. Żech zresztą jeździł na ramach,które mają jeszcze krótszą podsiodłówkę i było OK ( szczególnie dla zawartości pampersa). 

Za propozycję dziękuję- wolę,żeby mnie co tydzień odwiedzała Paniusia z Providenta :)

• Mod Team

Kłaniam,

Klasyczny, tytanowy, hardkorowy sztywniak doczekał się odsłony w odcieniu 650B.

Cove Hummer 650bj

1385050107977-1mwimcu2c9ns6-800-75.jpg

Do zrobienia na singlowo lub biegowo, optymalizowany pod 140mm amora, sztywna oś z tyłu, punkty mocowania ISCG.

Dostępne 5 rozmiarów 16-20 cali, tylny widelec 422mm, główka ramy 67.5, podsiodłowa 71.5.

Wiecej detali na stronie Cove Bikes

Szacunek...

I.

Informacje są takie :

- w sprzedaży będą dwie wersje ,różniące się wyposażeniem- droższa -3.0 i nieco tańsza-2.0.

- będzie też frameset ( braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawo) w cenie ok. 4200 pln ( przelicznik z ceny czeskiej).

Ten frameset w dosyć rozsądnej cenie.

Geometria też rozsądna, choć może baza kół mogła by być nieco mniejsza.

Co do kasy, teraz modne jest wysadzanie bankomatów ...

Geometria też rozsądna, choć może baza kół mogła by być nieco mniejsza.

Wiesz co... przy takich kątach i takiej długości górnej rury chyba po prostu baza musi wyjść tak długa. Zerknij sobie na Giant Trance 27.5. Sam wybieram między L i XL. L prawdopodobnie będzie miała 49cm rzeczywistej podsiodłówki, a XL około 52cm a baza kół odpowiednio 117,7 lub 120,4cm.

Mogę dosztukować brakujący centymetr-dwa myk-mykiem i zastosować mostek 90-100 w L albo wziąć XL i nie martwić się o długość sztycy, wrzucić mostek 60-70mm ale za cenę ogromnej bazy kół. Właśnie siwieję nad tym problemem ;)

durnykocie, dzięki :) Ponoć KS LEV ma 120mm wymaganego wsunięcia w ramę. Hilo prawdopodobnie 100mm. Takie info udało mi się wygrzebać z netu. Producenci szczędzą danych na oficjalnych stronach.

Mostek 100mm w rowerze 140/140 :blink::wacko:

Ma kolega fantazję ułańską...

Szacunek...

I.

No źle to brzmi, przyznaję. 100mm mam teraz w HT. Przy szerokim wiośle (7Xcm) może by wystarczył 80mm. Identycznie by było, gdybym chciał Patriota skonfigurować pod siebe. A oni tam piszą, że rower do 205cm wzrostu. Śmiechu warte.

Przy okazji - Meridę one-forty B oferują w Polsce tylko do rozmiaru 480mm. Podobnie niektóre modele Trance'a 27.5. A niby większe koła miały zapewnić łatwieszy wybór roweru osobom wysokim. W Polsce praktyka omija teorię szerokim łukiem ;)

Pewnie ostatecznie oleję kosmiczną bazę kół i stanie na XL. W najgorszym wypadku za rok będę szukał fulla XC lub zwartego ścieżkowca ;)

Wiesz co... przy takich kątach i takiej długości górnej rury chyba po prostu baza musi wyjść tak długa. Zerknij sobie na Giant Trance 27.5. Sam wybieram między L i XL. L prawdopodobnie będzie miała 49cm rzeczywistej podsiodłówki, a XL około 52cm a baza kół odpowiednio 117,7 lub 120,4cm.

Mogę dosztukować brakujący centymetr-dwa myk-mykiem i zastosować mostek 90-100 w L albo wziąć XL i nie martwić się o długość sztycy, wrzucić mostek 60-70mm ale za cenę ogromnej bazy kół. Właśnie siwieję nad tym problemem ;)

durnykocie, dzięki :) Ponoć KS LEV ma 120mm wymaganego wsunięcia w ramę. Hilo prawdopodobnie 100mm. Takie info udało mi się wygrzebać z netu. Producenci szczędzą danych na oficjalnych stronach.

No właśnie, że da się mniejszą bazę kół, niby 120 mm skoku, ale amor dłuższy ponieważ pod koło 29". kąty podobne, długości popdobne, a baza kól mniejsza (rower Ivana) :

http://www.whytebikes.com/2014/product.php?xProd=94&xSec=111

Mi osobiście (mimo, że nie jestem entuzjastą 29er) geometria tego Whyte bardziej podchodzi .

patriot_3.0_f.jpg

Informacje są takie :

Polegając na tych danych http://www.team29er.pl/images/stories/imprezy/2013/velo_demoday_2013/Zeszyt1.pdf 

Agang Patriot 3.0 - 10 999zł

Agang Patriot 2.0 - 7 499zł

Frameset Patriot 3.0 - 4 299zł

Frameset Patriot 2.0 - 3 899zł

• Mod Team

spokojnie, ma być 456 650b

No ma być - niby już w następnym miesiącu. Eccentrica też pewnie będzie można na dniach do koszyka wrzucić (np. w tym sklepie), ale żaden z nich nie ma tytanowej ramy z przesuwnymi hakami pod sztywną oś, takich kątów w geometrii i takiej fajnej czachy na przedzie ;)

• Mod Team

w temacie rometowym dywagujemy sobie z adamosem na temat naszych bliskich sąsiadów, cen i możliwości
I całkiem przypadkiem wynalazłem cosik takowego.
Manufkaturka zwie się SINGLE BE, spawa/lutuje stal (a jakże), tu jej "AeMowy" 650b:
singlebe_trailkiller_650b_27.5_009.jpgdetal na smaka, a cała reszta tutaj: http://www.singlebe.com/produkt/ram-singlebe-trail-killer-650b/

• Mod Team

w drugą dziurkę? hmm jakiś film enedrowski oglądałeś ostatnio Michuu? :D
Nie, ja podejrzewam iż to zabieg czysto geometryczno-filozoficzny. Wydłużasz ogon, uspokajasz rower, albo na ten przykład pakujesz jeszcze grubszego flaka czy co tam chcesz. Pobudek "drugiej dziurki" może być wiele...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...