Mod Team adamos Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Proszę, żeby marudzenia nie było, Romet Spear węgiel 27,5" Hehe, właśnie miałem do nich na twarzoksiążce napisać o specyfikacje lub katalog rowerów na 2014. Ale już komuś napisali, żeby wziął na wstrzymanie do targów w Kielcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 no jak pomyślę o stalowym (już prawie kultowyym) Romku 29" albo tym co pokazałeś Rulez to serce rośnie, że Polacy nie gęsi...też mają swoich Chińczyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 A dlaczego jednak 27,5 a nie 29? Z bardzo prostego powodu - bo przy moim niskim wzroście (177-178) pomiędzy tylnym kołem, skokiem koła a siodłem nie weszła by torba bickpakowa a dziś to jedna z najlepszych rzeczy jaka mogłem sobie wymarzyc na wyrypach i z tego nie zrezygnuję. Wychodzi znów, że ... 79er było by najlepsze Spoko spoko, młodzież Ci jeszcze trochę podrośnie, to będzie za tobą bagaż wozić, a Ty sobie wtedy sprawisz dużą kiszkę w góry no jak pomyślę o stalowym (już prawie kultowyym) Romku 29" Niestety, stali w nowej kolekcji Rometa ma ponoć wogóle nie być, jeno amelinium i wungiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Września 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Durnykocie-Twoje słodkie słowa jest jeszcze bardziej jałowe od mojego "marudzenia" ale szybko przypomniałeś mi w co wdepnąłem. Nie wiem co chciałeś tym paskudnym litevillem pokazac. Nawet nie chce mi się komentowac. Jałowe???????????? Lajtwilem nic nie chciałem pokazać ( no, może coś tam ) , a komentarz z chęcią poczytam . Się poczułeś obrażonym Ty? Człowiek się jakoś stara pomóc,a tu od razu z liścia na pysk... Przede wszystkim to ,mimo paskudnego wyglądu, Lajtwil daje bardzo szerokie możliwości setapu zawiechy i geometrii- a to mnie się akurat podoba - oczywistym jest jednak,że wybór roweru jest ,lub też powinien być, determinowany głównie poprzez pryzmat potrzeb,a nie wyglądu i "lansu". W propozycji Lajtiwla nie było szydery,ale troska o Twój,Anarchy ,tyłek. Zresztą,mimo 14 cm na przodzie, Lajtwil prowadzi się równie dobrze ( jeśli nie lepiej) jak wiele "mniejszych". Poza tym obawiam się,że przy obecnych systemach zawieszeń,ciężko będzie wyszukać coś ciekawego z miejscem na dwa bidony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 ano właśnie...mnie lajtwil nie "urzekł" zbyt długim górnym ramieniem, jeśli do tego dodasz długośc belki i miejsce jej mocowania do ramy to wychodzi baaaardzo długa belka, a wiadomo - im dłuższa belka tym momenty działające na łożyska itd itdTu znów niestety przytoczę Szpeca - jak mawia Kolega Ivan - ich górna belka wsparta jest w 3 punktach (a to już jest coś naprawdę stabilnego!) - w Horście, na bardzo krótkim wahaczu i damperze. Z mechanicznego punktu to bardzo dobre rozwiązanie. Zresztą wystarczy spojrzec jak niektóre marki to podchwyciły (np..scott )W litetvillu 301 jeszcze dwie rzeczy są "ciekawe" - naturalnie belka wychodząca koło ud ponad rurę górną (kto ociera udami, kolanami o rame ten wie) i belka tak wysoko umieszczona że podczas pracy praktycznie sztyca jest nie do wykorzystania, pod bidon albo sakwęWiem Durnykocie co miałeś w podtekstach ") ale luz i peaceA prawda smutna jest taka, że rowery się projektuje ale o niektórych ludziach zapomina. "Rower Enduro w Góry na Epickie Wyprawy" z jednym małym bidonem, to chyba tylko do Szkocji albo Nowej Zelandii w okresie monsunowym ps: Adamos, Chłopaki już wożą ... ale swoje jak na razie, maty dmuchane i kurtki przeciwdeszczowe - od czegoś trzeba zaczynac (kiedy się zbiorę i wrzucę dwie fotorelacje z wypraw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Września 2013 .. jednym z powracających tematów jest wielka nieobecna Speca w pociągu do 650b.Jako że mózg pracuje nad nową ramą pozwoliłem sobie pogrzebać po necie. Jak niektórzy wiedzą -angielski jest mi nadal obcy ale prosty translator coś tam mi podsunął.i tak dwa pierwsze z brzegu linki:http://www.pinkbike.com/news/Specialized-DH-Bike-prototype-spy-shot.html (dywagacje a i rower na 99% na 26")http://forums.mtbr.com/650b-27-5/when-will-specialized-crack-873757.html coś jak by potwierdzenie dywagacji powyższych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Spec has been testing 27.5 wheels for a while now, people have seen them at some of their favored test trails in California. W wolnym tłumaczeniu: "Spec testuje koła 27,5" już od dłuższego czasu, ludzie widzieli je na ich (Speca) ulubionych szlakach w Kalifornii". Nawet jeśli plotka, to wiadomo w każdej jest ziarenko prawdy. Poza tym, jeden z użytkowników MTBR napisał, że ktoś się już tam "wysypał" w RedBullTV, podczas transmisji z zawodów DH World Cup o kole 27,5" od Speca. Także spokojne ruchy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Września 2013 W sumie.. czy ktoś jeszcze pamięta, że Spec nie był pionierem 29" (a dziś?), jeszcze w katalogach (przynajmniej pl) w 2008 i 2009 były pojedyncze egzemplarze 29". Jeden bardzo prosty Stump i Stump FSR. Żadnego Epika, żadnego Cambera (!). A to było raptem 4-5 lat temu....Przy ich "mocy i sile przekazu" mogą spokojnie poczekać aż rynek 650 się wyklaruje, aż się ludzie przyzwyczają i "naprawdę" zapragną średniej kiszki (12% populacji USA ma podobno mniej niż 190cm wzrostu hehe). Zobaczą w którą stronę to poszło, i wejdą na gotowe. O takich "spragnionych" jak ja czy Rulez (patrzyć wpis wyżej) nie wspomnę - to nie będzie "znowu coś?" ale westchnienie ulgi, że "w końcu są".k.. jakie cwaniaki tam pracują....! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Może raczej mniej niż 12% populacji USA ma brain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Września 2013 hehehe fakt faktdlatego Epic i Stump FSR tak dobrze się tam sprzedają co dwie głowy to nie..pół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Września 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Dobra,koniec oftopa MiTech ma dosyć ciekawą ofertę Tyke Carbon ( dostępny m.in. w rozmiarze 650 ) ze skrzynką Pinion Tyke ROEX Jeronimo Cycles Pandora Ti Pinion ( dostępne także w rozmiarze 650b). Firma ma siedzibę w jednym z najgorszych miejsc na świecie- Teneryfa,Wyspy Kanaryjskie. Do pooglądania na Flikrze http://www.flickr.com/photos/48518407@N07/with/9154016614/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Nowości od Cube hard Reaction GTC SL http://www.cube.eu/ai-dynamic/992/fileadmin/2014/cccc/bike/hardtail/stages/516402-reactiongtcsl27_fw_light.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Dopiero co ta firma była wklejana, co to quźwa nagonka marketingowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Sorry :/ szczegółowo(chyba nie ) śledzę temat i nie zauważyłem tego że już ktoś wkleił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Tyke Carbon ( dostępny m.in. w rozmiarze 650 ) ze skrzynką Pinion Tyke ROEX Ta skrzynia tak mu pasuje jak pięść do nosa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 ...i tu się nie zgodzę Rulez, co prawda napinacz zaraz za korbami jest d....py ale ogólnie Pinion ze swoją "prostotą" czy to działania czy wizualnie pasuje do takiej minimalistycznej przełajki terenowej.Przy okazji ktoś coś wie czy powstał jakiś P3 z np 10 biegami zamiast rozbudowanej palety biegów jak teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wystarczyła by przekładnia w piaście tylnej, jest bardziej minimalistyczna niż Pinion który podwaja wagę roweru ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 oj Rulez Załóż sobie coś 8 biegowego na tylne koło i pojeździj po terenie (ja miałem przyjmenośc budując koledze taki rower). To nie jest "tyle samo" nawet co acera Pinion jest trwalszy, dobrze pomyślany a co ważniejsze - utrzymuje środek ciężkości we właściwym miejscu. Dobry kierunek tylko po co komu 18 biegów? Podobno na testach chłopakom "leciał" biegi po 2,3 na raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 @@anarchy, Mówisz masz http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/V-BOXX/3733/GB10-VB-FR9-BAZ/GB10-VB-FR9-BAZ.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 po za tematem zatem: z tego co pamiętam to pakowali ToTo do zjazdówek czy Fr-ów, ale wagowo chyba sontur wypadał gorzej od piniona (a lepiej cenowo), i jeszcze jedno - Sontoura pewnie "nie projektowali Inżynierowie bolidów F1" heheehNo i na koniec zobacz gdzie idzie łańcuch a gdzie korby, to coś jak u Nicoali z Hamerem pakowanym w okolice suportu.Naturalnie mamy jeszcze jeden problem- zanim ktoś wielki (z japoni na S?) nie pokaże swojej skrzynki (którą podobno już mam od jakiegoś czasu) to żadnemu "dużemu" producentowi nie będzie się chciało dostosowac ram pod cholerstwo.Ale o tym rozmawialiśmy chyba w "Tłustych..nietypowych i ... wąsatych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 oj Rulez Załóż sobie coś 8 biegowego na tylne koło i pojeździj po terenie (ja miałem przyjmenośc budując koledze taki rower). To nie jest "tyle samo" nawet co acera Pinion jest trwalszy, dobrze pomyślany a co ważniejsze - utrzymuje środek ciężkości we właściwym miejscu. Dobry kierunek tylko po co komu 18 biegów? Podobno na testach chłopakom "leciał" biegi po 2,3 na raz... Nie kupił bym tego do jazdy w prawdziwym terenie nawet gdyby do tej przekładni dołożyli silnik, a do innej jazdy wystarczy przekładnia w piaście, z drugiej strony ciekawe ile miał by kosztować ten "super" rower . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 ..w tej formie (i cenie) sam bym tej Skrzynki nie kupił ale nie skreślałbym w życiu! jak 3-4 biegi jeszcze spokojnie działają w tylnej piaście (Kazafaza coś więcej powie?) Tak w teren, i to ten odległy jestem jak najbardziej za. Odelżyć, zmniejszyć biegów (zostawiając całkowity zakres), obniżyć cenę (wprowadzić do masowej produkcji) i mamy z głowy kasety, czyszczenie, rozregulowane biegi itd itd.askudztwo? Do 29 w wersji ful też mało kto się na początku pocił, kwestia czasu.I do Admina (szczególnie takiego Jednego) - rozmawiamy tu sobie szczegółowo o elemencie ramy nowego roweru pod 650b czyli "całkowicie w temacie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Inny wynalazek, który zapewne będzie dostępny z kołami 650b, dla tych którzy już nie mogą (czyżby w tym kierunku podążała ewolucja?) : http://portal.bikeworld.pl/rower/galeria:f18/11496/XXX/#global Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 no nie.... JUz raz Adamos się "wychylił" z elektro-samo-jepką i dostał po uszach za swoje. Choć tamte były zdecydowanie paskudniejsze.Ale zaraz podniosę się głosy ( i na to liczą producenci): "Skoro można rower enduro 650b wwozić kolejką góralską i jest ok, to czemu inny pomagacz ma nie być ok?" (k.. ja to powinienem w marketingu siedzieć hehe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Ja swoje zdanie wyraziłem - "wynalazek" , bez względu na wygląd ... Co do skrzyni Piniona, obawiam się, że nigdy nie będzie w cenie dla "normalnych" bikerów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.