Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Raczej nie eurobajkowa świeżynka, ale jeszcze tutaj chyba nie było, więc wrzucam:

duński, ścigałkowy Pronghorn Carbon Hardtail 27,5, tutaj ze sztywnym widelcem i w konfiguracji z napędem SRAM X0/XX w rozmiarze 17" waży tylko 7,9 kg (cena 4295ojro) Co ciekawe, Duńczycy produkują także własne, karbonowe koła do tego roweru, nie wprowadzając na nie żadnego limitu wagowego.
Więcej: http://www.icanbike.dk/shop/Eng/pronghorn-carbon-hardtail-305p.html
Pozostałe rowery w innych konfiguracjach na stronie producenta: http://www.icanbike.dk/shop/eng/bikes-mtb-11c1.html

7401-p.jpg

• Mod Team

... do tego wersja niewiescia.

SC Juliana Juno

1377810326.jpg

Ludzie Sniegu tez dozbrajaja sie w departamencie 27.5 incz.

Yeti SB75

p4pb10025051.jpg

Garsc detali:

• Intended use: trail/all-mountain
• Rear wheel travel: 130mm
• Wheel size: 27.5"
• Aluminum frame
• Colors: Turquoise, Black, Yellow
• Switch suspension design
• 67 degree head angle
• Available in October

Yeti 575

p4pb10025045.jpg

Detale:

• Rear wheel travel: 140mm
• Wheel size: 27.5"
• Aluminum frame
• Colors: Turquoise, Black, Yellow
• 67 degree head angle

Morewood Makula 650B DH Proto

p5pb10028624.jpg

Rocky Mountain Thunderbolt

9633528360_f3a214c1d8_b.jpg

120mm, Smoothlink, 12x142, BB92, Alu, glowka ramy 68.5st, podsiodlowa 74.5st, tylny widelec 426mm, 5 rozmiarow XS-XL.

Wiecej na Bajkrumorach

Szacunek...

I.

• Mod Team

NS ECCENTRIC raz jeszcze, tym razem z Eurobajka.

xc810j.jpg

i dalej:

Commencal Meta HT CROMO 2014
http://www.commencal-store.com/PBSCProduct.asp?ItmID=12489266

14METAHTCROMO_800.jpg

Commencal Meta HT AM 2014 (w kilku specyfikacjach)

http://www.commencal-store.com/PBSCProduct.asp?ItmID=12489258

14METAHT1_800.jpg

Commencal Meta AM FACTORY 2014 (j.w.)
http://www.commencal-store.com/PBSCProduct.asp?ItmID=12489309

14METAAMF_800.jpg

Commencal SUPERNORMAL 2014 (j.w.)
http://www.commencal-store.com/PBSCProduct.asp?ItmID=12489610
14SUPERNOR1_800.jpg

• Mod Team

..taka mała digresione będąca wynikiem właśnie co powrotu z "wycieczki" i przemysleń "w trakcie" i "po".....
Spec "raczej" odejdzie do lamusa a w głowie rodzi się myśl o czymś większym w Góry (nawet 29" chodzi mi po łbie tylko mało miejsca między opona a torbą), no ale do rzeczy bo wstęp przydługi..
... przetrzepałem raz jeszcze ten wątek, pogrzebałem w necie... i w sumie pomimo "zalewu" sześćsetpięćdziesiatek" nie znalazłem nic na co mógłbym zachorować (!?)
A podstawowe wymagania?
- 120-140mm skoku ( 12 na tyle i 14 na przedzie było by najlepsze)
- żaden jednozawias
- miejsce na dwa bidony
- dochodzi jeszcze trudnodefiniowalny wskaźnik "ulubienia" i "designu"

jeden jaki wpadł mnie w oko na dłużej to SOLO, skok ok, może wszedłby drugi bidon, a i krzywka nie wisi tak nisko żebym się o nią nadmiernie bał (można to zabezpieczyć, a kto się tego boi niech spojrzy na nowe GT :) ), jedyne co mnie hamuje? cena :)

...ot takie digresione, mam nadzieję, że wybaczycie..

• Mod Team

sam jesteś marudny :)
piszę co myślę i co widzę, oceniam to co wypuszczono na rynku i co jest w tej galeryji a każdy ma swoje potrzeby
W dodatku mamy tu takich wyszukiwaczy, że może Ktoś zamiast pisać podobne rzeczy wrzuci albo przypomni coś co mi umknęło

ps: a Spec nawet jak wypuści w końcu 27,5 to musiałby jeszcze trochę poewoluować co by mi podejść... Tylko Epick i to od 2014 ma mieć miejsca na 2 bidony, w camberze pozmieniali położenia dampera no ale już drugi bidon nie wejdzie (po  co skoro to TYLKO rower ścieżkowy, czyli od baru do baru?) itd itp
Ach, i chyba wyleczyłem się z braina...

• Mod Team

...ot takie digresione, mam nadzieję, że wybaczycie..

Nie. Marudzeniu mówimy stanowczo -NIE.

Skoro już taki wybredny jesteś, to może Liteville 301? Możesz se założyć wideł 140 i 160 ( ale nie jednocześnie- ot, taka mała wada)i ewentualnie wymienić rockera zmieniając skok tyłu ze 140 na 160. Żech jeździł.

Tylko jest na jeden bidon. Ale zawsze są plecaki.

• Mod Team

- 120-140mm skoku ( 12 na tyle i 14 na przedzie było by najlepsze) - żaden jednozawias - miejsce na dwa bidony - dochodzi jeszcze trudnodefiniowalny wskaźnik "ulubienia" i "designu"

Nie wiem czy tutaj taki znajdziesz anarchy, tym bardziej, że o ile dobrze pamiętam z fulli tak naprawdę podobały się tylko dwa: Santa Bronson i ten topowy Whyte.

Myślę, że spokojne ruchy, a za sezon/dwa będą już takie takie fiki-miki, które się nawet "fizjologom nie śniły". :D Karuzela się dopiero rozkręca.

PS. tak na marginesie, co do niegdysiejszych rozważań - ramy Somy można już swobodnie zanabywać u angielskiego dystrybutora (http://www.fine-adc.com/) - takiem został poinformowany. ;)

Na stronie 24 masz GT Sensor, drugi bidon mocujesz opaskami do górnej rury i masz (trochę za duża baza kół jak dla mnie) ...

A może tą straż pożarną co wrzucił "adamos" - przeszczepisz damper ze Speca i pomyślisz, że to Twój rower tylko jakiś czerwony :

http://www.pinkbike.com/news/Canyon-Spectral-AL-90-EX-Eurobike-2013.html

PS

Kellys wrzucił wynalazki na kołach 27,5" :

http://www.kellysbike.com/PL/answer-the-call#.Uii2mT-f4lo

• Mod Team

Durnykocie-Twoje słodkie słowa jest jeszcze bardziej jałowe od mojego "marudzenia" ale szybko przypomniałeś mi w co wdepnąłem. Nie wiem co chciałeś tym paskudnym litevillem pokazac. Nawet nie chce mi się komentowac.

Tak, Adamos - moje digresione to raczej było pytanie retoryczne bez (jak na tą chwilę) jednoznacznej odpowiedzi, które mogło by co niektórych patrzących szerzej - sprowokowac do dyskusji a nie przycinek. Ja z tych ciespliwych jestem, poczekam sobie na ramiaka więcej nie zawracając szanownych tyłków poniektórych.

Rulez - Canyon fajny (?), a tak po za tem :) raz że napisałem że w nowych GT jest TRAGICZNIE nisko umieszczony element amortyzacji (odsyłam co ciekawszych do zdjęc z bliska detalu) przy jakim SOLO czy Bronson Santy to drobiazg, dwa, że jak wspomniałem wyleczyłem się z braina (wiem, brzmi dziwnie), trzy ten bidon - od dłuższego czasu woziłem bidon na sztycy z tyłu (na górnej rurze od spodu nie wytrzyma - urwie się po 2-3 dniach jazdy - przerabiane) ale po przejściu na dużą 12l torbę podsiodłową bidon wrócił do plecaka ( to tak do Durnegokota-sam sobie woź wodę na garbie) no i wrócił problem. 

To nie jest marudzenie - to dokładnie sprecyzowane potrzeby wynikające z jazdy a nie pierdzenia w fotelu w cokolorowsze foty na necie.
amen

• Mod Team

wiesz Rulez... taki Spec Epic (patrz model 2014) w wersji 27,5 i Evo, większe tarcze, z przodu Rvl ustawiony na 12cm (jak kiedyś model 26 w wersji evo) - to był by cud miód - trochę trailowy, trochę w sam raz sztywny..
Albo Camber (bo wygląda na to, że na podsiodłowej pod wahaczem wejdzie mały bidon).. nic tylko czekac
Bo nowe Stumpy z 14-15 cm skokiem to jak dla mnie już zbyt "skoczny" rower.

Ale tak na chłopski rozum - przecież nie może by tak, że TYLKO Spec robi dobre rowery?! :)

Zapewniam Cię, że mam 14 cm. skoku a rower prowadzi się bardzo krosiarsko, wcale nie odczuwasz tych 14 cm, również na zjeździe jest OK, zero wrażenia, że przelecisz przez kierę, jeśli Spec wypuścił by coś tak dopracowanego na kółku 27,5" to chyba bym się zapożyczył ;)

Na chłopski rozum - dla każdego według upodobań, w moje trafia akurat Spec :whistling:

• Mod Team

moje digresione to raczej było pytanie retoryczne bez (jak na tą chwilę) jednoznacznej odpowiedzi, które mogło by co niektórych patrzących szerzej - sprowokowac do dyskusji a nie przycinek

Twoje "digresione", choć trochę off-topowe (bo tutaj znowu musielibyśmy wrócić do tematu "27,5" - po co to komu?"), to bardzo ciekawe i trochę zaskakujące. Skoro piszesz, że 29" po "głowie Ci się kołacze", to chyba nie tylko z powodu tego, że nie ma obecnie ramiaka, do którego sobie mógłbyś koszyk do drugiego bidonu przymocować? ;) Ja akurat wiem, gdzie i na czym na "wycieczce" byłeś, więc jeśli już piszesz w ten deseń, to ciekawie byłoby posłuchać dlaczego lepiej 29" w góry (a może akurat w "te góry"). No chyba że źle tą Twoją dygresję zrozumiałem? :036:

• Mod Team

(wiem Rulez co tam masz :) i czytałem też Twoje porównania 26 i 29
chyba razem poczekamy coś mnie się zdaje)

Adamos - prawda jest taka, że już po Czarnogórze  2 lata temu powoli zaczęła się rodzic myśl o większym kole ale wtedy skupiłem się na budowie Sarny i 650b, a z racji napiętego budżetu (wiadomo dzieci, dom kredyty itd) nie mogę zmieniac roweru tak sobie. Po tej wyprawie ukierunkowania się potwierdziły i wzmocniły.
Najpierw napiszę, że na upartego i w sumie tak naprawdę ani długośc ogona ani wielkośc koła ani jakośc gąbek nie ma prawie żadnego znaczenia bo i tak najbardziej w tyłek dostaje... tyłek! Kto jeździł z 30l plecakiem po górach więcej niż 3-4 dni wie o czym piszę.
Dlaczego 29"? Bo 26" zbyt często traciło przyczepnośc, bo gorzej się przetacza (szczególnie na podjazdach) itd itd-wszyscy wiemy i znamy na pamięc, bo na 15-20 km zjazdach wieczorem trzymanie takiego małego koła zaczyna męczyc, a jeśli to któraś godzina w drodze naprawdę potrafi odebrac resztki przyjemności, o niepotrzebnych przewrotkach nie wspomnę.
Z drugiej strony skoro Wysocy mieszczą się w skalnych zaułkach na Wielkim Kole to może "da się" (a tego najbardziej się obawiam). Szczególnie, że będąc mocno wypakowanym wszelkie figle-migle ogranoczają się do minimum. Ot szybkie przejazdy przez wszytsko co da się przejechac
A dlaczego jednak 27,5 a nie 29? Z bardzo prostego powodu - bo przy moim niskim wzroście (177-178) pomiędzy tylnym kołem, skokiem koła a siodłem nie weszła by torba bickpakowa a dziś to jedna z najlepszych rzeczy jaka mogłem sobie wymarzyc na wyrypach i z tego nie zrezygnuję.
Wychodzi znów, że ... 79er było by najlepsze :)
Ot i tyle przemyśleń "na gorąco"

Proszę, żeby marudzenia nie było, Romet Spear węgiel 27,5" (fajne pedały) :

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/774841_479030158859768_1923243332_o.jpg

I jeszcze jakiś Medano Photon 04 :

http://portal.bikeworld.pl/rowery_galerie/2013-09/feafb891eac18155c1021eb89d1a0c28.jpg

Pasi ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...