Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Rowery używane w Enduro World Series. Zaciekawiły mnie dwie rzeczy:

- coraz większa dominacja 27,5 w stosunku do "reszty świata"

- coraz częściej widziane produkty Suntoura - można oczywiście mówić o marketingu itepe i tede,niemniej jednak sprawa wygląda dosyć ciekawie.

http://www.pinkbike.com/news/Bikes-of-the-Enduro-World-Series.html

Podobają mnie się:

- GT Athertona

- Peatowy Bronson

- Strive Barnesa

Z ciekawostek- Commencal Meta 27,5, info o jeżdżącym prototypie Canyona 27,5 .

Genesis zaprezentuje w przyszłym roku High Latitude 650b(tutaj się niechcąco wygadali), niestety żadnych detali jeszcze nie znam. Można gdybać że będzie stalowy, na leniwych kątach...i tyle na ten temat jak na razie ;)

Czekam z niecierpliwością na jakies szczegóły!

POZDRo-:ver 

• Mod Team

Genesis zaprezentuje w przyszłym roku High Latitude 650b(tutaj się niechcąco wygadali), niestety żadnych detali jeszcze nie znam.

Hehe...o "wilku mowa" można by rzec - bo właśnie dzisiaj z kolegą anarchy dyskutowaliśmy kwestię tego, kiedy właśnie Genesis i Charge pokażą swoje stalowe dedykacje pod 650b :)

• Mod Team

....ale sami pomyślcie ile 29" czekało na tanie wersje....
czy to nie kolejna poszlaka by sądzić że 650b szybciej rozpleni się po świecie niż sami przypuszczamy....

(NASA zna ten model bo na nim mieli wypuścić Toma Cruise'a w Kosmos :) )

Zbroili się również porzed II wojną, a następnie fortyfikacje i czołgi oddali Niemcom bez jednego wystrzału :teehee:

Co do roweru - brzydki gotowiec z tajwańskiego katalogu ;)

Tajlandczycy to po prostu coraz lepsi biznesmeni, uczą się szybko :D

To jest włoska firma, a rama z Chin :blink:

• Mod Team

Socjologu, jeden z tych "pięknych" Torped jest w powyższym linku do allegro -czyli z ziemi włoskiej do polskiej  :)
a z drugiej powtórzę - nie cały pełny rok na globalnym rynku i już mamy rowery marketowe w tym rozmiarze-przypomnijcie sobie 29" - to trwało latami!

Z noty autopromocyjnej wynika, że to klasyczny tajwański kombajn, co to rower i części pod własnym brandem wymyśla i sprzedaje,

ale 'eksportem' myśli i wykonawstwa nie pogardzi. W Polsce fan klubu jeszcze nie mają.

Witajcie.

Mam prośbę.Posiadam Cannondale Scalpel 26" z 2011 roku.Na zagranicznym forum natknąłem się na temat jak goście wrzucali do swoich Cannonów koła 650B.Również Zachwalali właściwości trakcyjne.Zdjęcia przedstawiają ów zmiany.Trochę ciasno ale jestem bardzo zainteresowany.Co o tym myślicie?

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

post-121481-1369773587,2664_thumb.jpg

post-121481-1369773606,6044_thumb.jpg

• Mod Team

..to pierwsze zdjęcie załączone w sumie powinno Ci wystarczyć za odpowiedź..
wg wielu będzie to za ciasno, bardzo ciasno..
inny powie, że w sumie jak nie jeździsz po błocie, a i może zakupisz 27,5 rara np) co jest oponą mierniejszą zdaje mnie się od pacentiego to gra gitara - tylko oklej folia ten łącznik
ja dodam swoje tradycyjnie retoryczne pytanie "a jak tam suport Panie"
I w sumie wychodzi na to, że sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. 
Czy warto przechodzić na 650? TAK.
Czy warto przerabiać Skalpela pod 650b? Ja nie wiem :) Może LordKazafazon się odezwie bo przecież multiplikował cannona do średniej kichy

...a faktycznie apgrejdowałem swego Cannona z poziomu małokiszkowego do 650b - jednakże Scalpel to bardziej wyżyłowana ramka niż mięsisty Prophet a więc i zapasu miałem nieco więcej. Prześwit pomiędzy oponą a mostkiem na rurkach podsiodłowych faktycznie marny, ale prosze co się działo u mnie między oponą a przednią przerzutką:

DSCN0083.JPG

DSCN0086.JPG

Opony nie udało mi się podrzeć, przerzutka też pozostała w niezmienionym kształcie...nie katowałem jednak sprzętu w jakimś wybitnie błotnistym terenie więc do końca się nie znam ;)

Trakcja uległa poprawie, czuć było że rower inaczej się prowadzi, moim zdaniem jeśli ktoś nie przejmuje się lekką zmiana geo i ma zbędne grosze na "obadanie nowego" to jak najbardziej warto wyprobować Średniej Kiszki!

POZDRo-:ver

Podjąłem decyzję.Na podstawie opinii użytkowników Scalpela,którzy dokonali modyfikacji i mojej wielkiej chęci zaryzykowania i wypróbowania średniej kiszki zdecydowałem się na zmianę z 26" na 27,5".Dzięki Anarchy za radę oklejania łącznika:)Takie banalne ale całkiem możliwe żebym na to nie wpadł;)

Kazafaza Świetna modyfikacja.Idę o zakład,że teraz bardziej Jesteś zadowolony niż przed zmianami:)

Z całego projektu zdam fotorekecję, a nóż widelec się komuś przyda:)

P.S.Anarchy dożywotnia gwarancja na ramę, więc jakby co...;)

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team

... tymbardziej że Kazafazon pojeżdził na Properze tylko momencik i kupił 29era :P

Jak dla mnie taka konwersja z przestrzenia na kartkę papieru to jakaś pomyłka jest... Ale to tylko moja osobista opinia :)

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...