Skocz do zawartości

[Ramy,Rowery 650b] nowe i przeróbki

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Rozwiązanie zagadki:

Zdjęcie pochodzi z konta Instagram On-One i jest nową, obecnie testowaną przez nich ramą pod kryptonimem Evo #2.
Jednak jak donosi Wróżbita Maciej - nie jest to, tak jak wielu myślało (w tym i ja) rama dedykowana 650b.
I szczerze mówiąc ja się cieszę, bo żywię nadzieję (podobnie jak kolega anarchy), że to będzie coś stalowego.
Coś za dużo wungla się tam u nich ostatnio pojawiło...

• Mod Team

Soulcraft Option B ze stali, z hamerykanckiej, słonecznej Kalifornii:
http://www.soulcraftbikes.com/frames.php?frame_id=8
optionb_dirtybg_lg.jpg

oraz

Torus 650B z tytanu, z anglickiego, deszczowego Shropshire:
http://torusbicycles.co.uk/esite/P502/product
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/torus-650b-frame-just-in-37242/
1367576994698-1a1154jyog70r-670-75.jpg

PS. A propos tytanu i wspomnianej już tutaj ramy Charge, oraz uzasadnienia dlaczegóż to rama nie będzie dostępna na rynku europejskim, to większej głupoty :woot:  już dawno nie wyczytałem:

"It’s a machine designed for the Asian market where the demand for small frames with bigger wheels makes 650b an obvious solution. Riders in Japan, Malaysia and South Korea are likely to be offered frame-only and complete bike options, the latter equipped with an entry-level Shimano Deore 10-speed set-up with a Rock Shox XC32 fork. This machine will not appear in Europe, North Amercia, or the UK however. “No bikes for this side of the water,” said Clark
źródło: http://bikemagic.com/gear/charge-650b-prototype-brakes-cover.html

• Mod Team

...chyba naprawdę mam słaby tydzień bo nawet te wrzucone powyżej "Makarony" mnie nie podchodzą.. brzydkie jakieś-takieś :)
Ale żeby było konstruktywnie: pułapka próby pogodzenia dzisiejszych standardów i klasyki - sterówka w tej wersji stalowej - jakoś nie mogę patrzeć na to.
I patrząc jeszcze w okolicy sterówki - coś podkowa wysoka, bardzo wysoka w tym manitou - czyżby jakaś 29-tka? :)
i styk rury głównej i górnej taki "ciasny" (znów wina podkowy amora?).
No nie fajne to to nie fajne.

..a przy okazji - znów "zakochałem się w bronsonie" :) tylko, że mnie urzekła ta wersja kolorystyczna "bardziej stonowana" (pozwolicie na smaczny dubel?):
p5pb9516327.jpg

(ale koszyczek Szpeca musi być, no k.. wszędzie go wsadzą :) )

• Mod Team

No to tu panuje pełna zgoda anarchy :) I co do Bronsona, i co do italiańców.
Te makaroniarskie 650-tki (poza tytanem) są brzydkie jak nie przymierzając spocona pani z wąsem, z mięsnego za rogiem :D Gdzie Ci Włosi zmierzają, nawiązując do tego co już się tutaj pojawiło?
Przypadkowo wpadłem na tą markę, przeglądając jakieś amerykanckie forum z tytanowymi ramami 29er zaadoptowanymi pod MX (a tu gas29 wypadał już całkiem nieźle). Teraz za cholerę nie mogę tego wątku odnaleźć, ale w oko wpadło mi coś innego:
Stalowa rama Rawland, założone koła 650b, dzięki BMX-owym Paul Motolite łatwa konwersja i szybki powrót do rozmiaru 700c
PS. wybaczcie customa i ilość fotek, ale obok tego roweru nie da się przejść obojętnie...
3373729981_cd7f294bf9_b.jpg3371877976_d30981be0a_b.jpg3374546186_d7de6619ca_b.jpg3380067927_860bb12a41_b.jpg3374567486_f0b088911b_b.jpg

• Mod Team

Kłaniam,

Cichaczem i bez fanfar Ventana dorzuciła do swojej oferty krosiarsko-ścieżkowy sprzęcik.

Ventana Alpino

302717_502252539829988_475679413_n.jpg

120mm na tylnym zawiasie, główka ramy 68.5st, podsiodłówka 73.5st, haki tylnego koła 135x10 lub 142x12, suport 335mm nad gruntem, tylni widelec 432mm, kable puszczone po ramie a nie w środku, optymalizowana pod 120mm widelca.

Szacunek...

I.

Fajnie wygląda sterówka,fakt, i reszta też przyjemnie oprócz górnej rury ktora przywodzi na myśl kałującego psa ;) 

FRM wygląda ciekawie, wybaczcie moją ignorancję ale czy Miguel jest ok. sześć raza wyższy niż krawężnik a 650b u Niego wygląda jak conajmniej 29er przy dziecku? I ta dziaba na łapie... :teehee:  Sądziłbym że Mistrz powinien mieć kasę na porządnego artystę a tak to wygląda jak struna lub gwóźdź u Zenka o trzeciej w nocy po piątej flaszce ;)   [/OT]

POZDRo-:ver

• Mod Team

Kłaniam,

Chiński wungiel ze wsparciem i kontrola jakości "białegoczłowieka".

Grammo Bici Tere

Grammo-650b-29er-full-suspension-sea-ott

120mm zawiasa na jednopunktowcu, tylne haki 135x10 lub 142x12, optymalizowany pod napędy 1x, można założyć przednia zmieniarke ale tylko w sytemie E-Type, kable połowicznie wewnątrz i na zewnątrz ramy.

Najbardziej zachęcajaca jest cena, 1499 zielonych.

Oprócz tego maja jeszcze w ofercie karbonowego sztywniaka Pako ale że Hong-Fu juz tu był ze sztywniakiem to nie ma się co podniecać :P

I na koniec wisienka na torcie. Firma która brzmi włosko, mieści się  w Hobbitowie...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Firma która brzmi włosko, mieści się w Hobbitowie...

Jeszcze ciekawsze rzeczy można wyczytać w warunkach gwarancyjnych, odnośnie ewentualnych zwrotów zakupionych u nich ram. Jak się znajdzie dobry powód i argumentację "za", to można pośmigać sobie na ramie przez 30 dni i odesłać do Nowej Zelandii na ich koszt. :woot::teehee: 
To się dopiero nazywa podejście do Klienta! Ktoś ma jakieś ciekawe pomysły? :rolleyes:;)

• Mod Team

dziwne to jakieś. Nie wiem gdzie to wynalazłeś Durnykocie ale ja tylko na francuskim velovercie ale w części forum, cichaczem, nawet bez odwołania do jakiejś oficjalniejszej strony. Tym bardziej, że bikerumor jakiś już czas temu pokazał te zdjęcia:
prototype-GT-Force-650b-enduro-mountain-

co my tu mamy? znany wszystkim kształt, klasyczny Idrive (wersja VII.3b?)

Chyba, że to zdjęcie powyższe z prezentacji magnezowego XTRa (wida na foto nowe hamulce), to by tłumaczyło brak jakiegokolwiek logo GT i fakt, że od jakiegoś już czasu Shimano prezentuje się na ramach GT.

edyta: mamy foty z drugiej strony:|
gt.jpg
idrive wersja VIII4c :)
ale popatrzcie na co innego (nie licząc mniejszych hcyba łożysk) - usztywnienie tylnego trójkąta poprzez belki pośrednie w okolicy dołu podisodłówki
Co by nie było, to w wersji dh :)
GT-Prototype-DH-Bike-7.jpg

• Mod Team

czyli Twoje plus moje pokazuje jedno - ogólnie "chyba" GT znów delikatnie się zmienia konstrukcyjnie (jak dal mnie - na niekorzyśc)
W sumie mogli by sobie darowac już wiszące podsiodłówki i ominąc je podwójnym wahaczem (jak np u...Speca) - prościej, czytelniej a i można niskie ramy robic albo sztycę wsunąc głębiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...