Skocz do zawartości

[Koła i Opony 650b] dostępność części, marek i modeli

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Oj tam, chyba doszukujemy się "niewiadomoczego" i tyle :)

A właśnie brak dodatkowych info może wskazywac właśnie na OEMowe pochodzenie.

(no nic, gdyby to miało z 50 gramów mniej sam bym się skusił do drugiego bika)

Przy okazji ktoś może mi powiedziec jak to jest z tymi obręczami BOR? "od zawsze" kojarzę je jako FRM.

Napisano

Zirconów też nie ma w żadnych oficjalnych źródłach.

Gdyby były jakieś fajne opony "80% asfalt" na rynku to bym kupił te obręcze a tak to...

• Mod Team
Napisano
Przy okazji ktoś może mi powiedziec jak to jest z tymi obręczami BOR? "od zawsze" kojarzę je jako FRM.

BOR z FRM łączy osoba Boris'a Latsch'a (obecnie szefuje BOR), a FRM to jest chyba jego indywidualny przybytek z siedzibą w słonecznej Italii i filią w Niemczech. Zupełnie dwóch różnych producentów, ale robili też kółka w kooperacji.

• Mod Team
Napisano

Już są, ale jeszcze ich nie ma :D

A tak na serio to wyczytałem, że mają być ogólnie dostępne od lipca b.r.

Opony WTB:

- endurowe Vigilante 2,3

Vigilante.jpg

- bardziej lajtowe Beeline 2,1

BeeLine.jpg

i do tego dojdą obręcze o nazwie WTB KOM we wszystkich 3 rozmiarach (w cenie ok. $98 za 650b - 23mm internal)

KOM-Rim.jpg

• Mod Team
Napisano

w końcu.... wszak obok Pacentiego (lub raczej zaraz za nim) mieli jako nieliczni opony 650b (i pionierowali w 29). No i w końcu może będę miał oponę na tył do (genialnego) Nanoraptora na przedzie :)

te BeeLinea czy to te samo co wersja 29" "projektowana wraz z zespołem cannondala"? Bo tak jakoś przemknęło mi coś przez głowę

edit ps'a - tamte to nineliny :) w sumie mądry pomysł, 9 na 29, bee na 650b a 26? a kto robi opony pod 26 jeszcze? hehee

• Mod Team
Napisano

lubię bardzo WTB za ich DNA, lubię zapach ich gumy, to jak miękko okłada się na mokrych korzeniach

ale za cholerę nie mogę zrozumiec dlaczego ta opona w wersji 650b waży (AŻ! i niech mi tu Ivan zaraz nie mówi że ho ho Wagomir itd) 740 gramów!

no niestety ja mówię PAS

• Mod Team
Napisano

no niestety waży prawie tyle co drutowany Nanoraptor w rozmiarze 29"

PS. aż tak zadowolony jesteś z tej opony anarchy - czytałem nie najlepsze opinie o Nano29er?

• Mod Team
Napisano

ad ps: Nanoraptor?Zapewne jest wiele innych genialnych opon ale ta? - szybsza i bardziej przewidywalna od rocketa, na mokrych korzeniach lepsza od rara, ładniej kładzie się w zakręty od contich (MK doprowadzało mnie do szału), idzie po piachu i szutrze, a jak czasem w mocnym przechyle ucieknie to zaraz wraca na swój tor, na asfalcie dojazdowym cicha. I jeszcze jedna rzecz - pompuję 1-1,2 bara i mam amortyzację jak stary poczciwy MAG21:) Jak dla mnie, do moich potrzeb na 3 pory roku, na "góry" podszczecińskie i na przód - świetna. I nawet te 604 gramy jakoś mi nie wadzą.

Ach i przeżyje z 2 sztuki schwalbe :)

Z opiniami jest tak że ile osób tyle opinii. Mnie przekonały 3 rzeczy - u Darka Synkrosa ze Szczecina kupiłem od ręki (sklep za rogiem), w bB pisali o wyjątkowym komforcie (a tego szukałem do sztywnego bika), połowa Stanów w długodystansowych sztywniakach 29 jeździ na tych nanoraptorach

• Mod Team
Napisano

na błoto nie - zapycha się i ślizga, ale już na mokrej twardej - tak, mieszanka gumy jest bardzo miękka i przyczepna (a przy tym ciągle się wyciera), stąd jak pisałem wyżej - na mokrych korzeniach czuję się nie najgorzej (jak na taką oponę-nie można o tym zapominac!)

Zawsze gdybyś chciał-wyślij mi kaucję to Ci pożyczę na kilka dni :) Albo wpadnij wiosną na 2 dni w zachodniopomorskie, będzie Ivan, będzie jeszcze jeden kumpel - można by dwa dni pogonic, wieczorem przy isotonicu pogadac.

przepraszam moderatorów, przechodniów oraz osoby postronne za prywatę

• Mod Team
Napisano
Zawsze gdybyś chciał-wyślij mi kaucję to Ci pożyczę na kilka dni

Nie, no nie ma potrzeby, jak mówisz że taka niezła, to być może zakupię i sam sprawdzę. W moich okolicach raczej piasek, niż glina więc pewnie tak zapychać nie będzie.

Albo wpadnij wiosną na 2 dni w zachodniopomorskie, będzie Ivan, będzie jeszcze jeden kumpel - można by dwa dni pogonic, wieczorem przy isotonicu pogadac.

Dziękuję za zaproszenie - ciekawa propozycja, ale obawiam się kolego anarchy, że jak tak dalej pójdzie, to wiosny w tym roku nie będzie. Prędzej latem. :)

PS. Również przepraszam za OT.

Edit: tak na marginesie to jeszcze jedna obręcz od WTB, która się tu chyba wcześniej nie pojawiła:

Wilderness Trail Bikes - LaserDisc Trail 650B rim 32 hole Black

Napisano

i jak tam - natknal sie ktos moze przypadkiem na obrecze zdatne do uzycia pod szczeki? o grand bois i velocity sie wie; weinmanny, czy rigidy sa juz nie-do-dostania, ale moze ktorays disc only ma dosyc wysoka scianke boczna? podpowie kto?

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Na MTBR ludki sugerowali Sun Ringle CR18s oraz użycie ZTR-ów. Pono dją radę, szczególnie po wytarciu anody.

A moja sugestia? Daj se siana z fałkami... Waste of time :thumbsup:

Szacunek...

I.

Napisano

i jak tam - natknal sie ktos moze przypadkiem na obrecze zdatne do uzycia pod szczeki? o grand bois i velocity sie wie; weinmanny, czy rigidy sa juz nie-do-dostania, ale moze ktorays disc only ma dosyc wysoka scianke boczna? podpowie kto?

Zobacz Mavic Open Pro 650b, tylko że to jest chyba obręcz szosowa/trekingowa.

Napisano

Zobacz Mavic Open Pro 650b, tylko że to jest chyba obręcz szosowa/trekingowa.

dzieki, ale 650 ktore jest dostepne to jest rozmiar tt/triathlon 571mm niestety ;(

przygladalem sie swoim eq27 i daja one nadzieje na jakies tam zdejmowanie anody i polerowanie, wiec bede myslal... 

• Mod Team
Napisano

twojastara, dnia 07 Kwie 2013 - 23:15, napisał: i jak tam - natknal sie ktos moze przypadkiem na obrecze zdatne do uzycia pod szczeki? o grand bois i velocity sie wie; weinmanny, czy rigidy sa juz nie-do-dostania, ale moze ktorays disc only ma dosyc wysoka scianke boczna? podpowie kto?

przygladalem sie swoim eq27 i daja one nadzieje na jakies tam zdejmowanie anody i polerowanie, wiec bede myslal... 

No ja Ci powiem NaszaStarutka, że też o nich myślałem pod V przez sekundę (dla Żony) ale wg mnie te boczki są tak niskie i tak bardzo cienkie, że to kompletnie się nie sprawdzi. 
Tak w ogóle to SUN na miejsce tych EQ wprowadził jakąś nową serię, cięższe to, droższe...ech... i z 650 tylko jeden rozmiar a i tak na papierze.
Dla przypomnienia wszem EQ27 650b - 470gramów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...