Skocz do zawartości

[Koła i Opony 650b] dostępność części, marek i modeli

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

o widzisz!

A możesz dokładniej napisać co znaczy pod 650b? bo jak na razie ja do2 kółek potrzebowałem 3 rozmiarów :) a skończyłem na dwóch i dociąganiu.

Napisano

z racji ograniczonego budżetu brałem rozmiary od 270 do 276. Dla większości kół 650b powinny pasować, niestety na większą ilość długości już $ nie starczyło ;)

• Mod Team
Napisano

Oj to ja czuję, że zaraz będziesz opływał w złocie :)

bo 650 to najcieplejsze słowo tej jesieni :)

Ja będę potrzebował ale na wiosnę do drugiego roweru (dla Żony) , w tej chwili jestem zachwycony tym co mam :)

Napisano

Bo gdzie je teraz wsadzisz? do 29?

Chytry plan jest właśnie taki.

ale jak nie ma ramy, opon

Opony się znajdą i to szybciej niż później :) Po prostu na razie same Schwalbe i Pacenti, a docelowo chcę coś innego - i na nie poczekam, w tzw. międzyczasie ujeżdżając coś innego.

• Mod Team
Napisano

Ano ja docelowo też czekam na nano-raptory :) ale rara jak na razie śmigają lekko szybko i "pod Szczecin" ciężko im coś zarzucić, nawet waga jest przyzwoita.

Wsadzanie 650b pod ramę 29 jest lepszym pomysłem niż niektórzy oponenci tu twierdzą.

Tak w ogóle jesteś żywym dowodem (!), że 650b nie tylko poprzez powiększanie koła ale także poprzez redukcję -co wielu też jakoś "nie mieści się w głowie"

No poczekam z ciekawością na Twoje pierwsze wrażenia :)

A szprychy od Dawida? Skusisz się?

Napisano

Szprychy - pewnie tak. Koła byłyby kompletne, na komponentach jakie chciałem: lekkie obręcze, piasty DT370, cieniowane szprychy.

Przez chwilę myślałem czy szarpnąć się na DT350, ale stwierdziłem, że stalowy bębenek się przyda (będę trochę mieszał koronkami w kasecie, zanim znajdę "swoje" zestawienie), większe łożyska to też zaleta. 100 gramów jakoś przeboleję :)

Tak na szybko - po lewej DT240/350, po prawej DT340/370/Onyx:

kulki.jpg

Napisano

Dzisiaj złożyłem zestaw Novatec 711/712sb/ pillar PSR TB2016 /Crest 650b

O dziwo waga wyszła 1450gram, żałuje że nie zważyłem piast przed składaniem, bo były srebrne i może są nieco lżejsze od kolorowych. Waga mnie zaskoczyła i ważyłem 2 razy. Niedużym kosztem można mieć naprawdę lekkie koła do 650b ;)

Może Cannondale wypuści jakiegoś 650b scalpela ;) 29er jakoś mi nie podchodzi, a na 650b bym się skusił ;)

• Mod Team
Napisano

no tak, nawet bardzo lekko! wow!

ale..... (wybacz) poddam w wątpliwość MOC tych kółek, przynajmniej pod solidne 76-kilowe doopsko (wiem - to nie pod moje a Twoje),

za to dla mojej żony było by jak znalazł! :)

1450 gramów - k... naprawdę robi wrażenie! "zazdraszczam"

Napisano

bez przesady, takie kółka spokojnie 2 sezony pod zawodnikiem 75kg wytrzymają o ile nie ma tendencji do dobijania obręczy o kamienie i korzenie.

Ja tam jeżdzę na lżejszym zestawie :P

Jak będę robił dla siebie 650b to zrobię coś w okolicach 1200gram ;P

• Mod Team
Napisano

pewnie i tak!

chyba za dużo ludzi głosi jakieś plotki na temat jakości tych piast, i wytrzymałości obręczy

ot ja głupi jestem i przezorny

A te koła to dla kogoś innego w Polskę? Zdradzisz co za projekt czy to ..."tajemnica zawodowa" :)

Napisano

Ja bym dla siebie takich kół nie złożył (~78kg) - Cresta jednego zepsułem (26"), dwie alu ośki też już mam na sumieniu :) Jakoś ekstremalnie nie jeżdżę, rzekłbym raczej, że w miarę 'spokojnie'.

Jest lekko - nie ważyłeś komponentów z osobna? Może jakieś lekkie Cresty Ci się trafiły?

• Mod Team
Napisano

A może to te ciekawe lekkie szprychy? Albo jakieś alu nyple..... 8mm :)

a co do trwałości - podpisuję się pod tym co pisze rzymo przy czym przezornym będąc za dużo się nasłuchałem, za dużo naczytałem żeby za swoje ryzykować i żadnego osobiście ZTeRa nie rozwaliłem

Ale że to temat o kołach 650b - bardzo lekkie kółka!

Kto następny?

• Mod Team
Napisano

Dawid

jakoś mi to nie dawało spokoju. Bo niby mam cięższe obręcze, i Sapimy 2/18 ale 240dt i prawie pół kilo róznicy? Gdzie ja popełniłem błąd? :)

no i wyciągnąłem kalkulator:

Novatec: piasty 268 i 158

Crest obręcze 365 x 2

to daje 1156 gramów

Zostaje Ci 294gramy na komplet 64 szprych (!) i nypli

to w taki razie Twoje 272-276 mm szprychy o przekroju 2/1,6 są lżejsze od rev 264mm 2/1,5? a gdzie nyple?

Nie to żebym podważał -broń Boże - ale kilkunastu, dziesięciu gramów brakuje :) zatem albo obręcze bardzo lekkie Ci się trafiły, albo szprychy są fenomenalnie lekki (może puste w środku? hehe) albo baterie w wadze słabe. Szkoda że nie poważyłeś odrębnie tego wszystkiego.

ps: różnica w wadze między anodowaną na czarną dt240 a wypolerowaną tą sama dt240 wyniosła mniej niż moja waga była w stanie uchwycić :) Więc kolor piast praktycznie nie ma tu znaczenia.

Napisano

Szprychy powinny ważyć 160-165g na koło (według info ze strony producenta), nyple to 10g.

Masa całkowita też mi nie daje spokoju, ale zrzuciłem to na lekkie Cresty.

Moje wyjdą ~1750 i mimo wszystko jestem zadowolony ;)

Napisano

Też byłem nieco zdziwiony, żałuje że nie ważyłem części przed złożeniem, ale teraz juz mi się ich nie chce rozkręcać. Może akurat trafiły się jakieś wyjątkowo lekkie cresty w połączeniu z lekkimi piastami ;) Choć zazwyczaj kumulacja idzie w drugą stronę ;P

Napisano

wlasnie - w klasie opon szutrowych mozna juz wybierac (slownie D W A modele, szok)... a cos bardziej terenowego - bida; ino nevegal 2,35"

druga sprawa - co to polakierowales xt-ka m765 na czerwono?

Napisano

Wybór w pełni świadomy, nawet nie szukałem wyższych modeli DT...

CL - bo tak :) a poważniej, bo lubię shimanowskie tarcze. Z wychudzonymi zawsze miałem coś nie tak (a to słabsze hamowanie, a to piski, jęki, a to krzywienie się, a to wibracje/drgania), z tarczami XT/XTR same pozytywne doświadczenia.

Napisano

No jak ładnie - właśnie zajrzałem na stronę Schwalbe, w zestawieniu modeli pojawił się Ralph 2.25" w wersji Performance.

Jak tylko nie przesadzą z ceną, to pewnie kupię, bo na wersję Evo po prostu szkoda mi orzełków/ojro/funtów :)

(ew. Evo przód, Performance tył)

ralphgd.jpg

• Mod Team
Napisano

Serwus

A wiesz, też wczoraj przeglądałem tą stronkę :) i jak zobaczyłem wagi RapidówR. za głowę się chwyciłem. Skup się na tych performancach bo zakładanie czegoś cięższego do tak lekkich obręczy było by bluźnierstwem hehe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...