Skocz do zawartości

[Koła i Opony 650b] dostępność części, marek i modeli

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No , E512 zamówione . Tylna 350 czeka na półce , HD 2,35 SS w piwnicy. Jeszcze tylko przód przyjdzie , pomyślę nad szprychami i składamy . Właśnie , Sapimy Race czy zaryzykować D Lighty ? Waga jakieś 85 kg , endurak 160 skoku ?

D lighty darował bym sobie, ważę mniej od Ciebie i u mnie nie zdały egzaminu. Mam takie same obręcze i te same piasty. Od siebie polecam dt competition.

Napisano

Cześć, tak z ciekawości, czy koła o wadze przód 878gram i tył 1090gram to koła o przyzwoitej wadze czy przeciętnej? Oczywiście ważone bez tarcz, zacisków, kasety, opon itp.. specyfikacja to: obręcze Sun Ringlé Inferno 23, piasty Shimano SLX Centerlock i szprychy, niestety nie wiem jakie.

Napisano

Żona mnie trochę męczy o nowe koła, żebym zrobił jakąś wycenę. Na wagę myślę, że niedużą, bo poniżej 70kg. Koła nie będą jeździć po skałach, mają przyjmować tylko korzenie i skarpy ziemi.

Na początek próbuję ustalić, co z obręczy jest sensowne. Potraficie coś powiedzieć na temat Remerx XC0 RIO oraz Accent Rockrider? Remerx waży około 400g za 110 zł, Accent 425g za 70zł. Warto o nich myśleć? 

Co ze szprych możecie polecić? Jestem w tym temacie akurat zupełnie zielony.

Piastę to już sobie jakąś wybiorę, łatwiej coś wyczytać w internecie. 

Alternatywa gotowych kół to w tej chwili najlepiej wyszły by mi ALEXRIMS EVO SUPER COMP - 1420g, cena 1250 zł. 

EDIT: Przekopałem się przez temat i znalazłem, że są już te Accenty na forum pod 65 kg wagi. Czyli super, można na nich cos zaplanowac.

Napisano

No już piszę :)

A przy okazji wypatrzyłem jeszcze inne obręcze - Accent EXE 350g za 230zł, szerokość wew 18mm (pod RocketRony 2,25). I to jest chyba optimum.

Napisano

18 mm to trochę mało, jak już chcesz Accenta to lepiej wersję która ma 20mm wewnątrz.

A tak wogóle jeśli koła nie będą jakoś mocno katowane to DT Swiss X392 jest tutaj chyba bezkonkurencyjne, 20 mm wewnątrz, waga 415g i cena ok. 110 zł/szt. ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

@up - właśnie macam tę obręcz. Ładna, sprawia dobre wrażenie, wewnętrznie ciut powyżej 20mm.

Moja akurat w wersji 28H, 27.5", 408g.

(do kompletu piasta Chosen z wysokimi kołnierzami, szprychy Sapim Race i całe koło 740g).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Całe koło? tzn z zaciskiem dętką i oponą?? o kasecie nie wspomnę ;) Bo to wg mnie jest całe koło, przecież na tym jeździsz ;)
Ja dzis odbieram komplet na piastach hope evo 2 obręczach spanky , drutach sapima i oponach spotted cat vredensteina ale pojeżdżę na nich dopiero w weekend więc jeśli kogoś interesuje ile waży i jak się sprawuje taki zestaw w XC leśno pagórkowato przełajowym to musi poczekać na relację do następnego tygodnia :)

Napisano

Koło, czyli piasta+szprychy+obręcz+nyple. Nie podam przecież wagi z oponą, bo jeden montuje kondomy 350-gramowe, a inny 800g chińskiej twardej i ciężkiej mieszanki ;)

Podobnie z dętką - jeden ujeżdża 100g egzemplarze, a drugi wsadzi tanią gumę 220g.

Napisano

a które to dętki ważące 100g?  no chyba ze nie załapałem ironii :) Przód czy tył wyszedł te 740?

Ale pomyśl chwilę, jak sobie wyobrażasz tylne koło 740g z obręczą ponad 400g i szprychami ~180g?

+10g nyple i zostaje 150g na tylną piastę - całkowicie nierealne ;)

Napisano

Jak by ktoś byś zainteresowany to mam szprychy Straight Pull do kół 27.5, niedługo będę wrzucał na allegro komplety na nich zbudowane :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Napisz do daveo

No już piszę

No i tak się porobiło, że napisałem, dogadałem się, zamówiłem i już Żona śmiga na DT XR331 i piastach Novateca. Cena super, waga kompletu bez zacisków 679g+866g = 1545g (bębenek stal), koła złożone pięknie. Mogę tylko polecić.

W ten sposób na kołach zszedłem 600g, na oponach kolejne 600g, na amorze (XCM->Aeris) też... 600g :). No i już jest czym jeździć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...