Skocz do zawartości

[Koła i Opony 650b] dostępność części, marek i modeli

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Widać odrazu, że My konkretne ludzie są i bedziemy komentować, dopiero jak rowery na Sea Otter zobaczymy, a nie jakieś tam 4 opony na krzyż. ;)

• Mod Team
Napisano

Woop-woop!!!

Jest przyczynek do poskładania choćby jednego koła 650B :D

1393284640311-o034ld63zr25-800-75.jpg

Stara miłość nie rdzewieje - no bo to przecie guma - czyli Fajer XC Pro 27.5x2.3...

Ale mi sie nostalgicznie zrobiło...

Szacunek...

I.

Napisano

Witam wszystkich,

jest to moj pierwszy post w tej zacnej grupie :)

W chwili obecnej stalem sie posiadaczem KTM 1964 :) Pare gratow powywalalem aby byl to sprzet conajmnej na mieszance XT/SLX.

I tu dochodzimy do mojego dylematu, a mianowicie kol.

Zastanawiam sie jakie obrecze zakupic aby:
1) Wytrzymaly pod moimi 83kg
2) Aby nie wazyly wiecej niz 400g

Set kol ma byc zlozony z nastepujacych czesci:
Piasty: Novetec 711/712 lub DT 350
Szprychy: DT revolution lub DT Aerolite
Obrecze: ?

Licze na wasza pomoc i argumenty.

Sam osobiscie rozpatruje Cresty, DT XR 331 badz FRM BOR.

Napisano

OldXCrider - Ja kupiłem ten sam rower i właśnie kończę swój projekt, może w przyszłym tygodniu wrzucę na stronę efekt moich zmagań.

Ja zdecydowałem się na komplet kół Jagu:)

Ja chciałem koła też na tych piastach novatec w połączeniu z Crest'ami, ale niestety dużo osób odradziło mi piasty Novateca.

Napisano

Przy twojej wadze Crest czy Bor XMD 366 spokojnie dadzą radę, revo nie polecam, chyba że masz super magika od kół. Ja bym poszukał Mac 424 na twoim miejscu. No i piasty raczej 350, a przynajmniej tylną ze względu na sprzęgło.

Napisano

Zastanawiam sie jakie obrecze zakupic aby:

1) Wytrzymaly pod moimi 83kg

2) Aby nie wazyly wiecej niz 400g

(...)

Ważę ciut mniej niż Ty (78-79kg), u mnie sprawdza się zestaw:

p - DT370/CL, BOR XMD366, szprychy Pillar PSR + alu nyple hex

t - DT340/CL, BOR XMD388, szprychy Pillar PSR + alu nyple hex

Z tyłu XMD w wersji 388 dlatego, że ją kupowałem wcześniej, jak 366 jeszcze nie było. Sprzedawać trochę szkoda, ale może to i lepiej, bo 388 ma dopuszczalne wyższe ciśnienie (co nie dziwi jak się porówna ranty) i powinna być nieco mocniejsza. DT 340'tka trochę ciąży, ale była tania ;)

Razem niecałe 1.6kg (1565g), nie mam zastrzeżeń.

Co do szprych to na pewno Revo bym odrzucił, mniej cieniowane lub aero właśnie w stylu Mac424 powinny się sprawdzić.

Piasty - tył warto DT ze względu na sprzęgło, przód może być Novatec. Zwłaszcza że przednia 350'tka (z mocowaniem IS) to prawie 200g żywej wagi ;) Chyba że nie zwracasz na to uwagi, to śmiało możesz brać.

Napisano

OldXCrider - Ja kupiłem ten sam rower i właśnie kończę swój projekt, może w przyszłym tygodniu wrzucę na stronę efekt moich zmagań.

Ja zdecydowałem się na komplet kół Jagu:)

Ja chciałem koła też na tych piastach novatec w połączeniu z Crest'ami, ale niestety dużo osób odradziło mi piasty Novateca.

Jaki upgrade zafundowales swojemu KTMowi?

Ja wymienilem na:

Kaseta XT

Lancuch XT

Korba SLX

Manetki XT

Hamulce SLX - z radiatorami (zobaaczymy w gorach czy to cos daje)

Co ciekawe kupujac swojego KTM-a na 5 kupionych w styczniu  w Lublinie w 4 odrazu wymieniono osprzet :) Zakladam ze 2 takich samych nie spotka sie :P

Podeslij prosze link do kol ktore posiadasz, bo nie znam, badz nie kojarze :)

Ja swojego KTMa jutro uruchamiam jeszcze bez zmienionych  kol i cisne do Kampinosu zobaczyc jak w ogole jezdzi sie na 650B :)

1) Co do kol widze ze ogolnie polecacie CRESTY i FRMy. Zastanawiam sie jeszcze czy nie ma to znaczacego wplywu ze nie sa oczkowane Cresty. 

2) Zdecydowanie bardziej jestem nastawiony na set piast 350 tyl i 711 na przod (tak waga ma znaczenie dla mnie). Moja Panna przejezdzila na Novatecach caly zeszly sezon (set XR400 + DT Revolution + Novatec) i na razie trzyma sie wszystko kupy, tylko ze wazy jak mokra kura 50 kg :)

Znajomy mechanik odradzal mi wlasnie na tyl novateca bo juz mial kilka reklamacji zwiazanych z pogietymi/popekanymi oskami.

3) Dlaczego odradzacie DT Revolution? Z powodu naciagu, pekania, czy jeszcze innego powodu?

Napisano

Koła jakie będę miał możesz znaleźć na stronie jagu-wheels.com.

Ja w swoim rowerze wymieniłem, sztyce, kierownice, mostek i koła. Napęd cały zostawiłem, ponieważ dosyć rozsądnie pracuje, a zbyt dużo wagowo nie zyskam wymieniając na np. Xt'ka (max 0.5kg) przy dosyć sporym nakładzie finansowym. Najważniejsze było wymienić wszystkie ciężkie rurki i koła. Waga roweru po tych zmianach powinna oscylować w granicach 10.5-10,8kg.

Napisano

3) Dlaczego odradzacie DT Revolution? Z powodu naciagu, pekania, czy jeszcze innego powodu?

Upierdliwe w zaplataniu (pierwszy lepszy zaplatacz nie zrobi tego dobrze), upierdliwe w użytkowaniu.

Moje zdanie jest takie - cienkie druciki nie są dla osób 80+ kg hamujących tarczami. Oczywiście jak chcesz to możesz spróbować.

Jak chcesz lekko to złóż na Makach 424.

Napisano

Nikt się nie wypowie? Jutro zamawiam oponki conti xk race sport z bikestacji bo są w dobrej cenie, najwyżej jak się nie zmieszczą to będę miał dobre oponki na sprzedaż.

• Mod Team
Napisano

jak pewnie zauważyłeś - przeróbek pod istniejące 26 jest tutaj mało, a już tak by z każdą oponą?hmmm. Ja bym szukał na mtbrze lub zwykłym necie a być może znajdziesz takie kwiatki:

1358832082349-216ho6cgw827-500-70.jpg 

hehe

Napisano

Po spuszczeniu powietrza w moim foxie faktycznie korona jest niżej od podkowy, ale to raczej mało prawdopodobne żeby podczas jazdy uszło całe powietrze i korona opadła na oponę. Dla bezpieczeństwa można było by wstawić jakiś mały elastomer by nie doszło do kolizji?

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano
Opłacało się zaryzykować oponka mieści się w foxie

No nie jest źle, tylko co bedzie jak Ci przyjdzie oponę z wyższym klockiem założyć na porządne błoto?

Lepiej byś się w odpowiednim wątku tą ramą od Wąsatego Tomka pochwalił. :)

Napisano

@@adamos, zdjęcia lirycznego nie oddają w pełni dostępnej przestrzeni ;) Dzisiaj też testowałem ze swoim Fox'em i spokojnie można palce wsadzić między koronę/podkowę a oponę :D

Też mam X-kingi 2.2 :)

... a w Velvecie 2x więcej miejsca :thumbsup:

Napisano

No to chyba niepotrzebnie spanikowałem bo zamówiłem Schwalbe RaRa 2.1 i RoRo 2.1 zamiast ulubionych XK 2.2. Jaka jest rzeczywista średnica zewnętrzna koła z oponą XK 2.2?

Napisano

Hehe, tak to jest jak się pisze w środku nocy ;) Pomylilem srednice z obwodem:o Niestety dzisiaj nie mogę się poprawić, jutro wieczorem będę w domu to zmierze :)

Sent form my BlackBerry Z10 using Android's Tapatalk:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...