Skocz do zawartości

[Koła i Opony 650b] dostępność części, marek i modeli

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na razie jestem trochę zajęty. Późnym wieczorem (tzn. przed północą ;)) wyedytuję ten post - dopisując wymiary.

Edyta - uwinąłem się szybciej niż myślałem, mogę się już zająć przyjemniejszymi rzeczami.

Pierwsze zaskoczenie - opona całkiem ładnie się ułożyła na obręczy, wskoczyła już przy niecałych 3atm. Nawet jest prosta ;)

Obręcz to FRM XMD, tylko 19mm wewnętrznie. Opona świeżo po napompowaniu ma 55mm szerokości, górny klocek bieżnika kończy się 56mm ponad obręczą.

(dokładniej to 54.8 i 55.7)

Napisano

Opona świeżo po napompowaniu ma 55mm szerokości, górny klocek bieżnika kończy się 56mm ponad obręczą. (dokładniej to 54.8 i 55.7)

A wg Contiego jaka to szerokość gumy? 2.2?

Napisano

Dzięki. Przerabiam Canona Taurine 26" na 650b. Lubię Conti, zwłaszcza XK, ale z tego wynika że będę musiał się ograniczyć do mniejszych Schwalbe RaRa i RoRo 2,1 

Napisano

Właśnie dojechała świeża dostawa gumek 650b! :)
Już zważone i zmierzone (wymiary na feldze 20mm przy 2.0 bar).

Schwalbe Racing Ralph Evo 27.5x2.25
- szerokość zewnętrzna: 53,2 mm
- szerokość balonu: 53,2 mm
- wysokość (od brzegu felgi): 49,0 mm
12276490935_866ea5240c_z.jpg

Schwalbe Rocket Ron Evo 27.5 x 2.25
- szerokość zewnętrzna: 53,5 mm
- szerokość balonu: 54,4 mm
- wysokość (od brzegu felgi): 53.5 mm
12277043406_380418f7ed_z.jpg

Schwalbe Nobby Nic Evo 27.5x2.25
- szerokość zewnętrzna: 54,0 mm
- szerokość balonu: 51,8 mm
- wysokość (od brzegu felgi): 46,0 mm
12276490845_42565d0162_z.jpg

Dętka Foss 27.5 x 1.9-2.25

12276490865_555da84c9a_z.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

hHaSVdo.jpg

Q2HfNrl.jpg

Oby nie za lekko, ale w przednim kole to chyba moje niecałe 80kg nie będzie problemem.

Realnie 20.8 - 20.9mm wewnątrz. Obręcz nawiercana niesymetrycznie, tak jak inne modele BOR XMD.

Producent podaje że zestaw rower+rowerzysta o masie 100kg wytrzyma, a przynajmniej powinna ;) Maksymalne ciśnienie 3.5atm (tak głosi napis na obręczy),

za to na stronie wisi wartość 4atm i dokładniejsza rozpiska:

1.10-1.45 (28-37 mm) : 2,4bar - 5,5bar (35psi - 80psi)

1.50-1.70 (38-44 mm) : 2,3bar - 4,5bar (33psi - 65psi)

1.75-1.90 (45-49 mm) : 2,2bar - 4,0bar (32psi - 58psi)

2.00-2.15 (50-54 mm) : 2,0bar - 3,5bar (29psi - 50psi)

2.20-2.35 (55-60 mm) : 1,8bar - 3,2bar (26psi - 45psi)

(lekko OT: jakby ktoś chciał 2x FRM 388 / 27.5", to: http://www.forumrowerowe.org/topic/152923-obrecze-frm-388-650b-275-dwie-sztuki/ )

• Mod Team
Napisano

Dobra robota rzymo :thumbsup: , +1.

PS. 1 A tak przy okazji zapytam, jeśli można: jakiś nowy projekt?
PS. 2 Co się stało z Krówką vel. Dalmatyńczykiem? :D

Napisano

Projekt to rower można by rzec przejściowy - dopóki nie poskładam stalówki 650b (najchętniej z nierdzewki - tu przeszkodą jest na razie słaba dostępność no i oczywiście cena), co może jeszcze potrwać... :)

Obecny sprzęt to rewitalizacja roweru Fuji MT Carbon - powstanie sztywny węgielek. Z roweru zostały:

* mostek, kierownica (akurat 600mm - ulubiona długość), zacisk sztycy,

* przednia piasta - zapewne DT Onyx/370,

* no i rama (już odświeżona, było sporo zadrapań/przetarć lakieru) - stary model, jeszcze ma miejsce na pivoty, za to haki alu, alu gniazda pod stery, gwintowana mufa - czyli to się nie zepsuje/nie wyrobi.

Tył niestety 26" , przód 27.5" (opony Race King 2.2", zarówno przód i tył).

Dziwię się sobie, ale nie zwracałem wielkiej uwagi na masę całości - napęd 8rz, niepowycinane tarcze hamulcowe, nielekkie pancerze - wyjdzie trochę poniżej 9kg i wystarczy.

Zdjęcie poglądowe:

WNBDjHN.jpg

---

Krówka jeździła, się sprzedała i nie wiem co z nią dalej...

• Mod Team
Napisano

69erowiec nam powstaje? no proszę
jeden stalowy już jeździł po Ppkrz.
Niezłe jest to, że się "nie starałeś". Ot trochę carbonu, sztywny węglowy wideł, borowe koła i wyszło poniżej 9kilo.. tak przypadkiem hehe dobre dobre  :thumbsup:

Napisano

Ogólnie to bardzo tanio kupiłem rower w średnim stanie technicznym i wizualnym. Część komponentów sprzedałem, reszta została.

Chciałem dwa koła 27.5", ale dałem ciała i odpowiednio mocno nie przycisnąłem sprzedającego do kompetentnych pomiarów. W tej ramie koło 27.5" się zmieści, ale z obniżonym ciśnieniem w oponie i na wcisk. Ramę też źle podliczyłem, szacowałem że inne części będą cięższe, a tu rama kloc (1.45kg). Chociaż kto wie, może to i dobrze, ale to muszę pojeździć i ocenić.

Naprawdę jakoś specjalnie się nie starałem ze schodzeniem z masy. 9kg to według mnie normalny wynik dla tego typu roweru, bo np. chińczykowa rama, wideł cały z włókna, lekkie hample + parę pierdółek i robi się 8kg. Taki rower już bym nazwał lekkim.

W ramach odchudzania rozważałem jedynie widelec On-One'a, ale to brzydal jest (no i wygląda jakby był odwrotnie założony, o czym już pisałem w którymś wątku).

Jedynie ze szprychami mam dylemat - czy nie dać grubszych lub aero (obecnie 2.2-1.6-2.0mm).

A tak to powoli do przodu - będę czyhał na różne okazje...

Napisano

@rzymo

Fajny funbike ci wyjdzie jak zostawisz 26 z tyłu i 27,5 z przodu. Powinno to zapewnić ten sam fun level co 26 z prowadzeniem większego koła z przodu. Miałem przyjemność ostatnio na takim czymś sobie pojeździć.

Nie rezygnuj z projektu, bo już widać potencjał. Jakbym już miał sie na siłę doczepić do czegoś, to kolorystycznie tak jakoś smutno. Napęd docelowo będzie 1x8?

Napisano

Kolorystycznie będzie bardzo smutno :) Czarny, czarny i jeszcze raz czarny (+ odrobinę srebrnego / białego), bez naklejek czy innych kolorowych elementów.

Napęd na pewno 2x coś. Na dłuższych kawałkach po utwardzonych nawierzchniach lubię trzymać dłonie bliżej środka kierownicy - opieram je o obudowy gripshiftów (w razie czego jeden palec w zupełności wystarczy do skutecznego hamowania). A jak już lewa manetka też będzie, to żal nie skorzystać. Najpewniej 36/22 + 11-28T.

Chcę w końcu wykorzystać manetki, odłożone kiedyś do kartonu z "przydasiami" - SRAM 3x8, oznaczone jeszcze jako 9.0 a nie X-9 (microindex jest, sprężyna jest). Oczywiście całe czarne :D

Cholera ten węglowy On One jednak kusi, wysokość idealna, mocowanie hamulca też pasuje. Kto wie, może... :)

---

Ja naprawdę się nie staram, jakoś samo tak w miarę lekko wychodzi ;)

vMkZbMA.jpg

Napisano

U mnie idea różnokołowca również nabiera blasku i rumienców...poniżej różnice w obręczach DT 465d - 650b i 29er, oraz porównanie z kapciami Geax AKA

IMAG0580.jpg IMAG0581.jpg

Różnica gum 29" i 27.5"(Geax AKA 2.2") oraz 27.5" i 26"(Geax Saguaro 2.2"):

IMAG0582.jpg IMAG0585.jpg

...zbyt dobrze ostatnie zdjęcie mi nie wyszło - wygląda jakby koła nie były równo ustawione, ale różnica wynosi ~18mm. Średnica opony to ~704mm.

Mam nadzieję w przyszłym tygodniu zaprezentować jeżdżącą całość  ;)

POZDRo-:ver

Napisano

Panie Szanowny Prezesie, no ileż można się odgrażać i nic w danym kierunku nie czynić? Ano tak sobie wykoncypowałem iż zamiast czerwonego kabrioleta zafunduję sobie 79era i obadam o ile to-to bardziej łobuzersko-zawadiackie będzie niźli pełnowielkokiszkowiec. Na dzieńdobry zamierzam... albo nie, niespodziewajka niebawem :) Muszę się zmierzyć z budową kółek najsamprzód ;)

POZDRo-:ver

• Mod Team
Napisano

ha!
trzeba być urodzonym marketingowcem żeby tak poprowadzić kampanię :) roweru każdy by się spodziewał, spojrzelibyśmy, ocenili "że ciut późno", ale nie - oni podsyłają kęski co by tylko ciekawość wzrosła. Cwaniaki!
A na stronie speca "cisza" i tylko jak ktoś poszuka : butcher w wersji 650, purgator 24,7x2,3 czyli mocne enduro. No ciekawie, ciekawie się robi.....

Napisano

mam pytanie czy próbował ktoś wsadzić koło 650b do zwykłego (26') Foxa Floata 32RL ?

według moich pomiarów powinno wejść z oponą nie większa niż 2,35 ale chciałbym się upewnić.

• Mod Team
Napisano

@lukasz wystarczy pogrzebać w temacie, poszperać na necie - jest sporo informacji na temat adaptacji i Foxa ("tak") i RSów (raczej "nie").

• Mod Team
Napisano

Więcej info na pinkbajku

zastanawiające, że u nas temat zamknęliśmy w 3 wpisach i jakoś nikt nie kontynuuje wiadomości... a na Pinku 106 komentarzy. Chyba coś w tym jest, że Polacy to takie "mruki" :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...