Skocz do zawartości

[Koła i Opony 650b] dostępność części, marek i modeli

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Ewentualnie jak kupować wysyłkowo z Niemiec albo UK, żeby koszty wysyłki nie zabiły?

Wiele zachodnich sklepów on-line oferuje darmową wysyłkę powyżej jakiejś kwoty, np. 50EUR. W niektórych, można trafić na promocję na darmową wysyłkę, albo darmową wysyłkę na wybrane produkty, lub jeszcze jakieś inne promocje. Trzeba poszukać i polowac na okazję. Zajrzyj np. tutaj, lub tutaj.

A ja mam takie małe pytanie: czy ma ktoś może rozpisane obwody kół 650b z oponkami?
Wymyśliłem sobie że po obwodzie koła mogę obliczyć promień, a że mam między oponą a ramą bądź widelcem jakieś grube 2cm, to może i średnia kicha by się zmieściła...

• Mod Team

@kubim, nie od dziś wiadomo, że OKOŁO 700mm. I to około" jest jak najbardziej na miejscu, jedne będą niższe a inne wyższe. Ale (z autopsji) wiem, że średnica to jedno, może się okazać, że na środku wejdzie na styk (co też nie jest dobre) ale po bokach bieżnik będzie Ci ramę drapał. Do tego policz jak masz wysoko suport, coś ponad 310 będzie już absurdem...

Ja tam nie znam twojej techniki jazdy anarchy, ale specjalnie dla Ciebie jeszcze przed zadaniem pytania zmierzyłem wysokość suportu - obecnie jest ~285mm. Dużo? Nie wiem ;)
W każdym razie mam w planach zmienić kółka na coś innego (szerszego), a przy okazji jeżeli zmieści się coś większego - to czemu nie.
Oczywiście to póki co tylko teoretyczne spekulacje, mam nadzieję na wiosnę dorwać kółka ze średniej kichy, i jeżeli spasują to może i potestować.
A jak wszystko będzie gites to sobie takie złożyć na szerszej obręczy (ale średnim kapciu, co by była dobrze naciągnięta i niższa), i kiedyś może przełożyć do stalowego HT bądź fulla, jeżeli się takowych dorobię...
Dlatego pytam się o takie suche dane, co by psychicznie się już nastawić na kiedyśtam zmiany ;)

• Mod Team

285 to bardzo miły wynik :) (no widzisz Ivan!), jeżeli jeszcze na sucho mierzony i nie na feriousach to jest nadzieja. Po wciśnięciu 650b ale bez szaleństw typu Conti 2,4" powinieneś wspiąć się na jakieś 305mm. Naprawdę, nie jest źle (w końcu to współczesne standardy). Kombinowanie jest jak najbardziej ok byle z głową ;)

No właśnie myślałem nad jakimś 2.2 - 2.25 na obręczy ~22-23 mm szer. wewn., ale to dopiero będę szukał po wstępnej przymiarce do ramy i widelca.
Ostatecznie jeżeli coś nie spasuje, pójdę w małą kichę na obręczy też takiej szerokości z gumą 2.3-2.4 ;)

A jak z dostępnością dętek Foss 650b? Ktoś słyszał kiedy będą?

Jeśli to Twoje pierwsze Fossy, to radzę brać ze sobą zapasowe dętki.

Używałem ich przez 3-4 miesiące. W obu zrobiły się dziury wokół podstawy wentyla. Nie do naprawienia.

Jeśli już miałeś F., to wiesz, że trzeba mieć back up.

Jeżdżę na FOSS'ach od 3 lat. Pierwsze modele faktycznie były podatne na uszkodzenia na szwie i w okolicy wentyla, stopniowo FOSS się poprawiał i coraz rzadziej zdarzały mi się takie awarie. Na 2013 rok FOSS wprowadził dużo grubsze ścianki dętek i zrobiło się... inaczej. Stare dętki były dość cienkie i przezroczyste, nowe są dużo bardziej "mięsiste". Dobrze, bo powyższe problemy z uszkodzeniami zupełnie zniknęły, zdecydowanie lepiej trzymane było ciśnienie, ale za to waga skoczyła z przyzwoitych ~130g do 180-190g (!!!) (rozmiar 26x1.9-2.25), no i przestało mi się udawać naprawiać przebicia poprzez zgrzewanie.

Podsumowując, dotychczas z tych dętek byłem bardzo zadowolony, bo uratowały mi nie raz tyłek na trasie. Większość uszkodzeń objawiała się już w domu, bo powietrze schodziło bardzo powoli, póki dętka pracowała, to trzymała ciśnienie pomimo przebicia, malego rozcięcia czy rozszczelnienia przy wentylu albo na szwie. Niestety waga nowych grubszych dętek mnie zniechęca.

Ciekaw jestem czy na 2014 FOSS coś z tym zrobi, zwłaszcza dla większych rozmiarów 27.5 i 29", bo te w tej grubej wersji ważą pewnie ponad 200g. Dlatego pytałem o dętki w sklepie, żeby obejrzeć. Niestety, wujek Google namierza je w rozmiarze 650b tylko w zagranicznych sklepach...

Zależy co się preferuje. Nie cierpię przymusowych przystanków na trasie na łatanie lub wymianę gumy, zwłaszcza w upał wśród stada komarów albo w zimie na mrozie, których, wiadomo, przy zwykłych dętkach trzeba się spodziewać. A że lubię zmieniać sobie gumy w zależności od warunków i terenu, to z założenia w mleczko się nie bawię. Stąd zawracanie gitary z tymi Foss'ami. Dają mi dokładnie to, czego potrzebuję - od 3 lat nie musiałem ani razu łatać na trasie kapcia, ani w góralu, ani w szosówce (w niej też mam Fossy). Na tyle mi to odpowiada, że przecierpię też tą większą wagę nowych grubszych Fossów.

Ale my tu faktycznie nie o tym :)  Wracając do tematu - zamawiam właśnie komplet Foss'ów 650b. Jak przyjdą, to dam znać ile toto aktualnie waży i jak wygląda.

Cześć Dzióbasy, pozwólcie, że się pochwalę

przyszły dziś do mnie obręcze 650b - Sixpack S.A.M 

- 650B", 584x25
- eyelets
- 32 hole
- 29.8mm width
- 25mm inner width
- max. tire width: 2.4
- welded

moje wagi: 415g i 430g
nie wiem skąd ten limit szerokości opony. Mavic do EX 325 Disc o takiej samej szerokości wewnętrznej przewiduje opony od 2,3" do 3,0".

2014-01-15%252017.59.28.jpg

2014-01-15%252018.03.59.jpg

Np tu :

http://www.hibike.com/shop/product/p4252a3754a0c0fd35eb1c3512bd64f12/s/Sixpack-S-A-M-disc-rim-650B-32-hole-2014.html

moje wagi: 415g i 430g
nie wiem skąd ten limit szerokości opony. Mavic do EX 325 Disc o takiej samej szerokości wewnętrznej przewiduje opony od 2,3" do 3,0".

Większa objętość opony to większa siła działająca na ścianki obręczy.

W hibike płacisz za wysyłkę,

kupując na stronie producenta wysyłka do PL od 150 Euro jest za free ;) koszt jednej to 79 Euro, więc komplet ślą bez opłat.

Waga na poziomie ZTR Arch EX, szerokość Flow EX, a cena lepsza. Do tego zaręczają mnie, że jest szczelna i tubeless ready z taśmą. Co więcej, nie muszę tam pchać wentyla presta, tylko schrader ;] Pytanie gdzie kupić wentyl UST schrader?! Jeśli nie znajdę to wytnę z dętki Continental lub Schwalbe bo mają cały gwintowany i nakrętkę.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...