Skocz do zawartości

[pomysł na pierwsza wyprawę, wycieczkę] okolice Włocławka

kapelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed poważnym dylematem i decyzją dotycząca pierwszej dłuższej podroży kondycje nabieram i jestem dobrze zmotywowany. Rower jaki posiadam to Unibike Flash 2012, celem startu będą Kujawy , okolice Włocławka i teraz pytanie w która stronę jechać ? może Mazury , Kaszuby , gdzieś na południe ? czas jaki chce przeznaczyć to 4-5 dni , prędkość turystyczna i cel wyprawy to zwiedzanie i sprawdzenie samego siebie :)

Witam, stoję przed poważnym dylematem i decyzją dotycząca pierwszej dłuższej podroży kondycje nabieram i jestem dobrze zmotywowany. Rower jaki posiadam to Unibike Flash 2012, celem startu będą Kujawy , okolice Włocławka i teraz pytanie w która stronę jechać ? może Mazury , Kaszuby , gdzieś na południe ? czas jaki chce przeznaczyć to 4-5 dni , prędkość turystyczna i cel wyprawy to zwiedzanie i sprawdzenie samego siebie :)

Prawie wszędzie jest ładnie i co zwiedzać:) Jeżeli chcesz jechać bezpośrednio rowerem do celu to polecam Bory Tucholskie, będę się tam wybierał na zwiedzanie:)

Jeżeli bierzesz pod uwagę dojazd pociągiem to Jeziora Mazurskie. Jakbyś chciał łątwą i gotową trasę to na bikestats zajrzyj do mojego profilu (był to mój pierwszy większy wypad)

• 2 tygodnie później...

Hej,

Proponuje wyprawe wzdluz doliny Wisly do Gdanska, ze zwiedzaniem zamkow krzyzackich po drodze.

Dzien 1:

Wloclawek-Ciechocinek-Torun-Przysiek-Skludzewo-Ostromecko - 100km

Dzien 2:

Ostromecko-Chelmno-Grudziadz - 80 km

Dzien 3:

Grudziadz- Nowe - prom przez Wisle do Kwidzyna - Kwidzyn - 60 km

Dzien 4:

Kwidzyn-prom przez Wisle do Gniewa - Gniew - Tczew - 70 km

Dzien 5:

Tczew-Gdansk 45 km (po drodze szlak Mnemonitow - 20 km piekna droga rowerowa) - powrot do domu pociagiem z Gdanska.

Na allegro mozna kupic mape "Dolina dolnej Wisly" - obejmuje teren od Grudziadza do Gdanska - okol 8 PLN.

W Empiku "Szlaki rowerowe i piesze Bydgoszcz i okolice" - obejmuje teren od Ciechocinka do Grudziadza - okolo 8PLN.

Noclegi namiot albo motele - koszt okolo 80-90 PLN za pokoj dwuosobowy.

Plusy tej trasy:

- trasa dosc plaska - idealna na pierwsze "przetarcie"

- malejace etapy - wraz z wzrostem zmeczenia krotsze odcinki do przejechania w kolejnych dniach

- jazda asfaltami ale bocznymi drogami a bardzo malym ruchu

- ciekawe zamki, starowki (Torun, Chelm, Grudziadz, Kwidzyn, Gniew), piekne widoki

- caly czas jedziesz okolo 5-10 km od najblizszej stacji kolejowej - jezeli poczujesz ze nie dajesz

rady, odpukac jakas kontuzja czy defekt - rower po pache i do pociagu i do domu

- elastycznosc tej trasy - wieksze miejscowosci oddalone sa od siebie o 20-40 km - zla pogoda,

zmeczenie, drobny defekt - skracasz etap i bez problemu znajdujesz nocleg lub sklep rowerowy

Pozdrorower,

P.

No problem,

Zrobilismy ta trase z lepsza polowa (czesc od Ostromecka) w czasie tegorocznej Majowki. Trase

Wloclawek-Bydgoszcz przejechalem w zeszlym roku takze tez mam w miare swiezo w pamieci.Jak bys

mial jakies watpliwosci czy szczegolowe pytania dotyczace trasy, noclegow itp. pisz na priv'a.

Pozdro,

P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...