Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] ocieranie śrubek od tarczy o amortzator

kuchra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie, zamontowałem sobie dzisiaj tarczę na przód, przykręciłem tarczę na 6 śrub do piasty, zacisk i adapter również zamontowałem. Zacisk wyregulowałem tak że nie ociera tarcza o klocki ale śruby mocujące tarze ocierają o amortyzator. Coś źle zrobiłem ? śrubki zaczynają ocierać dopiero gdy przykręcę mocno koło motylkiem.

dsc0010rcz.jpg

Napisano

Cześc miałem identyczny problem, z tego co widze masz taką samą piastę i takie samo mocowanie amora. Masz kilka wyjść z tej sytuacji. Po pierwsze te śrubki są źle dobrane do tarcz ( za duży łepek) i ot cała przyczyna. Możesz więc:

a) wymienić śrubki

B) założyć podkładkę za konusem dodatkową np 2-3mm i oddali to amor

c) pilnikiem spiłowac ładnie ten 1-2 mm które obcierają - spokojnie nic się nie stanie

Pozdro

Napisano

Cześc miałem identyczny problem, z tego co widze masz taką samą piastę i takie samo mocowanie amora. Masz kilka wyjść z tej sytuacji. Po pierwsze te śrubki są źle dobrane do tarcz ( za duży łepek) i ot cała przyczyna. Możesz więc:

a) wymienić śrubki

B) założyć podkładkę za konusem dodatkową np 2-3mm i oddali to amor

c) pilnikiem spiłowac ładnie ten 1-2 mm które obcierają - spokojnie nic się nie stanie

Pozdro

Dzięki wielkie, wymienię śrubki bo i tak chciałem kupić sobie kolorowe :laugh:

jutro wezmę jedną śrubkę i udam się do rowerowego żeby znowu takich samych nie kupić.

@: taka podkładka będzie git ? http://allegro.pl/podkladka-kontrujaca-do-piast-2-20mm-ham-rolk-3szt-i2334917194.html

Napisano

To już lepiej zmień lub spiłuj śrubki. Dokładanie podkładki spowoduje, że końcówka osi będzie opierać się na haku niemal samą krawędzią. Jest to bardzo niezdrowe dla piasty i amortyzatora.

Napisano

To już lepiej zmień lub spiłuj śrubki. Dokładanie podkładki spowoduje, że końcówka osi będzie opierać się na haku niemal samą krawędzią. Jest to bardzo niezdrowe dla piasty i amortyzatora.

A są może takie śruby tylko z płaską główką ? może to by było rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...