Darek1990 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 siema.mam krossa a3 2012 z schwalbe rapid rob 54-559 26x2,1 i licznik sigmy bc 1609.wg tabeli w manualu sigmy takiej oponki nie ma jest za to rozmiar 54-559 26x2,00 i jest podane 2114mm i potem 57-559 26x2,125 i wynik 2133mm.z mierzenia srednicy kola mnozonego przez 3.14 wychodzi mi 2072mm i z mierzenia obwodu kola 2074mm.i nie wiem ktory wynik mam wpisac aby bylo jak najdokladniej,wg mnie najbardziej wiarygodne sa dwa ostatnie. co sadzicie?pomozcie prosze pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Najbardziej wiarygodny jest pomiar. Ale 2 mm różnicy pomiędzy wyliczeniem a pomiarem to żaden błąd, może to wynikać z ugięcia lub nie opony, ciśnienia w oponie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ocelot Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 najważniejszy jest obwód koła mierzony ręcznie za pomocą oczywiście jakiejś profesjonalnej taśmy mierniczej nie metra krawieckiego ,pamiętając oczywiście o poprawnym napompowaniu kola . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 napompowane na tzw kamien oryginalnie w serwisie i mierzone bardzo profesjonalna miara bo tego wymaga mój zawód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 I na takim kamieniu będziesz jeździł? Zmiana ciśnienia i inny obwód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 tzn tak zostaly napompowane w serwisie jak go kupowalem wiec zakladam ze cisnienie jest prawidlowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 odswiezam temat. dzis jadac w pewnym miejscu (most im.pilsudskiego w toruniu) moje czy ujrzaly cos dziwnego,otóż: most ma 990 czy tam 999 m.trip dist reset na poczatku, i na koncu mostu wynik 0.90km o.o co jest nie tak? montaz oki,sprawdzony z 5 razy,cisnienie i w ogóle,rozmiar raczej tez bo jest tak jak pisalem wczesniej... pomóżcie bo błąd rzędu 10% na 1 km to tragedia....nie wiem o co kaman,posprawdzam jutro all jeszcze raz,zrobie reset licznika i spróbuje jeszcze raz ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 .mam krossa a3 2012 z schwalbe rapid rob Mam pytanie,w związku z tymi oponami.Czy są proste i nie mają bicia,wzdłóż i w poprzek? nie wiem o co kaman Może wpisz tak jak zaleca Sigma:2114.Opony Schwalbe mają mały balon,w stosunku do innych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Mam pytanie,w związku z tymi oponami.Czy są proste i nie mają bicia,wzdłóż i w poprzek? nie,oponki sa proste jak stół i all z nimi oki Może wpisz tak jak zaleca Sigma:2114.Opony Schwalbe mają mały balon,w stosunku do innych producentów. bedę próbować,chociaż nie wiem czy to nie za duży wymiar,ale wszystko okaże się w teście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Zmierzony obwód koła jest najbardziej miarodajny bo jest obwodem rzeczywistym. Sprawdź może jeszcze w innym miejscu, np na słupkach przy drodze czy coś w tym stylu. Może ten most ma inną długość lub jest mierzony od lub do innego miejsca niż się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Zmierzony obwód koła jest najbardziej miarodajny bo jest obwodem rzeczywistym. Sprawdź może jeszcze w innym miejscu, np na słupkach przy drodze czy coś w tym stylu. Może ten most ma inną długość lub jest mierzony od lub do innego miejsca niż się wydaje. jak widzisz wyzej mierzylem na wszystkie chyba sposoby i wybralem wlasnie najbardziej miarodajny wynik. co do mostu moze i masz racje ale 100m różnicy?to troche za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Jak chcesz poprawić dokładność to tracker z GPS i jedziesz np 10km. Później sprawdzasz ile pokazuje licznik a ile GPS. Trzeba ustawić ciśnienie w kołach na jakim będziesz jeździł. I pora na liczenie: Dzielisz odległość pokonaną według licznika w metrach (np. 9987m) przez obwód koła w metrach (czyli to 2,074 albo 2,072 zależy które było ustawione) aby dostać ilość obrotów koła na tym dystansie. Teraz dzielisz odległość jaka wyszła na GPS (też w metrach) przez ilość obrotów koła i dostajesz obwód koła w metrach jaki trzeba wpisać w licznik, można ostatni wynik pomnożyć przez 1000 żeby wyszły mm. Do tej metody polecam raczej długi i prosty asfaltowy odcinek, bo na zakrętach GPS potrafi tworzyć kanciaste trasy. Im dłuższy odcinek tym większa dokładność ale bez przesady, nie warto jechać 100km, tak z 5 to max jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A mi zawsze Endomondo z GPS wykazuje mniej niż skalibrowany licznik A to właśnie pewnie zasługa dokładności GPS, wachnięć kierownicy + interwałów czasowych pomiaru z GPS, na tej samej zasadzie tym bardziej same zakręty... więc nadal obstaje przy pomiarze fizycznego obwodu koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Poniekąd może to wynikać z tego, że przednie koło nigdy nie jedzie idealnie prosto, więc zawsze minimalnie więcej nastuka. Niedokładność GPS też ma tutaj swój udział, choć wątpię, żeby na prostym odcinku się pomylił więcej niż kilka metrów, chyba, że sygnał bardzo pływa na boki, to może być nieco więcej. Zakręty to inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 A więc do rzeczy: dziś jadąc załatwic pewną sprawę odpaliłem Endomondo i jechałem.Po przejechaniu 10k PO MIEŚCIE( wiem ze kolega zaleca poza miastem z uwagi na proste drogi i sygnal gps ale to dopiero jutro ponieważ dopiero wtedy znajdę na to czas) sigma wskazywała 10.74km a Endomondo 10.52km czyli różnica 220m na 10km.Z wyliczeń kolejnego kolegi wychodzi że obwód to 2033mm.Co o tym myślicie? WSZYSTKO ZOSTANIE ZWERYFIKOWANE JUTRO NA TRASIE POZA MIASTEM! czyli nie są to wyniki ostateczne pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 21 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Jak wyżej napisałem przednie koło myszkuje nieco na boki więc może mieć to wpływ na niewielkie rozbieżności w pomiarach. Specjalnie wczoraj przejechałem się na trasie i oprócz GPS zwracałem uwagę również na słupki kilometrowe przy drodze. Po 5km rozbieżność wskazań GPS i słupków to max 10m (endomondo pokazuje dystans do drugiego miejsca po przecinku więc mogło być nawet idealnie). Wskazania licznik a zgodne z GPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 z licznikiem juz wszystko ok takze zamykam temat i dziekuje zapomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 2 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Na prośbę autora zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.