x153 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Witam, przy zmianie amortyzatoar będę raczej musiał zmienić przedni hamulec z V-brakeów na tarczę. Miałem całkiem kijowe mechaniczne tarcze i po prostu gięła mi się tarcza - stwarzając więcej problemów niż Vki. Stąd też moje pytanie - czy jest sens w ogóle montować mechaniczne tarcze, czy po prostu nawet kupując (nie aż tak tanie) Avidy natknę się na spore problemy użytkowe? Może w cenie BB5 (<150zł) znajdę coś lepszego, albo znajdę coś tańszego równie dobrego? Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 x153 Z pewnością nie zawiedziesz się na BB5. Siła hamowania - przy dobrym ustawieniu - bardzo duża. Modulacja całkiem niezła. Nie powinieneś się natknąć na problemy z użytkowaniem. Regulacja też jest dziecinie banalna. W tej cenie nie znajdziesz lepszych mechaników. Sam jeździłem na BB5. Co zaobserwowałem - to, że klocki są dość luźno ułożone w zacisku i po wstrząsie (np. po najechaniu na dużą przeszkodę) potrafią zacząć lekko ocierać o tarcze. Wystarczy wtedy lekko uderzyć kołem o ziemię i ocieranie zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Dzięki wielkie za tą odpowiedź! BB5 nie są kosmicznie drogie w stosunku do najtańszych rozwiązań firmy Tektro (miałem, porażka), a skoro mam zyskać sporo na sile hamowania (tarcze tektro hamują gorzej niż vki) i przede wszystkim niezawodności to sądzę, że to dobry deal . Nie można może jakoś tych klocków "usztywnić"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Bb5 to bardzo dobre hamulce. Sam jeździłem przez 1.5 roku na mechanicznych Avidach, lecz bb7. Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragonfly Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Bb5 to bardzo dobre hamulce. Sam jeździłem przez 1.5 roku na mechanicznych Avidach, lecz bb7. Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2 BB7 to najlepsze mechaniczne hamulce.Różnią się od bb5 tylko tym że mają możliwość regulacji klocka z obu stron a bb5 tylko z jednej.Siła hamowania jest porównywalna.Przy dobrych klamkach hamują naprawdę dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Różnią się od bb5 tylko tym że mają możliwość regulacji klocka z obu stron Nie tylko, choć to ich główna zaleta. BB5 mają zacisk jednoczęściowy, BB7 są skręcany (chociaż nie jestem pewien czy kiedyś nie był też jednoczęściowy). BB7 mają też większe klocki. Mam BB5 od kilku sezonów i nie narzekam na nie, choć polecam kupić inne tarcze niż Roundagon, bo te w moim przypadku są mało sztywne i szybko się krzywią na tyle, że praktycznie nie da się ich ustawić żeby nie dzwoniły. Bo zmianie na XT na pająku cisza jak makiem zasiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 a ja musze obronic tektro, mam novele na przodzie, tarcz 160, takze tektro, moja waga 77, wg mnie ostre xc, nie oszczedzanie bika, a mimo wszystko potrafi mnie postawic na przednim kole,jak komus nie dziala to polecam ognista kapiel, u mnie popiskiwalo, wystarczylo do do puszki metalowej wlac rozpuszczalnika, wrzucic tarcz i klocki i podpalic, od tego czasu dzialanie jak zyleta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Również mam novele i nie wiem czemu ludzie na nie narzekają.. w swojej cenie świetne wg. mnie Co do klocków to ja trzymam kilka minut nad palnikiem i też pomaga ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Właśnie dlatego, że trzeba robić z nimi cyrki ludzie na nie narzekają (pewnie, bo ja na to narzekałem). Deore to już dobre klamki czy co kolega miał na myśli? Zamówię te avidy BB5 z tarczą 160, będą ładnie pasować do tory ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jeszcze jak zmienisz klocki na jakiś metalik porządny będzie ładnie, najlepsza skuteczność jest z klamką avida ale od shimano też jest bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Zadbaj też o dobry pancerz i linkę (np. Jagwire) bo to w mechaniku ###### bardzo ważne (szczególnie na tyle) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baryla703 Napisano 22 Maja 2012 Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 BB5 są strasznie czułe na klamki. Kolega miał jakieś klamki po czym zmienił na inne było o niebo lepiej chociaż to i tak nie było to. Zmienił je na hydrauliczne juicy, przynajmniej nie trzeba ciągle ustawiać zacisku jak w bb5. Ja bym jeszcze rozpatrzył tektro bo w swojej cenie nie są najgorsze, hamują w miarę, jedynie co to klamki łatwo wyłamać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x153 Napisano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Miałem IO, strasznie giętka tarcza . Ok - postaram się o dobrą linkę, dzięki. Tarcza będzie póki co tylko z przodu, z tyłu mam lepsze koło, ale piasta nie ma zaczepu pod tarcze - zresztą tarczówki z tyłu raczej nie potrzebuję - rzadko hamuje tyłem. Czekam na dostawę Avidów, tora już czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 ech x153-mylisz pojęcia-co ma IO do gięcia tarczy? nie pomyślałeś że wpierw ustawić klocek nieruchomy odpowiednio? a rónie dobrze tarcz mogła być jakaś "plastikowa" made in biedronka. więc sam oceń co mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baryla703 Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 I tak bb5 przy hamowaniu lekko gną tarcze z tego powodu że tylko jeden klocek się porusza i dociska tarczę do drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 każdy hamulec z 1 ruchomym klockiem tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Polecam klamkę Avid FR5, znacznie poprawia działanie mechanicznych hamulców i jest dość tania. Zresztą dobre pancerze i linka też mogą dużo dać. Podobnie jak tarcze i metaliczne klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Minusem bb5 jest kiepska tarcza - często fabrycznie krzywa. Regulacja wewnętrznego klocka wymaga doglądania, w trudniejszych warunkach eksploatacyjnych lubi się zapiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.