Skocz do zawartości

[Łańcuch;Kaseta] Za WYSOKI łańcuch ?!

CarverPure160

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Otóż mam, a raczej powinienem napisać mamy, bo temat odnosi się do NAJPOPULARNIEJSZEJ kasety i łańcucha na rynku. Czy ktoś z uzytkowników kasety HG-50-9 i łańcucha HG53 na najmnijeszej zębatce kasety 11z podczas pedałowania odczuwa dudnienie, terkot ? To jest spowodowane ocieraniem się zbyt wysokiego łańcucha o przestrzen w kasecie pomiędzy 11z i 13z ! Taka właśnie sytuacja istnieje z łańcuchami KMC Z9000 i Sram Pc59 ! Czy na HG-53 jest to samo ?

• Mod Team
Napisano

To ogólnie mówiąc częsty problem słabszych kaset, któryś ząbek jest źle wykończony lub lekko wygięty. Musisz obejrzeć i wyłapać winowajcę a potem potraktować go pilnikiem. Oczywiście upewniając się wcześniej że nie jest to wina zużycia lub złej regulacji skrajów lub napięcia linki. Sprawdź również czy łańcuch nie jest za długi.

Identyczny wątek był na innym forum ostatnio, więc pozwoliłem sobie przepisać informacje tam zaczerpnięte.

Napisano

Mysle że nie przykumałeś problemu :)

Chodzi o to że ogniwo dotyka tuleji zębatki 11z ...

Mam/miałem tak na HG30-9 + HG53 oraz na HG81-10 + HG74 i HG94

O ile terkotanie mi nie przeszkadza ( dlatego pisze mam/miałem bo w sumie nie wiem czy mam a wiem że miałem :) ) o tyle jajo robi sie w sniegu/błocie kiedy przestrzen miedzy najmniejszymi zębatkami zabije sie syfem i łańcuch na najmniejszej zaczyna przeskakiwać.

Ja to okreslam mianem TTTM.

:)

Pozdro

• Mod Team
Napisano

Hym, bardziej się skupiłem na tym że na 11 jest terkot, hehe.

Tak dla pewności jeszcze spytam, chodzi o to że łańcuch opiera się na kołnierzu robiącym za podkładkę dystansową na najmniejszej koronce?

Jakiś foto zapodasz może?

• Mod Team
Napisano

Rozumiem że wszystko jest stosunkowo nowe, nie zużyte. Tak mogłoby się dziać jeśli ktoś podpiłowywał koronki celem odświeżenia, jeszcze przychodzi mi na myśl krzywo dokręcona lub luźna koronka ale to bardzo mało prawdopodobne.

Widzę że masz mavicki, a miałeś z kołami oryginalną podkładkę pod kasetę, masz ją założoną? Jeśli nie to kaseta może być za luźno przykręcona i stad problemy, nie jestem tylko pewien czy ten model miał tą podkładkę dodawaną czy nie. Jeszcze powiesz który to rocznik kół to rzucę okiem w dokumentację techniczną.

Napisano

Koła tu nie maja nic do rzeczy ...

Mam 2 rowery ... tak jak podałem 2 zestawy ... i na obu rowerach to sami ... zapewniam cię że wszystko mam dobrze poskładane ( z oryginalną podkładką Mavic`a)

Naped 9s ma aktualnie niecały 1kkm naped 10s ma nieco ponad 600 km ... tak ze wszystko stosunkowo nowe, zadnego piłowania koronek nic z tych rzeczy.

Tak jak pisałem TTTM (ten typ tak ma). :)

Pozdro

Napisano

Ja mam kasetę HG- 50 i łańcuch HG- 53 i między dwoma najniższymi biegami (przy wyższej kadencji) przeskakuje łańcuch. Myślałem, że to wina linii łańcucha, ale teraz wszystko wydaje się jasne.

Napisano

Ręce opadają, właśnie chodzi o tuleje 11z która trzyma dystans od 13z, jest ona po pewnym czasie zniekształcona o wyzłobienia regularne co centymetr, co ogniwo a raczej co pół ogniwa. kaseta HG50 jest taka sama jesli chodzi o 11z jak Sunrace, początkowo myslałem że to Sunrace ale nowe dziś w ręcach obydiwe i ten sam 11z, lustro. Łańcuch stary Sram Pc59 jest około 0.1-0.2 mm nizszy od KMC Z9000 i terkotanie jest mniejsze, ale niewiele. Może spoóbować Accent podobno wytrzymałszy of HG-53 o dużo albo pomierzyć wszystkie w sklepie, moze Campagnolo C9 :woot: Na C9 2 sztuki by się zrobiło z 12kkm, ale Z9000 by wyszedł 2 razy taniej na 4-5 łańcuchy na przenmian co te 400-500km. To jest moj rower treningowy i na zime, więc z tym terkotaniem na 9 biegu ujdzie i tak ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...