jacekkoz Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 elo, rozpier... moją starą przerzutkę LX FD-M570 i muszę coś nowego kupić. Mam korbę LX 2004, kasetę Sram 5.0, łańcuch pc-48 - czyli generalnie napęd na 8 biegów. Rozmiar przerzutki potrzebuje 34,9 i tak sie teraz zastnawiam - czy pakować się w LX który generalnie nie pasuje do napędu na 8 czy szukać alivio. NIe chodzi o kasę. Od biedy moge nawet zapodać x-gena ale ty chyba wyrzucanie kasy. Zastanawiam się nad przerzutką alivio - jakoś mam zaufanie do tej grupy bardziej niż do deore - poza tym chyba tylko te przerzutki są na 8. Czy Alivio wystęuje na 34,9? Tak więc jaka przerzutka na przód do napędu na 8 biegów? I jeszcze jedno pytanie - górny czy dolny ciąg? Czy ktoś może mi wyjaśnić różnice między tymi systemami? Jak mogę łatwo dowiedzieć się czy miałem górny czy dolny ciąg? Czy moż dowolnie zainstalowac górny bądź dolny ciąg? Dzięki za odpowiedzi. SPRAWA BARDZO PILNA - Jacek a, i jeszcze jedno - czy alivio obskoczy 44T na korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 W górnym ciągu linka jest prowadzona od góry ramy natomiast w dolnym linka idzie dołem do przerzutki.... Inna kwestia to sama budowa przerzutki są: top swing(prowadnica powyżej obejmy) i down swing(prowadnica poniżej obejmy)... I najlepiej kupic Down swing... poniewaz łapie luzy bardzo wolno a top swing bardzo szybko.... jesli masz dolny ciąg to kup to: http://www.allegro.pl/item92609101_dore_lx_34_9.html bo nic lepszego nie kupisz... suer waga i mocny sprzecik... a do tego cena alivio:) Z przerzutkami na 9 chyba szczegolnie z xgenem moze byc wiekszy problem z precyzyjnym ustawieniem zeby łancuch nie obecirał ale jesli masz gripy z microindexem to nie ma zadnych problemow.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Z przerzutkami na 9 chyba szczegolnie z xgenem moze byc wiekszy problem z precyzyjnym ustawieniem zeby łancuch nie obecirał ale jesli masz gripy z microindexem to nie ma zadnych problemow.... Hmmm jakie uzasadnienie? Mma triggery x-7 i naped 8 biegow i chcialem kupic wlasnie x-gena na przod... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 18 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 elo, Marcin5611 mam niestety gorny ciag - linka idzie od siodełka więc dedukuje że mam górny ciąg. LX miałęm górny ciąg down swing. Jacek i jeszcze jedno. Czy Alivio 2006 obsłuzy 44T z korby LX 2004? Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Hmmm jakie uzasadnienie? Mma triggery x-7 i naped 8 biegow i chcialem kupic wlasnie x-gena na przod... chodzi o waska prowadnice x-gena, dzieki niej biegi szybciej wchodza ale na niektorych przelozeniach moze ci ocierac prowadnica o lancuch (przy triggerach, rapidach, dualach), natomiast przy gripach niema problemu z ocieraniem bo jest microindex i wlasnie dlatego mam gripy x0 zamiast triggerow x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Blue xgen ma niby troche węższą prowadnice z tąd moze byc większy problem z ustawieniem.... jacekkoz nie wime czy obsłuży ale nie kupuj przerzutki top swing (takiej jak to alivio) bo szypko łapie luzy.... chociaz troche lzej chodzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 W takim razie przylanczam sie do pytania jaka przezutka przod na 8 biegow ;] do 100zł ;][przyjmuje tyle bo za tyle mam x-gena... ;p alternatywa to wzasadzie tylko XT, a czy ona nie ma tez problemow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Blue zalezy jaki rozmiar i ciąg ale jesli znajdziesz to warto brać stare modele lx/xt tak jak dałem linka bądz sam sprzedaję.... A jesli nie to w sumie wszystko podejdzie chociaz przy xgenie trzeba będzie sie pobawić regulacją... W każdym bądz razie kup cos co ma budowę down swing.. (prowadnica poniżej obejmy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Smiało bierz tego X-gena - nie będziesz narzekał . Jeśli weźmiesz XT - to też ok obydwie spokojnie obsłużą napęd 8-biegowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 23 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 jak zawsze duskusja poszła sobie obok głównego tematu. Dalej nie dostałem odpowiedzi na mój post.... Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.