bva Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam, temat pasujący do mojego zapytania już istnieje: http://www.forumrowerowe.org/topic/87099-lancuch-spinka-kmc-do-10rz-lancucha-shimano/ ale niestety odpowiedź na pytanie nie padła, więc pozwolilem sobie założyc podobny wątek. Przyzwyczaiłem się do spinki, która miałem zamontowana przy łańcuchu poprzedniego wozidła (spinka i łańcuch KMC, rozpinało się to idealnie - czyszczenie napędu to była chwila). W nowym rowerze mam fabryczny łańcuch Shimano CN-HG54. Przymierzam się do zakupu spinki KMC: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1644&&id_pod_kat=72&&id_kat=35 Ta spinka KMC wg opisu będzie pasować do mojego łańcucha, ale moje wątpliwości wzbudza kwestia taka, ze ww. łańcuch jest kierunkowy, więc sama spinka może się rożnic kształtem od reszty ogniw... Czy ktoś używa ww. spinki KMC z takim własnie łańcuchem (albo jakimkolwiek kierunkowym Shimano)? Jesli tak, to proszę o info, czy zauważył jakieś problemy ze współpracą tych dwóch elementów? Pozdrawiam, b. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 ja używam spinki accenta - accent qr -10 (okolo 12zł) do łańcucha kierunkowego cn hg - 74i działa bezproblemowo , no i chyba taniej wychodzi niż kmc, sram czy wipermann pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcineq30 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Posiadam taką spinkę w łańcuchu HG94 i działa bezproblemowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Ja się tak zastawiam, czy z tym łańcuchem kierunkowym to nie jakaś ściema handlowa. Nie mam łańcucha 10 rzędowego, ale chętnie bym go zobaczył i porównał z 9, 8 i 7 rzędowymi. Jaka w nich jest ta niby różnica? Poza tym, że producent mówi, że są kierunkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Ogniwa z obu stron łańcucha są inaczej "podciete" ... jest kierunkowy ... na ile to poprawia prace to juz inna para kaloszy ... Ta sama para spinek KMC w Decathlonie (różnia się tylko blistrem) kosztuje 20 zeta http://www.decathlon.com.pl/PL/szybkoz-cze-10v-17901606/ Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bva Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dzieki za odpowiedzi. Decathlon niestety nie sprzedaje wysylkowo (nad czym bardzo ubolewam), więc zamówilem KMC - jedna najwyzej odsprzedam. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Ja się tak zastawiam, czy z tym łańcuchem kierunkowym to nie jakaś ściema handlowa. Nie mam łańcucha 10 rzędowego, ale chętnie bym go zobaczył i porównał z 9, 8 i 7 rzędowymi. Jaka w nich jest ta niby różnica? Poza tym, że producent mówi, że są kierunkowe. To nie jest ściema, odwrotnie założony powoduje utrudniną i nieprecyzyjną zmianę biegów. Gdy zakładałem do składanego roweru taki łańcuch odwrotnie to miałem problem z poprawnym działaniem skrzyni zmiany biegów, tylko że wtedy nie wiedziałem że jest kierunkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Czy ktoś używa ww. spinki KMC z takim własnie łańcuchem (albo jakimkolwiek kierunkowym Shimano)? Jesli tak, to proszę o info, czy zauważył jakieś problemy ze współpracą tych dwóch elementów? Cześć. Używam spinki KMC (kupionej w Decathlonie) z łańcuchem Shimano CN-7901. Działa bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 ja używam spinki accenta - accent qr -10 (okolo 12zł) do łańcucha kierunkowego cn hg - 74i działa bezproblemowo , no i chyba taniej wychodzi niż kmc, sram czy wipermann Nie żebym coś miał do accenta ale moja spinka tego potentata ... wygląda tak, po zaledwie 700km ... http://imageshack.us/g/440/1008702n.jpg/ Nie wspominając ze mam Sramowska i śladu na niej nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.