Skocz do zawartości

[Bębenek] jakie są oznaki dostania się syfu ?

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj jak jechałem zaniepokoiły mnie dwie rzeczy, które już kiedyś w tej piaście wystąpiły tzn. jedną z nich już kiedyś zaobserwowałem. Mianowicie jadąc na przełożeniu 4 i 3 z przodu 2 i wciskając mocno w pedały jest terkot naprawdę denerwujący. Jak na 5 się bardzo postaram tez się wydobywa taki dźwięk tylko że po cichu. Na małej zębatce z przodu trudniej o to bo idzie trochę mniejsze przeciążenie ale tez się da. Kumpel mi mówi, że to mogą być zapadki.

Wczoraj czyszcząc rower zdjąłem łańcuch zakręciłem kołem czyli kaseta się kręciła razem z nim - wszystko ładnie pięknie nic nie słychać. Założyłem łańcuch i w trakcie cykania kasety słychać co jakiś czas jakiś strzał czy cos takiego - takie strzyknięcie. Wcale mi się to nie podoba. Doszedłem do wniosku ze trzeba by przeczyścić bębenek.

P.s Moja piasta to LX i ma zrobione ok. 1200-1500km

1.Czy to coś innego ?

2.Dużo taka naprawa może kosztować ?

3.Może jestem w stanie sam to zrobić ?

4. Jak w takim stanie zrobię jeszcze z 50-60km to coś się stanie ? (w niedziele za tydzien mam male zawody miejscowe i tam jest z 10km lasem a do tego czasu jeszcze przydało by sie wykrecic kilka kilometrów i potem bym to wyczyścił ale nie wiem czy to nie grozi jakim trwałym uszkodzeniem.)

Wiem że jak jechałem pare razy usłyszałem strzyknięcie i to chyba nawet w tedy kiedy zaczynałem pedałować. Ale to nie to o czym myslsiz. Rozrózniam to strzyknięcie od zablokowania zapadek - tego że mog zacząc pedałować. na razie brykam, zaniedługo kolega ze mną to zrobi tzn. on bedzie rozbierał a ja patrzył jak to wygląda - nie miałem nigdy okazji otwierać bebenka :]

Podobno fajna zabawa jest z serwisowaniem bębenka ..... chętnie bym sie tego nauczył, ale niestety na razie wszystko u mnie działa, więc nie ma co dla zabawy majstrować w działającym sprzecie tym bardziej jakbym miał to robić pierwszy raz.... :-)

Może macie jakieś własne porady/doświadczenia dotyczące serwisowania bebenka??????

Mi też coś trzeszczało w bębenku i po rozebraniu okazało się że zapadka się rozsypała, tylko że po 10.000km w piaście shimano C 201. Rozebrać bębenek to żadna filozofia, z wielotrybem nakręcanym to dopiero zabawa, nie pogubić tych kuleczek. :P

Zobacz czy kaseta sie rusza równolegle względem szprych... złap za kasete obiema rekami i poruszal do gory i do dolu jezeli sie rusza to znaczy ze masz luzy na bebenku... ja tak mialem... koszt naprawy w serwisie kolo 25zl tez takie przerazliwe trzaski, ale jest już ok

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...