Skocz do zawartości

[Opony MTB]~ 60 zł sztuka (alternatywa dla RR)

bacakatowice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem zasięgnąć informacji od Was :)

Mianowicie, poszukuję tańszej alternatywy dla oponki Schwalbe Rocket Ron w rozmiarze 26x2,1 (rower Unibike Expert 2011)

Na oponę chciałbym przeznaczyć + - 60 zł (za sztukę)

Moje trasy przeważnie to leśne ścieżki, co jakiś czas wypad w góry, oraz maratony u Golonki

Zauważyłem, że Rocket Ron szybko traci bieżnik i dlatego chciałem poszukać tańszej oponki, co z tym idzie nie gorszej od RR :)

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Napisano

Kendę sbe zwijaną mam na sprzedaż prawie nową, za 55+wysyłka, ogłoszenie jest w dziale "sprzedam". Martwią mnie tylko te góry. Ale jeśli RoRo w górach Ci wystarcza, to sbe też wystarczy. Poza tym to bardzo dobra opona zaskakująca przyczepnością (jak na typ bieżnika) w różnych warunkach.

Napisano

Jak dla mnie, jeśli śmigałeś na Rocket Ronach i szukasz czegoś podobnego to kupowanie Kendy SBE czy Racing Ralpha na takie maratony nie jest zbyt dobrym pomysłem :) . Znam trochę te opony i Rocket Ron jest od nich bardziej przyczepny

Napisano

Ej, Kubek, biznes mi psujesz! A poza tym zgadza się, że roro jest bardziej przyczepny, jednak jeśli chodzi o góry- jest za delikatny.

Napisano

Ehh... Tylko, że kolega szuka alternatywy dla Rocket Rona. A Geax Saguaro którego poleciłem ma bardzo solidne ścianki boczne, dużo grubsze od kendy.

Napisano

No to opona ważąca prawie 800g (saguaro drut) nie jest alternatywą dla roro, zwlaszcza w kontekście maratonów i leśnych ścieżek. Nie ma specjalnie dużo opon do 60 zł, które są alternatywą dla roro, będą dobre w maratonach i w górach jednocześnie. Gdybym ja decydował, wziąłbym najpewniej coś kevlarowego, a limit cenowy sugeruje kendę (karma/SBE) lub np cst, które czasem pojawiają się na allegro. Jeśli drut, to pewnie conti RK, może coś z Michelina, np country dry lub inne country. A z psuciem biznesu to żartowałem oczywiście.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odświeżę troszkę temacik, ponieważ zapomniałem napisać o możliwej zamianie, a więc:

tylny Rocket Ron out, bo jej bieżnik jest ...... nie będe kończył, przód wrzucę na tył, a na przód kupić właśnie jakąś alternatywę tak jak w temacie :) (tylko, że ten Rocket Ron z przodu, jak dam na tył również szybko straci bieżnik, więc nie wiem czy jest sens)

pomóżcie, bo już tyle się naczytałem o oponach, że głowa pęka :icon_confused:

Napisano

Kolego Moutain Kinga sobie odpuść. To już opona raczej mocno w teren. Natomiast Race Kingi nie są trosze za słabe? Proponuje kompromis pomiędzy tymi dwoma czyli Conti X-King. Na allegro za 60 zł masz już z przesyłką (przynajmniej ja natrafiłem na taką okazje)

Napisano

Ten X-king widzę, ma podobny bieżnik do Rocket Rona, więc mi w zupełności by wystarczał :) pomyślę nad tą oponką :)

Kolego Moutain Kinga sobie odpuść. To już opona raczej mocno w teren. Natomiast Race Kingi nie są trosze za słabe? Proponuje kompromis pomiędzy tymi dwoma czyli Conti X-King. Na allegro za 60 zł masz już z przesyłką (przynajmniej ja natrafiłem na taką okazje)

a jak ze "żywotnością" tego X-kinga ?? szybko się ściera ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...