kaapeo Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ostatnio na wycieczce gdzie przejechałem 100km przy mocniejszym naciskaniu na pedał łańcuch przeskakuje ale nie co pętlę w jednym miejscu tylko np co 5-10minut, oraz dzisiaj podregulowałem przerzutki no i łańcuch nie przekłada się perfekcyjnie... Posiadam kasetę PG-990 łańcuch również 990 czy 991 (już nie pamiętam) sam przejechałem na tym zestawie 3000km lub nawet więcej + poprzedni własciciel (niestety nie wiem ile) podaję zdjęcie kasety do oceny czy to już pora na wymianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMamRoweru Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Kaseta zle nie wyglada na moje lancuch Ci sie wyciagnal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 IMO do wymiany, pierwsza, najmniejsza, widoczna zębatka jest dość sfatygowana, ta pod łańcuchem niewidoczna, za łańcuchem też wygląda na trochę zużytą, acz zdjęcie nieco słabe, pozostałe na moje oko są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 nie słuchaj poprzednika bo ma chyba zwidy, kaseta wygląda w dobrym stanie, zmień łańcuch i śmigaj chłopie Mierzyłeś suwmiarką lub przyrządem do tego przystosowanym, zużycie łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Łańcuch jest na bank do wymiany tutaj nic nie trzeba mierzyć to widać gołym okiem jaki on jest zjechany Tylko zastanawiam się czy wymieniać kasetę i łańcuch już (nie umiem ocenić zużycia kasety) czy wystarczy sam łańcuch (jak tak to na jaki żeby pasował do kasety Sram 970 5.0). Nad zestawem myślałem takim: http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg50-9-kaseta-lancuch-spinka-deore-i2339818098.html?source=oo Ewentualnie kaseta by poszła pod młotek może ktoś się znajdzie chęty chyba że naprawdę nie trzeba jej wymieniać. Więcej zdjęć tutaj: https://plus.google.com/u/0/photos/115382748385104856129/albums/5742770433722832353/5742770434194826098 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 pierwsze zdjęcie które umieściłeś w temacie, gołym okiem widać że kaseta tak jak pisałem wcześniej jest w dobrym stanie. a łańcuch to możesz kupić np. Shimano CN-HG53, SRAM PC-951, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Tylko, że nowy łańcuch nie przyjmie się z używana kasetą w tym jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Może dokładne zdjęcia wszystkich zębatek z bliska. Tak, żeby było widać wszystkie. Po tych zdjęciach trudno jednoznacznie ocenić. Na tych dorobionych kąt jest zły. Zdjęcie ma być z przodu tak jak na pierwszym zdjęciu. Jednak lekko pod kątem, żebyśmy mogli zobaczyć wszystkie zębatki i podnieś łańcuch, albo wrzuć na największa koronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Tylko, że nowy łańcuch nie przyjmie się z używana kasetą ? ze co poczytaj trochę forum bo piszesz brednie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 oleczek1988 - bardzo proszę, przestań pisać brednie. Twoje doradztwo zakrawa na działalności wysoce SZKODNICZĄ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Tu masz stan mojego wolnobiegu, kiedy zdecydowałem o jego wymianie. Jazda na trybie 15z, którego zęby, a raczej szpilki, które zaznaczyłem żółtymi kropkami, była już praktycznie niemożliwa, ale jeszcze miesiąc przed wymianą, doskonale pracowała. Przez ten miesiąc mogłem zrobić 800, do 1000 km, więc stan zębów, wizualnie niewiele by się różnił. Pod koniec jej kariery, czyli załóżmy, ostatnie 30 dni, musiałem dobrze czyścić i oliwić łańcuch, a także zębatki, żeby dobrze wszystko grało. Końcówka, to jednak była męka i musiałem coś z tym zrobić. Zęby na Twoich trybach wyglądają jeszcze porządnie, a jeśli przeskakuje ci łańcuch, to go wymień, bo też uważam, że może być naciągnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Andrew- to że jesteś moderatorem i masz obecnie za sobą 2396 postów nie oznacza że możesz kpić sobie ze mnie. Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze jak u mnie przyjdzie pora wymiana łańcucha, to będę musiał wziasc jeszcze pod uwagę, żeby pezy okazji wymienic kasete o korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 ? ze co poczytaj trochę forum bo piszesz brednie Andrew- to że jesteś moderatorem i masz obecnie za sobą 2396 postów nie oznacza że możesz kpić sobie ze mnie. ... Wymagajmy najpierw czegoś od siebie, potem od innych. Również uważam iż ta kaseta nie pogodzi się z nowym łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 oleczek1988 - Przestań pierdzielić, kaseta ma zajechane dwia, trzy tryby - jest do wymiany. Wymana samego łańcucha nic nie da, proponuję założyć nowy łańcuch i przejechać 100m - sam szybko wypierniczysz kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 krism4a1 uważaj na słowa. Widzę że następny jasnowidz się znalazł. Proponuję autorowi teamtu najpierw zakupić łańcuch a dopiero później przetestować czy będzie skakać czy też nie. Jeśli się okaże że łańcuch będzie przeskakiwał to wtedy trzeba będzie wymienić i kasetę ewentualnie daną koronkę o ile będzie taka możliwość. Pozdrawiam jasnowidzów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 ''Proponuję autorowi tematu najpierw zakupić łańcuch a dopiero później przetestować czy będzie skakać czy też nie. Jeśli się okaże że łańcuch będzie przeskakiwał to wtedy trzeba będzie wymienić i kasetę ewentualnie daną koronkę o ile będzie taka możliwość'' I jak dla mnie tyle w temacie. Ile razy trzeba tłumaczyć, że zawsze!!!! najrozsądniej jest wymienić łańcuch a dopiero potem martwić się o pozostałe części napędu krism4a1 słowo którego użyłeś raczej odnosi się do twojej wypowiedzi bo nie jesteś wstanie zagwarantować tego, że po krótkim czasowo ślizganiu się łańcucha jednak kaseta go przyjmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Bez kłótni Panowie Jeżeli nie mam gwarancji, że gdy kupie nowy łańcuch i nie będzie dobrze współpracował ze starą kasetą to wolę tak nie próbować bo wyjdą mi dodatkowe koszty transportu lub wysyłek z internetu bo nie mam sklepu w swojej mieścinie gdzie kupię dobry sprzęt do roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 No ząbki takie nagryzione nie żeby masakra ale dobrze tez nie jest, co do współpracy z nowym hmmm no może ale nie koniecznie, obstawiałbym że będzie skakać ale sie ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Jeżeli nie mam gwarancji, że gdy kupie nowy łańcuch i nie będzie dobrze współpracował ze starą kasetą to wolę tak nie próbować bo wyjdą mi dodatkowe koszty transportu lub wysyłek z internetu bo nie mam sklepu w swojej mieścinie gdzie kupię dobry sprzęt do roweru. Wiec ten zestaw Deore który zaproponowałeś jest całkowicie do przyjęcia i nie ma się tu nad czym zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Postanowiłem pojeździć jeszcze na tym zestawie do 400-500km i wymienię na ten zestaw deore, O ile dam radę dojeździć z tym łańcuchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Żeby nie zakładać nowego tematu mam pytanie z innej beczki o łańcuch czy kupić CN-HG53 czy lepiej jest dołożyć te 13-14 zł i wybrać CN-HG73 ? Czy naprawdę będę miał różnice i opłaca się dołożyć Jeszcze znalazłem taką ofertę... http://allegro.pl/sh...2316883833.html Lepiej więcej dołozyć do kasety czy do łańcucha ? Tzn do 170 zł chce cos znaleźć i myślałem albo ten zestaw 1. kaseta lx hg61 + łańcuch hg53 lub zestaw 2. kaseta deore hg50 + łańcuch deore LX/105 CN-HG73 lub ten co podałem jako pierwszy 3. kaseta deore hg50 + łańcuch hg53 Lub jeszcze coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Ja kasety szukam zawsze pod względem rozstawu trybów, ze wzglądu na bardziej szosowy tryb jazdy, Wg Shimano HG 61 to ten sam materiał i wykończenie obróbki co HG 80, CS-HG50 też jest 7 rodzajów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Co do kasety z tego co mówisz to moge brać nawet HG50 i będzie dobra ?. Do łańcucha chyba już lepiej dołożyć i kupić HG73 bo ma ogniwo wewnętrzne szare i zewnętrzne a w HG53 wewn. jest brązowe - nie znam się dlaetgo wolę zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/CS/EV-CS-HG50-9N-au-2076_v1_m56577569830612814.pdf Ja tego nie wymyślam, HG 50 jest kompatybilne z HG 70 w tabelce oznaczenie A - oznacza że to dokładnie te same elementy, B - oznacza że może różnić się materiałowo, sposobem wykończenia itp. Ja używam zawsze tych samych zestawów - tera jeżdżę na CS HG-41 + CN HG 40. Pewnie jak bym nie żałował kasy kupiłbym sobie coś koło HG 70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.