Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Pomoc w zakupie nowych hamulców

PabloSki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Stoję przed wymianą hamulców. Obecnie posiadam Hayes Stroker Ryde i chce je zamienić na coś lepszego. Cena jaką chcę wydać oscyluje wokół 500 zł za komplet bez tarczy.

W tej cenie znalazłem Shimano SLX BR-M665 oraz Avid Elixir R. Moje pytanie kieruje do osób które miały do czynienia z tymi modelami i są mi w stanie pomóc w wyborze lub poradzić może jeszcze inny komplet.

Siła hamowania w obecnych hayes nie odpowiada mi, strasznie dzwonią, testowałem w nich wiele różnych okładzin ale żadne nie poprawiały siły hamowania.

Jeżdżę dużo po górach co wiąże się z długimi i czasami stromymi zjazdami.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

myślę, że przed założeniem tematu powinieneś skorzystać z wyszukiwarki i poczytać o elixirach R . Z pewnością dowiedziałbyś się, że są to awaryjne hamulce.

Bardzo dobrą opinią cieszą się SLX BR-M666. Niestety ich cena jest ponad Twój budżet. Ale to nic straconego - są także deore 596 - bardzo podobne do SLX, lecz nieco cięższe i dostępne jedynie z klockami organicznymi.

Będąc na Twoim miejscu dozbierałbym do SLX 666 w wersji FC03, czyli z klockami metalicznymi wyposażonymi w radiatory.

NIe pozostaje mi nic tylko zgodzić się z Andrew :P Nie tylko z powodu że ma zakładników, ale ze swoich Elixirów 5 nie jestem zadowolony :)

Jakbym mógł sobie pozwolić żeby 2 razy na sezon odsyłać je na serwis może utrzymały by swoją świetność z czasów jak dostałem je prosto z fabryki, teraz muszę użyć 2 palców na przodzie żeby w ogóle się zatrzymać :)

SLXy zbierają świetne opinie i sam się nad nimi zastanawiałem. W mojej skromnej opinii: warto dozbierać.

Edit: Ale co prawda to prawda: Nigdy nie zagotowałem hampla. Nigdy. Inna rzecz że używam ich tylko jak ktoś przede mną jedzie :devil:

• 2 tygodnie później...

Nie wiem czy już wybrałeś hampelki , ale może weź sobie596 i weź drugie klocki np kool stopy, czy co tam sobie wybierzesz, koszt na bikestacji za wszystko z przesyłką wyjdzie z 550 zł z dobrymi klockami , a dodatkowo organiczne możesz sprzedać : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...