Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Jaki wybrać ograniczony budżet.

maxwwy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko poszukuję jakiegoś taniego lecz dobrego wolnobiegu w cenie do 60zł.

Wymagania:

-Firma dla mnie może być każda choć najbardziej coś mnie nakłania do SunRace. Co myślicie o tej firmie ?

-Tak jak wcześniejszej napisałem ograniczony budżet do 60zł.

-Jak się znajdzie coś fajnego z MegaRange to prosił bym o propozycję.

-7 Biegów, Do Kross Hexagon V3

Napisano

Dziękuję za odpowiedz, oczywiście repik leci :) A coś od innych firm byś polecił ? A i jeszcze jedno, dla czego mówisz że wszystko to jedno i to samo ?

• Mod Team
Napisano

Bo wolnobiegi są z epoki kiedy człowiek zaczą z drzewa schodzić :P Są zacofane i robiona na tzw. odpier... bo sie nie oplaca robić lepszych bo nikt tego nie kupi. Oczywiście były i porządne modele, shimano nawet wypuściło wolnobieg o zakresie kasety bodajże 11-28 ale był drogi z racji swej konstrukcji i teraz występuje jedynie w legendach bo ja go sam go widziałem 2 razy i to gdzieś na stronie ...

Mają rożne oznaczenia ale jak sie im przyjżeć są takie same, moze sie faktycznie roznią niewiem, kątem pochylenia zapadek czy czymś tam ale co za roznica jak oba kosztują 30zł? Rozważać wybór kaset XT czy X.9 to już można bo sa inaczej wykonane choć do siebie podobne, różnych producentów.

Zapytaj sie kogokolwiek na tym forum a odradzi ci inwestycji w sten wolnobiegowy, bo to po prostu zły system. To było ok dla 5 i 6 rzędów. Ale świat idzie do przodu i zaczęto robić 7,8 i co ciekawsze nawet 9(choć to jeden grzyb 8 czy 9). No i ludzie sie dziwą że 5 raz wymienia oś a ona ciągle sie gnie nie wiedzieć czemu. otóż wiadomo czemu bo system nie jest przystosowany do takich obciążeń, moze i oś tytanowa by wytrzymała ale to juz by był wielki przerost formy nad treścią.

Już wiesz czemu wolnobiegi sa raczej średnim rozwiązaniem, robionym tak samo i stosowanym w tzw. low endowych konstrukcjach ?

Modeli znajdziesz wiele od xiang shong model quazar 6000 co po 15 km sie powygina przesz sun run pochodzenia bliżej nie określonego do shimano które jeszcze jakiś poziom soba reprezentuje jezeli chodzi ten wynalazek.

Napisano

Berz tego sunrace 13-34 bo ma w miarę równo rozłożone tryby i zaczyna się od 13, shimano 14-34 ma duży skok przełożenia na ostatnim trybie, chyba, że zamierzasz jeździć szybko, to wtedy ten ostatni tryb będziesz miał do bardzo stromych podjazdów.

Napisano

Dziękuję wam za odpowiedz :) jak na razie postanowiłem kupić SunRace 13-34 myślę że to będzie dobre rozwiązanie :D

Napisano

Kupę lat jeździłem na wolnobiegu, a najlepszy jaki miałem, to 11-34. Z przednią korbą 28-38-48, nie było górki, na którą bym nie wjechał, a na drodze ścigałem się z powodzeniem, z szosowcami. Nie powiem, trafiali się tacy, którzy tylko depnęli i już ich nie było, ale to pewnie z Giro d`Italia byli. :D

Pewnie do dziś bym jeździł na wolnobiegu, gdyby można było kupić Megarange z trybem 11. Na starym już nie dało się jeździć. Zęby miał jak szpilki.

• Mod Team
Napisano

Kupić ciężko bo jak pisałem jest dość skomplikowany i drogi, ja swoją pierwszą kasetę kupiłem za 25zł, z łańcuchem, była a nawet jest to XT po przebiegu (wtedy) jakies 5kkm (teraz ma ponad 10 lekko). no była zjedzona az miło. nowy lancuch to nie było szans działania.

Wrzuciłem w imadło pol dnia i proszę kaseta jak nowa. Do dziś przyjmuje nowy lancuch ale teraz to naprawdę prawie nie ma zębów ... i jej śmierć ostateczna stoi na progu. Zjadł bym ją juz dawno jak by nie to ze czesciej sie ostatnio łamie niż jeżdżę :(

Wiele tym pisałem to napisze jeszcze raz jak to kogo interesuje. http://rowery.zbooy.pl/szlif.html opis reanimacji sprzętu juz nie nadającego sie do użytku.

• Mod Team
Napisano

Oczywiście że sie da jak masz drugi "taki sam" czyli ma takie same wycięcia i ilość zębów to możesz poprzekładać :P Kasety mają tą zalete ze ich system mocowania jest zunifikowany i wszystkie danego systemu są takie same. Wolnobiegi to jak zawieje, są osadzone podobnie jak kasety na bębnie ale one w tym wypadku bywają różych rozmiarów, zwłaszcza od innego producenta.

A nawet w wolnobiegach w ktorych nie ma jakichś specjalnych Bayerów typu HG można zwyczajnie tryb obrócić i też będzie ok. Problem tkwi w rozebraniu wolnobiegu bo nie każdy wie jak :P lub ma czym.

Napisano

Jeżeli dalej autor wątku szuka wolnobiegu to znalazłem to co prawda nie 11-34 ale 11-30 dla 7 biegów i 11-32 dla 8 i 9 biegów. No i jeszcze dochodzi fakt że to już nie jest niskobudżetówka (cena w USD plus przesyłka plus ewentualne cło) za taką kwotę to można sobie tanią piastę na kasetę przepleść i mieć problem z głowy na dożywocie koła.

Napisano

Chciałem dorzucić swoje 3 grosze do tematu gięcia osi. Dopiero niedawno odstawiłem swój rower komunijny z wolnobiegiem. Jest co prawda tragicznie zajechany, ma luzy jak marsz wolności dla konopii, ale: nic się nie wyginało przez dobrych 6 lat, koło kręciło się idealnie prosto... do momentu kiedy nie zacząłem na nim skakać (dzieciństwo... :P). Dopiero wtedy ośka pękła i musiałem bawić się w rozbieranki. Po prostu kwestia tego jak kto jeździ i ile waży.

Napisano

Dzięki kolego ale ta 11-30 i ta cena kosmos to już bym mógł za tą cenę wymienić piastę na kasetę i kasetę sunrace zarzucić :D

• Mod Team
Napisano

nic się nie wyginało przez dobrych 6 lat, koło kręciło się idealnie prosto...

Jasna sprawa, wolnobiegi 6 rzędowe pracowały praktycznie bezproblemowo, na 7 rzędowych ciężsi riderzy mogli mieć problemy a jak juz ktoś załozył 8/9 to nawet pękały ( bo jakiś inteligent dawał tam osie drążone)

Ja sam nie waże duzo ok 60, miałem 7 rzędowy i troche sie gią nie zeby fest ale jednak.

Napisano

A mam pytanie. Znalazłem wolnobieg, na którego 6 rzędzie 14t jest taka sobie nakrętka

Czy to oznacza że można wolnobieg rozłożyć i pobawić się w żonglowanie trybami?

Napisano

Każdy wolnobieg można rozłożyć i pobawić się trybami, tylko nie każde tryby będą pasowały. (napisał to Puklus kilka postów wyżej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...