Skocz do zawartości

[koło] Bijące koło na boki

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam ci ja rower Trek Antelope 830 . Ostatnio mam problem z koła mianowicie gdy się ono obraca to co jakiś czas obciera o klocek. Gołym okiem widać że koło nie kręci się okrągłe tylko kręci się równo odbija w bok ok 1-2mm i dalej kręci równo.

Koło proste, piasty wyregulowałem , szybkozamykacze dokręcone. Co może być tego powodem ?

Może masz krzywo klocek ustawiony.

Najlepiej zrób tak:

Ściągnij oponę i dętkę, załóż koło podciągnij linkę na hamulcach aby była niewielka szparka między klockiem a obręczą ( to pozwoli całkowicie wyeliminować prawdopodobieństwa krzywego koła).

Jeśli to zadziała to wina leży po stronie opony, albo tak jak mówiłem krzywy klocek ;)

• Mod Team

Z 15zł?

Za 20zł można kupić też klucz i z pomocą instrukcji, których jest w internecie sporo, spróbować podcentrowywać samemu. W końcu się nauczysz, jak nie wyjdzie dasz do centrowania w serwisie.

Przy biciu bocznym 1-2 mm bez centrownicy to będzie tak z godzinka roboty do czterech, albo po prostu się przyzwyczaić pozostaje. Sprawdź jeszcze czy to rzeczywiście scentrowanie (czy w miejscu gdzie ociera o jeden klocek to ucieka od drugiego) czy też jest to deformacja felgi (bo krawężnik był za wysoki lub zupa za słona). Po kilku godzinach centrowania się nauczyłem że jeżeli gdzieś ucieka w prawo to po przeciwnej stronie koła będzie chciało uciekać w lewo (nie zawsze tyle samo, ale jednak). Dobrze jest też mieć słuch muzyczny, lub stroik do gitary, bo można tym sposobem wyrównać naprężenie szprych (ja do tego używam miernika park toola - leży i czeka na centrownicę).

Przy biciu bocznym 1-2 mm bez centrownicy to będzie tak z godzinka roboty do czterech, albo po prostu się przyzwyczaić pozostaje

To ja odpadam ;)

czy w miejscu gdzie ociera o jeden klocek to ucieka od drugiego)

No właśnie koło jest proste.

Mówicice że opona , bedę miał dziś slicki 1,75 od kolegi to je założę i zobaczę czy dalej bije. Żeby było jasne jak podniosę koło i ruszam nim gdy jest przykręcony do widełek itp poprostu zamocowany to nie czuję luzów gdy ruszam na boki.

• Mod Team

Przy biciu bocznym 1-2 mm bez centrownicy to będzie tak z godzinka roboty do czterech...

Że co proszę? Ja to robię w jakieś 15min, na ramę zakładasz sobie opaski plastikowe , przycinasz na odpowiednią długość i robisz sobie wskaźniki kontrolne jak na centrownicy. Bez centrownicy trochę trudno usunąć bicie pionowe ale też się spokojnie da.

Że co proszę? Ja to robię w jakieś 15min
z 10 mm do 1 zszedłem w 2-3 minuty, a na drugim kole 2 godziny i tylko rozcentrowałem bo tylko bicie pionowe było, problem w tym, że im dokładniej tym dłużej, zwłaszcza dla kogoś niedoświadczonego. Zamiast zipów używałem klocków hamulcowych, a zipa zaciskałem na klamce w miarę postępów w centrowaniu.

• Mod Team

Oczywiście i czasami nawet trzeba nawet rozebrać koło i składać ponownie. idealne złożenie jest dość trudne bez odpowiedniej wiedzy, narzędzi i podzespołów, lecz z tolerancją 1mm to nie takie straszne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...