mariuszg Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Witajcie, W weekend rozpiąłem łańcuch i dokładnie go wyczyściłem w benzynie ekstrakcyjnej, a następnie nasmarowałem Rohloffem. Przeczyściłem przy okazji kasetę i przetarłem szmatką z ekstrakcyjną kółka przerzutki. Podczas dzisiejszej jazdy coś mi piszczało jak głupie z tyłu, jak dla mnie dźwięk dochodził właśnie z kółek. Nie rozkręcałem ich jeszcze do tej pory, ale z tego co widzę, jest tam imbus chyba 3mm. Zakładam, że po rozkręceniu dostanę się do łożysk, więc trzeba by je wymyć i nasmarować, tylko czym? Polecicie coś lub sprostujecie?
mariusz231 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Jaka to przerzutka, chodzi o model ? Jak zwykłe deore i kółka nigdy nie były zmieniane, to tam nie ma łożysk, tylko wygląda tak http://nokautimg1.pl/p-89-c4-89c44cb79fd76398b4f601947d72f850500x500/kolko-przerzutki-deore-lx-shimano-dolne.jpg Miałem tak, gdy za pierwszym razem wyczyściłem łańcuch Jak chcesz się bawić w rozkręcanie, to trochę rohloffa i będzie cicho. Ja psiknąłem delikatnie wd40 nie chciało mi się rozkręcać znowu i pomogło. Może się trochę wody dostało i brudu.
Mod Team Maniak Napisano 14 Maja 2012 Mod Team Napisano 14 Maja 2012 Nawet w Xt jedno kółko jest na ślizgu, tyle ze ceramicznym. Rozebrać,wyczyścić, nasmarować, zapomnieć na najbliższy czas. Może być smar stały byle nie gęsty, może być oliwka do łańcucha byle gęsta rohloff w zupełności się nadaje.
mariuszg Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Dzięki, zaraz po pracy zabieram się rozkręcenie Olej do łańcucha nie sprostał zadaniu, piszczy mniej, ale problem nie ustąpił całkowicie, więc spróbuję z jakimś smarem. Trzeba nasmarować boczne wytłoczki z blachy i śrubę na ślizgu?
mariusz231 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Rozkręcałeś te kółka ? Albo zrób jak pisałem wyżej. Psiknij wd40 i będzie po problemie.
mariuszg Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Rozkręcałeś te kółka ? Tak, rozkręciłem je. Smaru w środku prawie nie było, tylko w jednej miseczce coś tam było.
mariusz231 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Tak, rozkręciłem je. Smaru w środku prawie nie było, tylko w jednej miseczce coś tam było. Wcześniej je wytarłeś, żeby nic nie było ? Dałeś po kropli smaru i złożyłeś wszystko do kupy tulejki, blaszki i za mocno nie skręciłeś ?
mariuszg Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 Wcześniej je wytarłeś, żeby nic nie było ? Nie, od razu po rozkręceniu nic nie było, tylko na jednej blaszce było trochę srebrnego smaru. Przed rozkręceniem tylko przecierałem brzegi kółek żeby brud zetrzeć, więc nie było opcji abym wtedy smar wytarł spod blaszek. Dałeś po kropli smaru i złożyłeś wszystko do kupy tulejki, blaszki i za mocno nie skręciłeś ? Dokładnie tak, kółka mają luz, ale piszczą.
mariusz231 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Nie, od razu po rozkręceniu nic nie było, tylko na jednej blaszce było trochę srebrnego smaru. Przed rozkręceniem tylko przecierałem brzegi kółek żeby brud zetrzeć, więc nie było opcji abym wtedy smar wytarł spod blaszek. Dokładnie tak, kółka mają luz, ale piszczą. To jak wszystko nasmarowane i skręcone, nie powinno piszczeć. Dziwna sprawa, jak masz gdzieś pod ręką lub ktoś wd40 powinno pomóc. Ja tak miałem i tylko wd40 pomogło. Nie jestem jego zwolennikiem, ale po trasie 40 km z piskiem o 2 w nocy miałem dosyć. Pierwsze co zrobiłem po powrocie do domu to, wd40 i na drugi dzień spokój oraz od tamtej pory zero takich sytuacji.
Mod Team Maniak Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Napisano 15 Maja 2012 O mój boże... wd-40 nadaje się do odkręcania zapieczonych śrub a nie jako środek smarujący Starczy ze wyczyścisz i zapuścisz kilka kropli rohlofa, ja czasem używam smaru stałego, musisz nasmarować tylko tulejkę, możesz go dać więcej pod blaszki ale bez przesady, bo tam tylko zapobiega dostawaniu sie wody, niczego nie smaruje. Luz musi mieć górne kółko, nie zamieniaj ich, taka jest zasada działania shimanowskich przerzutek że jedno kółko ma luz roboczy. Przykręcać możesz solidnie, nie musi być lekko. Nie zardzewiały ci te tulejki aby?
mariuszg Napisano 15 Maja 2012 Autor Napisano 15 Maja 2012 To jak wszystko nasmarowane i skręcone, nie powinno piszczeć. Dziwna sprawa, jak masz gdzieś pod ręką lub ktoś wd40 powinno pomóc. Problemem nie były kółka, ale łańcuch. Przemyłem go i przesmarowałem ponownie, teraz gra muzyka. A smarowanie kółek i tak się przyda Dziwna sprawa, bo łańcuch był dopiero co czyszczony i smarowany, może zbyt szybko go przetarłem...
vitesse Napisano 16 Maja 2012 Napisano 16 Maja 2012 wskazane po nasmarowaniu odstawic rower np. na noc i dopier przetrzec szmata
egonon Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Panowie a w tej przerzutce Deore XT, które kółko jest na łożysku ceramicznym - to co jest wyżej czy niżej patrząc od boku?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.