Skocz do zawartości

[łańcuch] Znowu zerwany...

nikodem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pewien problem, w bardzo krótkim odstępie czasu/przebytych kilometrów już drugi raz poddał się łańcuch HG53 przy niedużym obciążeniu po prostu jedno ogniwo poddaje się i mam gwarantowany powrót z papcia do domu...

Jego przebieg jest znikomy, jak zresztą cały napęd jest praktycznie nowy.

Przy pierwszym zerwaniu myślałem, że sklep dał ciała i źle go spiął. W miejsce rozwalonego ogniwa wsadziłem spinkę i chodziło wszystko cacy. Ale kilka jazd później znowu strzelił...

Czy zakup łańcucha katalogowo "lepszego" rozwiąże mój problem? Czy raczej wytrzymałość łańcuchów niezależnie od klasy jest podobna. Jeżeli tak to pozostaje mi wierzyć, że ten hg jest obarczony wadami fabrycznymi.

Dla ciekawości dodam, że od bardzo dawna ścigam się na szosie i nigdy nie udało mi się zerwać łańcucha i jest to dla mnie zupełnie nowy problem.

Napisano

Wszystkie zęby na kasecie i korbie proste ?

Ja i wiele innych osób smiga na HG53 niejednokrotnie ostro i jakoś niezauważyłem tematów o nadmiernej zrywalności tego modelu.

Pozdro

Napisano

na bolcu :/ przerzutka super śmiga więc to też odpada :)

Wszystkie ząbki proste. No to zamawiamy jakiś inny łańcuszek.

Szerokości i przyczepności :)

Napisano

Kupiłem budżetowy HG-53 więc w teorii dokładnie taki sam jak mój "pękający kolega".

Ale po dokładnych oględzinach zauważyłem dziwne różnice

1. Wgłębienia w sworzniach w pękającym są zrobione nierówno (tj jak spojrzy się z boku to widać, że dołek nie jest zrobiony centralnie)

2. Na niektórych ogniwach widnieje napis VIA lub HH i towarzyszą im małe dopiski "japan, shimano", na reszcie standardowy duży napis HG i małe dopiski shimano, CN-HG53

Nowy HG-50 ma dla odmiany na kilku ogniwach napis JI Tajwan (o dziwo wtedy nie ma na bokach żadnych dopisków, na reszcie duży napis HG i dopiski CN-HG53 oraz shimano.

Tak więc jak widać teoretycznie ten sam łańcuch może być robiony w różnych fabrykach ! :) Fakt, że ten pękający pochodzi z wyprzedażowego POISONA a nowy pochodzi prosto ze sklepowej półki :)

Napisano

I tak wszystkie łańcuchy dla Shimano robi KMC, więc równie dobrze mogłeś wybrać tańszy odpowiednik tej firmy. Tak czy siak ja mam do łańcuchów Shimano wstręt choć nigdy mi nie pękały.

Napisano

w sumie w zimówce mam KMC i mogę go tylko chwalić

Ale teraz na gwałt musiałem jakiś kupić więc stanęło na szybkiej wizycie w sklepie po pierwszy lepszy łańcuch na "dziewiątkę" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...