Skocz do zawartości

[rama] jaka sportowa/dłuższa rama do XC do 1000zł

paszczaq

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

od roku jeżdzę na własnoręcznie zbudowanym rowerze opartym na ramę Trek 3700 (19,5")

http://dl.dropbox.com/u/176899/Home/IMG_20120503_194319.jpg

Generalnie z ramy i roweru jestem zadowolony, ale że lubię trochę poszaleć i dlatego też pomyślałem, że przydałaby się bardziej agresywna/sportowa rama to pomyślałem że może warto by sypnąć groszem i szarpnać się na coś... i tu pytanie do ekspertów jaką ramę marka/model wybrać w cenie do 1000zł z nieco bardziej sportową geometrią (chyba że będzie cos super hiper ekstra to moge przekroczyc budżet o 100-200zł)

Carbon mnie nie interesuje i ultra lekka waga raczej też nie.

Z technicznych / wymiarowych rzeczy:

Wzrost: 186 cm

Noga: ok 96cm

Waga:84 kg

Znalazłem takie cudo na allegro: http://allegro.pl/super-corratec-superbow-world-cup-17-18-19-i2334186347.html

co myślicie o corratecach / super bow'ach?

Author Egoist sportowa, sztywna rama aluminiowa mieszczaca się w Twoim budżecie. accent peak to rama 29". Zdecyduj się czy chcesz 26 czy 29 cali.

26", Peak występuje w rozmiarze 29" oraz 26" :) link powinien kierować do 26" chyba że ich strona się słabo linkuje.

Podczepię się pod kolegę, co powiecie o No Saint Angel 2011 - warto się nią interesować, jak ma się sprawa z Accent Peak 26?.

Zainteresowanie tym tematem jest raczej niewielkie, ją sam już zdecydowałem sie na Peaka 26. Poczytalem

Wątek na forum 29er gdzie w tej kategorii cenowej i geometrii ludzie byli zachwyceni. Do tego sensowna waga i mam nadzieję że to będzie to!

Z pewnością geometrią i wymiarami, ale materiał, spawy i sztywność związana z zastosowanymi materiałami przypuszczam że jest podobna. Nie mówię o zwrotności bo to na pewno jest inaczej przy 29erach. No ale cóż jeszcze ktoś polecał Authora w cenie do 1000zł. Po przeglądnięciu sporej części rowerowej internetu w cenie Peaka praktycznie nie ma nic.

Zresztą widzę że też ujeżdzasz ramę Accenta? Jak się sprawuje?

No dobrze a nawet bardzo, ścigam się na niej jednak waga robi swoje zastanawiam się na No Saint Angel waga tylko 1.5 kg cena też fajna dodatkowo w stosunku do El Nino można zrzucić dobre 600 gram na ramie i sztycy zmieniając np na No Sainta.

Waga robi swoje, jednak co najwyżej szkodzi psychice, nie praktyce :)

Moja rama schudła 800 gram i kompletnie nie wpłynęło to na odczucia z jazdy powiązane z masą ramy :)

Trek 3700 to tzw rekreacyjne miejskie mtb w kolekcji treka. Rama do agresywnego xc faktycznie się nie nadaje, ma wysoką główkę i bardzo krótką górną rurę.

Jeśli lubisz treka możesz pozostać przy tej marce i kupić ramę serii 8. Okazje bywają.

• Mod Team

S-works M5 używany w tej cenie będzie mocno wyeksploatowany. Wolałbym kupić jednak nową ramę niż celować w coś używanego z wyższej półki i się zastanawiać czy w którymś momencie mi nie strzeli.

Też mi się tak wydaje, w końcu nie wielu ludzi kupuje Speca S-Works żeby sobie w niedziele z rodziną wyskoczyć na piknik na ścieżkę rowerową, chociaż w okolicach Ursynowa w Warszawie wielu by takich się znalazło :woot:

Ja już czekam na przesyłkę z nową ramą Accent Peak pod 26" więc po przełożeniu bebechów z "turystycznego" Trek'a zobaczymy jak jeździ.

Trek 3700 to tzw rekreacyjne miejskie mtb w kolekcji treka. Rama do agresywnego xc faktycznie się nie nadaje, ma wysoką główkę i bardzo krótką górną rurę.

Jeśli lubisz treka możesz pozostać przy tej marce i kupić ramę serii 8. Okazje bywają.

Lubie Treki, ale niestety cenowo są jeszcze dla mnie nieosiągalne, a na alledrogo ciężko upolować sensowny rozmiar serii 8xxx w odpowiednim rozmiarze, niestety :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...