paszczaq Napisano 14 Maja 2012 Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Hej, od roku jeżdzę na własnoręcznie zbudowanym rowerze opartym na ramę Trek 3700 (19,5") http://dl.dropbox.com/u/176899/Home/IMG_20120503_194319.jpg Generalnie z ramy i roweru jestem zadowolony, ale że lubię trochę poszaleć i dlatego też pomyślałem, że przydałaby się bardziej agresywna/sportowa rama to pomyślałem że może warto by sypnąć groszem i szarpnać się na coś... i tu pytanie do ekspertów jaką ramę marka/model wybrać w cenie do 1000zł z nieco bardziej sportową geometrią (chyba że będzie cos super hiper ekstra to moge przekroczyc budżet o 100-200zł) Carbon mnie nie interesuje i ultra lekka waga raczej też nie. Z technicznych / wymiarowych rzeczy: Wzrost: 186 cm Noga: ok 96cm Waga:84 kg Znalazłem takie cudo na allegro: http://allegro.pl/super-corratec-superbow-world-cup-17-18-19-i2334186347.html co myślicie o corratecach / super bow'ach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Widzę że znikąd pomocy A co powiecie na ramę Accent Peak: http://www.velo.com.pl/produkty/default/?m=1&pk=%&id=3345 Jakieś opinie o ramach Accent'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Pytaj w dziale 29" tam mają kilka Peaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Author Egoist sportowa, sztywna rama aluminiowa mieszczaca się w Twoim budżecie. accent peak to rama 29". Zdecyduj się czy chcesz 26 czy 29 cali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Author Egoist sportowa, sztywna rama aluminiowa mieszczaca się w Twoim budżecie. accent peak to rama 29". Zdecyduj się czy chcesz 26 czy 29 cali. 26", Peak występuje w rozmiarze 29" oraz 26" link powinien kierować do 26" chyba że ich strona się słabo linkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Podczepię się pod kolegę, co powiecie o No Saint Angel 2011 - warto się nią interesować, jak ma się sprawa z Accent Peak 26?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Podczepię się pod kolegę, co powiecie o No Saint Angel 2011 - warto się nią interesować, jak ma się sprawa z Accent Peak 26?. Zainteresowanie tym tematem jest raczej niewielkie, ją sam już zdecydowałem sie na Peaka 26. Poczytalem Wątek na forum 29er gdzie w tej kategorii cenowej i geometrii ludzie byli zachwyceni. Do tego sensowna waga i mam nadzieję że to będzie to! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 No ale rama 29 różni się od 26 - czy pozytywne opinie są również w stosunku do ramy 26"?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Z pewnością geometrią i wymiarami, ale materiał, spawy i sztywność związana z zastosowanymi materiałami przypuszczam że jest podobna. Nie mówię o zwrotności bo to na pewno jest inaczej przy 29erach. No ale cóż jeszcze ktoś polecał Authora w cenie do 1000zł. Po przeglądnięciu sporej części rowerowej internetu w cenie Peaka praktycznie nie ma nic. Zresztą widzę że też ujeżdzasz ramę Accenta? Jak się sprawuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 No dobrze a nawet bardzo, ścigam się na niej jednak waga robi swoje zastanawiam się na No Saint Angel waga tylko 1.5 kg cena też fajna dodatkowo w stosunku do El Nino można zrzucić dobre 600 gram na ramie i sztycy zmieniając np na No Sainta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Waga robi swoje, jednak co najwyżej szkodzi psychice, nie praktyce Moja rama schudła 800 gram i kompletnie nie wpłynęło to na odczucia z jazdy powiązane z masą ramy Trek 3700 to tzw rekreacyjne miejskie mtb w kolekcji treka. Rama do agresywnego xc faktycznie się nie nadaje, ma wysoką główkę i bardzo krótką górną rurę. Jeśli lubisz treka możesz pozostać przy tej marce i kupić ramę serii 8. Okazje bywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 W sumie to pewnie Tobo masz rację , zresztą w tym sezonie i tak nie wymieniam dopiero koło października/listopada. No Saint podoba mi się ze względu na wagę i geometrię i pewnie w tym kierunku pójdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 20 Maja 2012 Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Pewnie i tak, tyle, że te ramy są stosunkowo miękkie bocznie, więc za cenę wagi będziesz miał pływanie suportu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ja tam nie wymagam wagi piorkowej wole wlasnie sztywniejsza ale te kilkaset gram cięższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axis Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Może weź pod uwagę S-Works M5 z drugiej ręki? Można trafić bardzo ładny egzemplarz za nieco ponad 1000 zł. A rama pierwsza klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 S-works M5 używany w tej cenie będzie mocno wyeksploatowany. Wolałbym kupić jednak nową ramę niż celować w coś używanego z wyższej półki i się zastanawiać czy w którymś momencie mi nie strzeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczaq Napisano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Też mi się tak wydaje, w końcu nie wielu ludzi kupuje Speca S-Works żeby sobie w niedziele z rodziną wyskoczyć na piknik na ścieżkę rowerową, chociaż w okolicach Ursynowa w Warszawie wielu by takich się znalazło Ja już czekam na przesyłkę z nową ramą Accent Peak pod 26" więc po przełożeniu bebechów z "turystycznego" Trek'a zobaczymy jak jeździ. Trek 3700 to tzw rekreacyjne miejskie mtb w kolekcji treka. Rama do agresywnego xc faktycznie się nie nadaje, ma wysoką główkę i bardzo krótką górną rurę.Jeśli lubisz treka możesz pozostać przy tej marce i kupić ramę serii 8. Okazje bywają. Lubie Treki, ale niestety cenowo są jeszcze dla mnie nieosiągalne, a na alledrogo ciężko upolować sensowny rozmiar serii 8xxx w odpowiednim rozmiarze, niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.